Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag vill överraska min kille med något nytt

Jag är tillsammans med en kille och det är underbart, vi har det jättebra ihop. Men jag skulle vilja överaska honom någon gång. Pröva något nytt. Vi brukar ha petting och oralsex, finns det något sätt att liksom piffa upp det? Något som gör det ännu skönare för killen och som han kan tycka är spännande? Jag vill inte ha samlag än.

Killar är ju olika, tycker om och tänder på olika saker och liksom tjejer kanske tycker om olika saker olika dagar. Så man får prova sig fram och se hur responsen blir just den dagen. Men här kommer några tips på vad du kan testa.

Det kan vara skönt att massera varandra med olja eller med glidmedel eller att massera in könet så det blir halt när man har petting. Många tycker att det är skönt när något vibrerar mot könet, nånting man har hemma eller en vibrator. Det finns att köpa på olika sexshoppar (till exemlep RFSU:s www.rfsu.com). Om man inte vill ha något som påminner om en penis (eller så kanske det är just det som är det upphetsande) så finns det numera mindre vibratorer som inte är avlånga eller liknar penisar.

Många tycker att det är skönt att flera olika ställen stimuleras samtidigt. Till exempel att man kramar eller slickar pungen samtidigt som man har ett finger i analöppningen. En del tycker att det är extra skönt att göra något sexuellt i vatten. En överraskning med skumbad kan vara uppskattat. Att överraska kan också vara att ha sex på ställen eller på tidpunkter då man inte brukar ha det. Många tycker det är extra upphetsande att ha sex i en ovan situation.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad ska man ha för teknik vid fistfucking?

Min tjej vill att jag ska fista henne (med hela handen i fittan). Nu undrar jag kan inte det vara farligt? Hur gör man för att det inte ska göra ont? Vad ska man tänka på och använda för "teknik"?

Fisting är i sig inte farligt, men som med all sex så får man lyssna till kroppens signaler och den som blir "fistad" är den som styr och bestämmer om du ska fortsätta eller sluta. Den regeln är förresten bra att ha i all penetrerande sex när något förs in i kroppen.

Om man ska föra in sin hand så gäller det att göra omkretsen så liten som möjligt.
Tänk dig att du ska föra in handen i ett smalt rör, du ska hålla fingrarna raka och få ihop tummens bas med lillfingrets bas så knogarnas omkrets blir så smal som möjligt. Långsamhet, lyhördhet och glidmedel (till exempel oparfymerad olja) är bra ingredienser i fisting. När väl knogarna passerat mynningens trånga område så böjer man fingrarna och man kan knyta handen och sen röra fingrarna så det känns skönt för mottagaren.

När man drar ut handen är det samma väg ut. Sträckta fingrar och smalt kring knogarna när man passerar slidans (eller analens) trängre mynning. Det är viktigt att inte föra in bakterier i slidan, till exempel genom att först "fista" ändtarmen och sedan slida utan att tvätta sig eller byta gummi/plasthandskar mellan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ha sex i vattnet?

Jag undrar om man kan ha sex i vatten, till exempel i badkaret? Behöver man använda kondom då?

Visst kan du ha sex i badkaret! Du behöver inte använda kondom bara för att du är i vattnen, förutsatt att du inte behöver kondom som skydd mot graviditeter eller könssjukdomar. Det är med andra ord samma sak som att ha sex ovan vattnet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det olagligt att suga av hundar?

Är det olagligt att suga av hundar? Jag tror att jag skulle vilja göra det. Är det farligt? Jag är desperat.

Nej, det är inte olagligt att suga av en hund. Det är olagligt att göra djur illa eller plåga dem, men det är inte olagligt. Det finns risk att få olika infektioner om man suger av ett djur.

Men även om det inte är olagligt så ska man inte ha sex med djur. Djur ska inte "användas" på det sättet. Att fantisera om det är okej, men gå inte längre än till fantasin. Ingen har rätt att göra något sånt utan att den du gör det med vill samma sak, och det kan du ju inte veta när det gäller en hund, eller ett annat djur, eller hur?

Eftersom att du har såna här tankar och eftersom att du skriver att du är desperat bör du prata med någon om detta. Prova med en skolkurator eller med en kurator på en ungdomsmottagning, eller kontakta en sex- och samlevnadsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur lång tid, i snitt, varar ett samlag?

Jag har alltid undrat hur lång tid ett "medelsamlag" håller i gång. Det jag undrar över är hur länge mannen kan penetrera innan han kommer.

Det finns ingen undersökning som sammanställt detta, vad jag känner till. Förmågan till att kontrollera sin utlösning är individuell, liksom det är individuellt hur länge man vill ha samlag. Det finns ingen maxgräns och ingen minimigräns. Och det är olika från gång till gång.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var finns de erogena zonerna?

Var sitter mannens och kvinnans erogena zoner? Var sitter G-punkten?

Hela kroppen, både på män och kvinnor, kan vara en erogen zon. Men de ställen som är extra känsliga är bröst/bröstvårtor, könet och runt analöppningen. Insidan av lår och armar där huden är tunn är också känslig för beröring.

G-punkten sitter en bit in i slidan på framväggen, mot blygdbenet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad finns det för sexlekar?

Vad finns det för olika sexlekar? Hur leker man dessa?

Det finns väldigt många sexlekar, det går inte göra en lista på alla. Hur man närmar sig sin sexualitet, lär sig om sig själv, och hur man sedan experimenterar med sin partner är något som man upptäcker ju mer erfarenhet man får. Sexualitet innebär bland annat ömsesidighet och därför blir lekarna något man utvecklar tillsammans. Man får "leka sig fram", helt enkelt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är fistfucking?

Vad är fistfucking? Något med att försöka få in handen i tjejens slida, eller? Jag undrar om det finns några risker med dessa lekar? Kan tjejen hon få framfall, urininkontitens, infektioner, sterilitet? Berätta det som är värt att veta om detta.

Fistfucking betyder att man för in en del av handen eller större delen av handen i sin partners slida eller ändtarm. Det är en sexlek som man kan ha med sin partner oavsett kön. Om man vill prova och tar det mycket lugnt och om det inte gör ont så behöver man inte oroa sig. Men om det är förenat med obehag och/eller smärta är det en signal att kroppen tar skada.

Det är bra att använda rikligt med glidmedel. När man för in handen ska man forma handen som en kon, och inte knyta handen innan man har passerat mynningen. När det gäller infektioner så är det viktigt att inte föra in bakterier i slidan, till exempel genom att först "fista" ändtarmen och sedan slida utan att tvätta sig eller byta gummi/plasthandskar mellan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en orgie?

Vad är en orgie? Allts,å vad betyder det?

En orgie brukar man säga när fler personer än två har sex tillsammans samtidigt. Ett annat ord för samma sak är gruppsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mäns och kvinnors sexlust - är det någon skillnad?

Finns det någon statistik på om mäns sexlust/drift är större än kvinnors? Hur ser den ut i så fall? Kan man säga generellt att män har mer sexlust än kvinnor eller är det också beroende av ålder?

Nej, det kan man inte säga. Sannolikt är lusten lika hög för män och kvinnor, men att män av olika skäl uttrycker den tydligare. Män har samhällets tillåtelse att uttrycka sin lust klart och även till viss del förväntas att göra det. Om en kvinna uttrycker eller lever ut sin lust på samma sätt som en man gör, så riskerar hon att få dåligt rykte eller betraktas som "lösaktig".

Det finns mycket i vår sociala fostran som ger oss roller/budskap hur vi dels ska upptäcka vår sexualitet och dels förhålla oss till den. Erfarenheter av att prata med män och kvinnor i olika åldrar visar att det finns ingen avgörande skillnad i känslan av lust. Lusten är indviduellt betingad och inte beroende av kön. Skillnaden blir i uttryckssätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt