Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Analsex (19 st frågor)

Vi vill ha fakta om analsamlag.

Vi skulle vilja ha lite fakta angående analsamlag. Är det farligt? Hur gör man? Vad ska man tänka på?

Om man är intresserad av att testa analsamlag är det alltid bra att skaffa sig lite kunskap först, eftersom det innebär mera omsorg än vid vaginala samlag. RFSU har gett ut en liten skrift "Praktika för analsex" och denna finns på hemsidan under material. Skriften går att betälla hem kostnadsfritt eller ladda ner som pd-fil via nätet. Klicka här för mer information: Praktika för analsex.

Det är viktigt att ta god tid på sig när man har analsamlag, gärna vidga analöppningen först med ett par fingrar innan man slutligen har samlag. Det är även viktigt att använda kondom, dels av hygieniska skäl men även av smittskydds skäl. Dessutom ska man använda extra glidmedel, eftersom att detta inte finns lika rikligt i ändtarmen. Kom ihåg att inte penetrera ändtarm och sen vagina utan att byta kondom eller rengöra penis/dildo, detta kan annars leda till en underlivsinfektion. Analsex behöver inte nödvändigtvis innebära analsamlag, det vill säga penetration. Det kan vara stimulering med ett finger eller två, eller så kallad "rimming", vilket innebär att man slickar sin partner runt ändtarmen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vart tar sperman vägen vid analsamlag?

Jag har en fråga som jag har funderat på länge och som jag skulle vilja ha svar på. Vart tar sperman vägen när man fått utlösning inne i ändtarmen. Är det farligt?

Sperma som sprutas in i ändratmen kommer ut med avföring senare. Om man har en
infektion som sprids sexuellt, till exempel hiv, är det farligt att få sperma i ändtarmen. För att skydda sig, och sin partner, bör man använda kondom. Om det inte finns någon infektionsrisk så är sperman i sig helt ofarlig att få in i ändtarmen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kommer min ringmuskel att bli som vanligt igen?

Jag och min pojkvän har testat analsex. Nu undrar jag, kommer min kropp aldrig dra ihop sig igen? För jag är nämligen inte lika trång där bak som jag var innan. Det känns som om ringmuskeln har blivit större.

Vanligtvis återgår ringmuskeln i analöppningen till att vara som tidigare, även om den blir mera töjbar och följsam vid upprepad penetrering. Om man är ovarsam kan man skada sin ringmuskel, vilket kan leda till bekymmer med att hålla avföringen. Detta är sannolikt inte ditt problem, det är ovanligt att den typen av skador inträffar. Men om du är orolig kontakta din läkare för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Baksug vid analsex?

Jag undrar om man kan få baksug vid analsex?

Om du med baksug menar att luften tar slut och det bildas ett vaccum, så är detta möjligt både vid anala och vaginala samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän vill smeka min anal

Min flickvän vill smeka min anal, och föra in sitt finger i den. Jag har inte velat att hon ska göra det eftersom att det känns lite "bögigt". Inte för att jag är homofob, men jag har ändå tänkt så. Men nu har jag börjat fundera på om jag ska låta henne göra det. Jag kan ju alltid testa. Det kanske är något som jag också skulle gilla. Det jag skulle vilja veta är om det är vanligt att hetrosexuella män gillar denna typ av beröring? Kan man få orgasm av att bli stimulerad/penetrerad på detta sätt?

Analsex kan betyda så mycket, allt från smek, slick till penetrerande samlag. Många killar och tjejer gillar att bli smekta på, i och runt analen. Det har inte något att göra med sexuell läggning. Det är med andra ord vanligt att killar som ser sig som heterosexuella gillar att bli smekt vid anus, själva vid onani eller tillsammans med en partner. Orgasm kan man få genom att bli smekt var som helst, det är olika från person till person. Inte alla orgasmer kommer genom att man smeker könet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Slicka någon i analen?

Ibland brukar jag slicka min tjej runt och i analen. Är det farligt på något sätt?

Det du beskriver kallas rimming och nej, det är inte farligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag känner mig konstig efter att jag haft analsex

Imorse hade jag och min pojkvän analsex. Tidigare har han bara använt ett finger i analen samtidigt som vi haft vaginalsamlag. Han har skämtsamt sagt att han vill ha analsex och imorse hände det. Jag tyckte att jag skulle ge det en chans. Allt gick bra men nu efteråt känner jag mig så konstig. Jag mår bra och har inte ont men det känns som att jag gjort någonting förbjudet som folk aldrig talar om och som uppfattas som fel och omoraliskt. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till detta!

En sak som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet är att världen är full av föreställningar om vad sexualitet är eller borde vara. Föreställningar om till exempel vad som är normalt och vad som okej att tända på och njuta av. Men sexualitet förändras, både vår egen sexualitet och historiskt sett. Så vad är egentligen okej och vad är skamligt? De sexuella handlingar som vi idag betraktar som normala har tidigare ansett skamliga. Till exempel en sådan sak som att ha sex bara för njutningen skull.

Väldigt många människor har liknade tankar som du, inför något de gjort eller något de njuter av. Alla går omkring och känner sig mer eller mindre onormala. Väldigt många frågor till vår frågelåda handlar om just detta. Lyssna på dig själv och tillåt dig att göra det du tycker känns bra. Strunta i allt annat.

Det verkar som att du hade analsex för att det kändes bra för stunden, och att du inte gjorde det bara för din pojkväns skull. Du natuligtivs bara göra sånt som känns bra för dig själv, även om någon annan så innerligt gärna vill något annat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan killar få orgasm vid analsex?

Javisst kan killar få orgasm via analsex. Både den som är aktiv, sätter på, och den som är passiv, blir påsatt. Analen och området runt öppningen är fullt av nervträdar som kan ge njutning. Både hos killar och tjejer, där är ingen skillnad. Men killar har även en punkt som kallas p-punkten (p, som i prostata), som ligger cirka 8 cm upp i analen. P-punkten är extra känslig för beröring och många som upptäkt den upplever att den kan vara mycket skön att massera.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är lämplig storlek på en strap-on?

Jag och en tjej tänkte pröva sätta på varann med en strap on. Vi undrar bara vilken storlek som rekommenderas för att ta den in i anus. Hur djupt kan man föra in den?

Vad gäller analsamlag så kräver det mera omsorg än vaginala samlag. Det är bra att ta god tid på sig. Börja gärna med att ni innan själva samlaget för in fingrar för att känna hur ringmuskeln fungerar och för att succesivt vidga ringmuskeln. Ni behöver också använda extra glidmedel eftersom detta inte finns naturligt i ändtarmen. Det är svårt att rekommendera en speciell storlek, ni får se vilka storlekar som finns och fundera över vad som kan passa er. Det är inte heller säkert att ni vill ha samma storlek. Ni får sedan försiktigt känna efter hur långt in det går att föra dildon. Det ska inte göra ont.

Klicka här för mer information: Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smeksex i analen

När jag och min kille har sex så brukar vi sticka in ett finger i varandras anal. Är det farligt att sticka in ett finger i rumpan när man har sex?

Nej, det är inte farligt på något sätt.

Om man stimmulerar en tjej på detta sätt så bör man tänka på att inte föra över bakterier från analen till vaginan tex genom att först sticka in ett finger i analen och sen i slidan utan att tvätta sig däremellan. Bakterierna från analen kan nämligen orsaka en infektion i underlivet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt