Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min kille får utlösning så snabbt att jag inte hinner med

När jag och min pojkvän har sex är det väldigt långt och fint förspel, men själva samlaget är över på väldigt kort tid. Vad kan vi göra för att dra ut på det, så att jag hinner njuta?

När det gäller tidig utlösning är detta ett problem som många män brottas med. Ofta kan man lösa detta genom enkla övningar, som att onanera innan samlag. Att få en utlösning gör ju ofta att nästa tar lite längre tid och första utlösningen behöver ju inte betyda att förställningen är slut. När han kommit en gång så kan han fortsätta att smeka dig tills dess att han känner att han är redo igen. Den för tidiga utlösningen blir i detta fall bara en av flera utlösningar när ni har sex. Att använda kondom kan också vara bra. Kondomen tar ner känseln lite vilket gör att man vanligen kan hålla på lite längre.

Det du kan göra är att visa din partner hur du vill bli smekt och kanske testa ställningar där du kan nå och smeka dig själv, vilket vanligen gör att du kan komma fortare. Var öppna med varandra och våga visa och fråga vad ni vill.

Hoppas att du fått lite råd och hjälp på vägen. Dessa råd kanske inte fungerar första gången men ge inte upp. Det finns andra övningar som handlar om att hålla igen och att knipa igen penis precis innan utlösningen, samt att sluta när det är som skönast och vänta en stund. Läs gärna mer i sexologiska böcker som du kan låna på biblioteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har testat stop-start-tekniken, men den funkar inte på mig

Jag har problem med för tidig utlösning. Jag har testat att avbryta och knipa men det funkar inte. Har testat det mesta men det vägrar att bli bättre. Nu har jag träffat en ny tjej och jag är nervös för hur det kommer att bli när vi har sex med varandra. Kan det här med för tidig utlösning bero på jag får stånd väldigt lätt eller att mitt ollon är extra känsligt? Vad kan jag göra åt detta?

Tidig utlösning är en av de allra vanligaste sexologiska frågeställningen bland heterosexuella män. Det finns olika metoder som man kan testa. Här är några alternativ.

 • Var helt passiv. Fokusera dig på njutningen, var objekt och låt din partner stå för agerandet. Att du får din utlösning innebär ju inte att föreställningen är slut. Ni kan turas om att tillfredsställa varandra. Den gemensamma orgasmen är i mångt och mycket en myt! Att nå dit kan ta lång tid. Huvudsaken är att ni bägge är nöjda när ni slutar.
 • Samlagsförbud. Då gör ni en gemensam överenskommelse att ni under en viss tid inte har samlag när ni har sex. Den för tidiga utlösningen blir i detta fall inget problem eftersom den oftast är förknippad med samlaget.
 • Onanera innan samlag, eller gör onanin till en del av förspelet och låter partnern onanera. Den andra utlösningen brukar dröja lite längre, för första utlösningen behöver ju inte vara den sista. Man vet också att män med din "problematik" oftast har lätt att tända om och få en ny erektion. Man skulle faktiskt kunna se den tidiga utlösningen som en förmåga till flera orgasmer under samma samlag! En manlig variant på den kvinnliga multiorgasmen.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

 • Alltid för tidig utlösning

  Mitt problem är att jag alltid får för tidig utlösning, förutom när jag druckit alkohol. Vad kan man göra för att motverka detta? Oftast tar det inte längre än en minut. Skulle verkligen vilja veta om det går att göra något åt detta.

  Du kan träna upp din förmåga att kontrollera din utlösning när du onanerar. Gör så här:
  När du känner att du är på väg att komma stannar du upp, helt och hållet, tills upphetsningen lagt sig och penis kanske mjuknat något. Därefter fortsätter du onanera tills du åter är på väg att komma, då du gör ett nytt avbrott. Upprepas detta ett antal gånger tills du slutligen låter det gå. När du tränat på detta under några veckor kommer du att känna att du behärskar din utlösning lite bättre. Det gäller att ha tålamod!

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag lider av för tidig utlösning

  Jag har problem med att jag kommer för fort, har ni några bra tips som kan hjälpa mig? Det är ett stort problem för mig eftersom jag är rädd att det ska göra att jag förlorar min flickvän.

  Det du beskriver är inte helt ovanligt, men det är naturligtvis ingen tröst för dig. Det finns en del metoder man kan förebygga för tidig utlösning och jag vet inte vilka/vilken du har testat. Orsaken till tidig utlösning kan vara flera och tålamod är viktigt när det gäller att förändra denna situation.

  Vad det ofta handlar om är att skapa kontroll över sin utlösning och kropp. Denna förmåga brukar man kunna träna upp själv. Man gör det enklast när man onanerar. Gör så här: Precis innan du får utlösning, stannar du upp och väntar till känslan gått över, sedan fortsätter du igen. Upprepa detta ett par gånger. Detta kan på sikt ge dig en uppfattning om din kropp och förhoppningsvis kunna skapa kontroll över din utlösning.

  En annan metod är att onanera strax innan ni skall ha samlag. Detta kan ha en fördröjande effekt på nästa utlösning. Man kan också prova att använda en kondom som är lite tjockare. Den kan sätta ner känsligheten i penis något. Prova Grande, som är RFSU:s tjockaste kondom. Det finns även en bedövningsalva man kan köpa på apoteket, som man använder tillsammans med kondom, men detta är inget förstahandsalternativ.

  Ge dig själv tid, så du inte hamnar i en ond cirkel. Kanske kan ni försöka flytta fokus från själva penetrationen/samlaget och ha annan sex där klitoris stimuleras. För de flesta kvinnor är det snabbaste sättet att få orgasm. Kanske är det också så för din flickvän.

  Om inget av detta fungerar - unna dig ett besök på en läkarmottagning.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Hur länge kan en kille ha sex innan utlösning?

  Jag undrar hur länge en kille normalt kan ha samlag från det att han fört in sin penis innan han får utlösning. Finns det något man kan göra för att bli uthålligare?

  Det går inte att uppge någon speciell tid i minuter eller sekunder, det är olika från tillfälle till tillfälle.

  Du kan träna upp din förmåga att kontrollera din utlösning när du onanerar. Gör så här: När du känner att du är på väg att komma stannar du upp helt och hållet tills upphetsningen lagt sig och penis kanske mjuknat något. Därefter fortsätter du onanera tills du åter är på väg att komma igen, då du gör ett nytt avbrott. Upprepa detta ett antal gånger tills du slutligen låter det gå. När du tränat på detta under några veckor kommer du att känna att du behärskar din utlösning lite bättre. Det gäller att ha tålamod!

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Vad är för tidig utlösning, egentligen?

  Jag tror att jag lider av för tidig utlösning men jag undrar vad är för tidig utlösning egentligen? Det känns som ett psykiskt besvär. ibland går det för fort (2 minuter) och ibland kan man hålla på länge (kanske 30 minuter). Hur länge är det normalt att ett samlag håller på? Vad är genomsnittstiden för ett samlag? Det beror självklart på från gång till gång, men på ett ungefär? Och då menar jag inte förspelet inräknat, bara själva samlaget. För det kan nog bli prestationskrav, så att det blir motsatt verkan i stället? Så alltså hur länge ska man klara av att jucka utan att komma?

  Exakt hur långt ett penetrerande samlag är går inte svara på, men troligen ligger genomsnitt runt 5 minuter, med oändliga variationer! Ibland kanske man har en snabbis på en minut och ibland ett maratonsamlag på 30 minuter.

  Många män skriver och frågar om hur de ska förhindra tidig utlösning. Detta beror nog ofta på deras egen oro att inte räcka till. Den "genensamma orgasmen" är en myt - ofta kommer ena parten först och sedan den andra. Anser man att man har snabb utlösning så kan man ju efter sin första utlösning fortsätta att smeka sin partner. Eller så gör man tvärtom - ger sin partner orgasm först, då gör det ju inget om mannen kommer fort efter detta.

  Tänk på att sex inte bara är penetrerande samlag utan så mycket mer. Smekningar, kyssar, oralsex med mera.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Finns det en tjock kondom som gör mig mindre känslig

  Jag undrar vilken som är den tjockaste kondomen på svenska marknaden. Jag vet att eran Grande är 0,07mm, men finns det nån som är ännu tjockare? De vore bra att ha en tjockare så man kan hålla på längre. Har ni några andra tips på hur man kan "hålla" sig längre?

  Grande är med sina 0,07 mm den tjockaste kondomen i Sverige.

  Att träna upp för tidig utlösning är något man kan göra tillsammans, nedan följer några olika knep:
  Ett annat sätt är att du kan träna upp din förmåga att fördröja din utlösning. Gör så här när du onanerar: När du känner att du väg att komma stannar du upp, vänta tills upphetsningen lagt sig och ståndet kanske minskat något. Därefter fortsätter du tills du åter är på väg att komma, då du gör ett nytt avbrott. Upprepaa detta ett antal gånger tills du slutligen kommer. När du tränat på detta några veckor kommer du att känna att du behärskar din utlösning lite bättre. Ha tålamod!

 • Klämmetoden går i princip ut på samma sak men kräver partnerns medverkan. Ligg på rygg och låt henne hon rida dig. När du närmar dig utlösning kliver hon av och klämmer hårt med tummen över det ställe där strängen på undersidan penis fäster på ollonet. Det gör ont, "signalerna" lägger sig och ni kan börja om. Upprepa detta flera gånger innan du låter utlösningen komma.
 • Några enklare varianter är att onanera innan samlag, eller att göra onanin till en del av förspelet och låt partnern onanera. Den andra utlösningen brukar dröja lite längre, men första utlösningen behöver ju inte vara den sista. Män med din "problematik" har oftast lätt att tända om och få en ny erektion.

  Vilken metod du än fastnar för är det viktigt att försöka låta bli att se den tidiga utlösningen som ett problem. Det finns en stor psykologisk faktor i företeelsen och risken för att det ska upprepas ökar med oron för att det ska hända igen. Det blir lätt ett "ekorrhjul" där den tidiga utlösningen blir roten till allt ont. Försök att tänka nytt! Prata ordentligt med din partner. Oftast visar det sig att de föreställningar man har om hennes inställning faktiskt inte stämmer. Oftast handlar det om ens egen rädsla för att inte duga.

  Hur du än gör, glöm inte bort dig själv i sammanhanget. Njut maximalt den korta tid det varar!

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

 • Metoderna mot för tidig utlösning hjälper inte mig

  Jag har skrivit till er tidigare och fått tips om olika metoder som man kan prova för att fördröja utlösningen. Jag har provat dem alla, dock utan någon större framgång. Jag är tillsammans med en tjej sedan några år tillbaka och detta början nu allt mer tära på vårt förhållande. Finns det någon medicin man kan ta?

  Tala med din läkare. Om han inte kan hjälpa dig så vänd dig till en sexologisk mottagning där du bor eller ring till RFSU-klinikens rådgivning på 08 - 692 07 70. På RFSU-kliniken har de stor erfarenhet av frågor som denna.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag lider av tidig utlösning

  Jag lider av för tidig utlösning! Jag har provar allt, onanerat före samlag, start&stopp tekniken osv. Allt det ni har tipsat om. Jag är tillsammans med en tjej sedan 5 år tillbaka och under denna tid så har det alltid gått för tidigt - varje gång.
  Vad kan jag göra? Det här går inte längre, jag blir ju tokig. Jag vill inte ens ha sex nu på grund av detta. Snälla hjälp! Jag vill kunna ha sex och njuta av det!
  Finns det någon jag kan besöka för detta problem? Medicin?

  De metoder som du beskriver är de som vi brukar föreslå. Men du skriver inte om du har provat kondom. Kondom kan nämligen ta ner känseln. Bättre svar är svårt att ge utan att ha en dialog med dig. Ring till RFSU:s rådgivning på telefon 08 - 692 07 70 så kanske de kan ge dig lite fler råd och knep, eftersom att dom kan ställa följdfrågor. Kanske har du en sex- och samlevnadsrådgivning på ett sjukhus där du bor? Då kan du kontakta dem.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Mer från Sex och relationer

  Sexpodden - vuxenradio från RFSU

  En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

  Läs mer och lyssna på podcasten
   
   

  Tonåring?

  Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

   

  Sex efter 50

  Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

   

  Funkis-sex i vardagen

  Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

  Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
   

  Abort – kvinnans eget val

  Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

  Banner för Frågelådan
   

  Att ställa en fråga

  Gör så här

  1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
  2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

   

  Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

  1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
  2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
  3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
  4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

   

  Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

   
   

  Kort om Frågelådan

  RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

   

  Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

   

  Om RFSU-chatten

  I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

  Hitta rätt