Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad betyder "älska franskt"?

När man älskar "franskt" hur gör man då?

Det finns olika betydelser. "Fransk massage", är samma sak som oralsex, och "franska samlag" sker mellan brösten. Ibland kallas tungkyssar för "franska kyssar".

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Piffa upp sexlivet - tips tack!

Jag och min pojkvän har hamnat i en period med bara en massa "bekvämlighetssex". Jag tycker det är lite tråkigt. Jag skulle vilja prova något nytt, kanske sexleksaker eller någon annat. Men samtidigt känns det som att det blir löjligt. Det blir för uttänkt och tillgjort känns det som. Jag vet att det absolut inte behöver vara så så men... Om man har leksaker och andra sexiga saker med i sängen så förväntar man sig så mycket på något vis. Då måste sexet bli så himla spännande och nytt. Man får liksom för höga förväntningar. Jag undrar hur man kan piffa upp sexlivet utan att det ska bli för stor grej av det hela?

Visst kan man piffa upp sitt sexliv, med lekar och experiment, utan att det behöver vara förknippat med krav och prestation. Om man går in med ett lekfullt sinne och ser vad leksakerna kan ge för stimulering så kan man få trevliga stunder.

Att titta på filmer, erotik eller porr (vad man föredrar), att titta på andra och känna lusten väckas, brukar kunna ge en liten kick och kan inspirera. Att planera en "kärlekskväll" med mat, dryck, uppvaktning, sexiga underkläder och att ladda mentalt med tanken på att förföra kan också stimulera.

Att göra något nytt kan också vara att ha sex när man inte förväntar sig det. På platser eller på tidpunkter som man vanligtvis inte har sex. Det kan också kännas stimulerande att byta roller och växla mellan att vara helt passiv eller den som styr det som sker.

Låta er fantasi styra vad ni skulle vilja göra och testa sen om det är möjligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur många ställningar finns det?

Jag undrar hur många samlagsställningar det finns. Finns de på någon hemsida som man kan kolla på de dem?

Det finns oändligt många olika samlagsställningar, det är ju bara din egen fantasi som sätter gränsen för vad man vill prova och utforska...

Det finns en amerikansk hemsida www.sexualpositionsfree.com, där man kan få tips om massor av olika ställningar. De visas med hjälp av trädockor. Det finns också en bok som heter "Sätt att älska", av Erik Centerwall, som beskriver olika ställningar både med text och illustrationer. Låna den på närmsta bibliotek!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är ridställningen?

Jag undrar vad en ridställning är, inom sex alltså? Hur gör man?

Mannen ligger på rygg och kvinnan sätter sig på knä över hans underliv, samtidigt som penis förs in i slidan. Sen rör sig kvinnan upp och ner över penisen. Denna ställning låter kvinnan bestämma takt och hur djupt mannen kommer in i henne.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sova sked?

Vad är "sova sked" för någonting? Är det en sexställning? Eller?

Sova/ligga sked är inte någon sexställning utan ett sätt att ligga nära varandra när man sover/ligger ned. Båda ligger på sidan vända åt samma håll. Den som ligger bakom håller oftast om den andra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan min kille få ont av mina höftben?

Jag undrar en sak. Jag är ganska smal och när jag ligger ner så sticker mina höftben ut en bit. Kan min kille få ont på sin kropp av mina höftben?

Visst kan han känna dina höftben men detta behöver inte vara något som besvärar honom. Skulle det vara så får ni byta till ställning till en som känns bra för er båda.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur göra man "doggy style"?

Jag undrar hur man gör doggy style? Min flickvän vill göra den, men jag vet inte hur den går till. Hur gör man?

Doggy style kallas ställningen där kvinnan står på alla fyra, det vill säga på knäna och händerna, och mannen står bakom på alla fyra. Ställningen kallas så därför att den liknar det sätt som hundar har sex på. "Dog" betyder "hund" på engelska.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt