Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur pullar man?

Hur pullar man sin tjej? Hon har bett mig att göra det, men jag vet inte hur man gör och jag vågar inte fråga henne!

Det bästa är att prova sig fram försiktigt. Man kan börja med att smeka könet på utsidan och sen slinka in med fingret i springan mellan blygdläpparna. Där hittar man klitoris, den är som en liten knopp. Tjejer kan tycka om att bli smekta på klitoris eller runt om. En del tycker om att ett finger eller två kommer in i slidan. Tjejer är olika och tycker om olika sätt att bli smekta på. Prova dig fram och samla lite mod och fråga henne om det du gör känns bra. Hon kanske kan guida dig, till exempel flytta på ditt finger lite eller säga till om det ska vara lösare eller hårdare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag göra det skönt för min flickvän?

Jag undrar hur jag ska göra för att min flickvän ska få orgasm när vi har sex. Ibland tillfredställer vi varandra med händerna, hur ska jag göra för att hon ska ha det så skönt som möjligt då?

Det är svårt att ge exakta tips som gäller just din flickvän, men här är lite generell information om hur tjejer kan få orgasm.

De flesta tjejer kan få orgasm genom att man stimulerar klitoris på olika sätt, till exempel genom att smeka med ett finger eller använda tungan. Hos många tjejer är klitoris så känslig att det känns skönare att smeka ovanför eller runt om klitoris. En del tycker om när det är blött (då kan man använda glidmedel), för andra räcker det med den egna våtheten (lubrikationen). En del tycker att det är skönast om slidan stimuleras samtidigt genom samlag eller att man stoppar in ett finger eller två. Tjejer är, precis som killar, olika så man får prova sig fram i lugn och ro och hitta sätt som känns bra för båda att göra och som är så sköna att det leder till orgasm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur runkar man av en kille?

Ett vanligt sätt att runka någon är att dra förhuden upp och ner med hjälp av hela handen eller pekfinger och tumme. Andra smeker med fingrarna på ollonet och runt ollonkanten, det kan kännas extra skönt om man använder glidmedel. Men det är olika vad man tycker är skönt, så det bästa sättet är att fråga honom. Han är den som bäst vet hur just han vill ha det, eller hur?

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur hånglar man?

Jag undrar hur man hånglar. Det kanske är en dum fråga, men jag vet inte hur man gör.

Det är inte alls en dum fråga! När man hånglar kan det vara på lite olika sätt, men det är vanligt att man pussar och kysser varandra och att man kramas och tar på varandras kroppar på eller under kläderna.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur kysser man?

Hur ska jag göra när jag kysser någon? Vill ha lite tips innan man provar.

Det finns tusen olika sätt att kyssas på. Det är egentligen inte så mycket teknik utan mer känsla.

Känn efter vad du själv tycker är skönt. Du kan pröva dig fram på egen hand. Till exempel genom att kyssa dina egna fingrar och låtsas att det är någons läppar. Blunda och tänk på hur du vill vara nära en annan mun. Att kyssas kan vara att smaka på varandras läppar och försiktigt sticka in tungan i den andres mun. En del tycker om att nafsa på varandras läppar. Andra gillar hårdare tag med tungorna djupt in i varandras munnar. Det kan vara bra att börja lite lätt och sedan stegvis öka. Känn, tänk och njut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad ska jag göra för att inte vara så hårdhänt?

När jag hånglar med tjejer så säger de att jag är för hårdhänt. Jag vet inte vad jag ska göra för att jag inte ska vara det längre.

När två personer hånglar med varandra är det viktigt att man lyssnar på varandras kroppssignaler. En tjejs bröst kan till exempel vara extra känsliga och det kan göra ont om man tar på dem för hårt. Försök att smeka så försiktigt du bara kan. Du kan exempelvis låtsas att deras kropp är gelé och att du bara ska nudda vid gelén. Använd fingertopparna istället för hela handen och undvik att klämma eller trycka på hennes kropp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt