Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Är jag beroende av porr?

Jag har börjat med ovanan att titta på porr på internet och samtidigt onanera. Detta gör jag flera timmar om dagen. Jag tycker egentligen inte om det. Skulle helst vilja ha en tjej. jag har fått höra att det jag gör är fult, och jag har dåligt samvete. Det känns inte bra, och lusten övergår gradvis till tvång.

Först en kommentar om att det skulle vara fult att titta på porr på nätet och onanera till det. Huruvida detta är bra eller dåligt finns det olika åsikter om. Tillgängligheten till det som finns på nätet i kombination med längtan efter bland annat intimitet, sex, en partner och andra omständigheter (som exempelvis ensamhet) i ens livssituation, bidrar till att många hamnar i en liknande situation som den du beskriver. Det är ingenting som du ska känna dåligt samvete för. Det är å andra sidan inte heller någonting som man kan gå omkring och stolt basunera ut att man gör, men det är ändå något som en ganska stor del av befolkningen gör under olika skeden av livet.

Ibland kan sex även gå över till att bli något av ett beroende eller tvång. Inte heller detta är något skamligt eller speciellt ovanligt. Det är snarare en följd av olika yttre och inre omständigheter i ens livssituation. Sex och onani ger behagliga känslor som exempelvis lust, kåthet och avslappning. Dessa känslor är det är lätt hänt att börja "använda" sig av för att komma ifrån andra mindre behagliga känslor, som ensamhet, tomhet eller någon form av ångest. Detta är inte i sig något fel. Däremot kan det, som du själv beskriver, bli för mycket eller att det smyger sig in ett tvång. i en sådan situation är det bra att ta tag med det, precis som du gör när du ställer din fråga till oss.

Det skulle kanske kunna vara till hjälp för dig att fundera över vad detta beteende "fyller för funktion" för dig, när det till exempel gäller vad du saknar eller känner. Du nämner att du egentligen skulle vilja träffa en tjej. Att finna en partner är för många en viktig del i livet, och som med all säkerhet skulle påverka ditt "surfande" på internet. Vad tror du det skulle innebära för dig om du verkligen började jobba för att träffa någon? Vad skulle det betyda för dig om du lyckades ta dig in i fler sammanhang där chanserna att träffa någon var större? Det kanske också skulle kunna vara till hjälp för dig att försöka att dra gränser för dig själv och internetanvändandet.

Skulle det vara så att du inte lyckas förändra din situation på egen väg så kan det vara till hjälp att prata med någon. Det skulle kunna vara någon som du känner och har stort förtroende för. Men vad som kanske skulle ge dig mer, skulle vara att prata med någon professionell. Ett första steg kan då vara att ringa till RFSU:s telefonrådgivning (08 - 692 07 70) som kan ge dig tips på vart du kan vända dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hjälp, jag onanerar för mycket

Jag har ett problem. Jag onanerar för mycket. Det känns som ett tvång, liksom att jag måste fast jag kanske inte vill. Jag missbrukar porr också. Jag kan inte sluta. Jag tänker hela tiden "aldrig mer", men jag kan inte dra mig ifrån det. På jobbet så går jag inbland ifrån för att onanera, efteråt mår jag skit dåligt. Jag känner mig äcklig. Finns det något man kan göra med den här skiten?

Eftersom du beskriver ditt onanibehov som ett tvång och att det också inkräktar på ditt arbete tycker jag att du, precis som du själv skriver, behöver söka hjälp. Mitt förslag är att du hör med den ungdomsmottaning som finns där du bor. En annan möjlighet är att du ringer på RFSU-klinkens telefonrådgivning. Telefontid är måndagar mellan klockan 11 och 12, samt tisdagar-torsdagar mellan klockan 9 och 10. Telefonnumret är 08-692 07 70.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag kunna sluta sexsurfa?

Det känns som om allt jag gör har med sex att göra på ett eller annat sätt. För något år sedan så började jag dejta tjejer på nätet. Det var skitkul till en början och jag gjorde saker som jag aldrig vågat göra förut. Jag vågade liksom göra mer och mer avancerade saker. Saker som jag inte vågat drömt om tidigare. Men nu känns det som om det enda jag sysslar med är att sitta framför datorn och sexchatta eller kolla porrsidor. Jag har också börjat kolla på sidor som jag mår dåligt av i efterhand. Det känns inget bra längre och ändå kan jag inte låta bli. Känns lite som om jag inte har någon koll längre. Fast jag bestämt mig för att sluta så fortsätter jag ändå att göra saker som jag mår dåligt av. Varför kan jag inte bara lägga av?

Det är starkt av dig att söka hjälp och det är ett första steg för förändring. En förändring som innebär att du inte tvingas göra saker som i efterhand inte känns bra för dig. Det är svårt att genom frågelådan ge dig den hjälp som du behöver, eftersom att vi inte har möjlighet att prata med varandra i detta forum. Det finns lite olika ställen dit du kan vända dig för att prata vidare om detta. Eftersom jag inte vet vart du bor så har jag svårt att hävisa dig till en mottagning. Det finns lite olika mottagningar i landet. Jag skulle vilja rekommendera dig att ringa till RFSUs mottagning här i Stockholm. Där finns terapeuter som arbetar med rådgivning och som också har god kunskap om olika mottagningar. Telefonnumret till rådgivningen är 08-692 0770 och de har öppet Måndagar 11-12, Tisdagar Onsdagar och Torsdagar kl. 9-10.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är sexmissbruk?

Jag undrar vad "sexmissbruk" är? Kan man vara sexmissbrukare egentligen? Är det en sjukdom eller är det något man bara inbillar sig? Om det är en sjukdom, hur botar man då en person som har drabbats?

Det finns skilda uppfattningar om vad som kan klassificeras som sexmissbruk eller sexberoende, men det viktiga är att utgå från personens egen upplevelse. Tecken på ett sexmissbruk/sexberoennde kan vara att sexualiteten känns tvångsmässig. Har man en upplevelse av att ha förlorat kontrollen? Är sex så viktigt att andra centrala delar i ens liv blir lidande? Upplever man att det inte finns några valmöjligheter, att sex kommer före allt annat?

Sexmissbruk kan inte mätas i hur mycket tid man använder till sex. Om sex är jätteviktigt och tar nästan all tid och tankeverksamhet, men är ändå förknippat med positiva upplevelser - då kan man inte definera sexet som ett missbruk eller ett beroende. Men om de negativa upplevelserna tar överhand och sex upplevs som tvångmässig, då kan man få professionell hjälp med att hantera detta. Det finns till exempel en terapeutisk behandlingsmodell enligt AA-principen (Minnesota modellen för missbruk). Om man vill ha hjälp kan man vända sig till en sexologisk utbildad terapeut, till exempel vid en sex- och samlevnadsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag är äcklad av sex

Jag känner mej väldigt äcklad av sex. Jag har aldrig haft sex utan är oskuld men känner mig äcklad av tanken att någon gång ha det. Betyder det att jag är asexuell? Jag är attraherad av tjejer och skulle gärna vara tillsamans med en tjej. Men eftersom jag inte kan tänka mej att ha sex så blir det nog problem.

Det kan finnas olika anledningar till att man känner sig äcklad av sex. En del väljer bort sex och det är helt ok. Andra har råkat ut för olika saker, till exempel övergrepp, som får dem att känna avsmak för sex. Är det så att man känner så och mår dåligt av detta kan man söka hjälp hos till exempel en kurator på ungdomsmottagningen. Ett samtal kan hjälpa för att hitta lösningar på problemet.


Du undrar om du är asexuell, men det låter inte som att du är det eftersom du skriver att du gärna skulle vilja vara ihop med en tjej. En asexuell person märker inte av sin sexualitet och har inget behov av sex alls, men det låter på din fråga som att du i alla fall känner en attraktion vilket betyder att din sexualitet tar sig ett uttryck.


Det är alltid du som bestämmer vem du ska ha har sex med, ingen annan ska bestämma det. Därför är det bra att noga fundera igenom frågan "Vad vill jag?". Eftersom du verkar vara en tjej som funderar mycket (vilket är mycket bra för då hittar man ofta också det man mår bra av) kommer du troligen tids nog hitta svar på dina frågor. Kom bara ihåg att det är du som bestämmer om det är en kille eller en tjej som du ska ha sex med. Det ena är lika mycket rätt som det andra – så länge det är rätt för dig. Ibland är förvirringen stor vilket inte är så konstigt när man som tonåring tar klivet in i vuxenvärlden. En vuxenvärld som öppnar helt nya och okända vyer, en värld där också vår sexualitet blir verklig. Ibland kan det vara till hjälp att bena upp sina tankar och prata med någon om hur man känner. En kurator kan hjälpa dig men också någon i din egen ålder, kanske någon som är bi- eller homosexuell själv. På sajterna rfslungdom.se och rfsl.se hittar du kontaktuppgifter och adresser lokalavdelningar i närheten av där du bor. Du kan maila eller ringa dem och få mer hjälp och någon att prata med.


Ett annat tips är att du tar dig en stund av din dag, redan idag, och sätter dig någonstans där du trivs bra och kan vara ostörd. Sitt där och fundera igenom hur den dagen kommer att se ut då dina problem och funderingar fått en lösning – en "mirakeldag". Vad kommer du att känna, tänka och göra och hur kommer din omgivning att märka på dig att du hittat det du mår bra av? Låt din fantasi flöda, alla detaljer, stora som små, räknas. Skriv gärna ner allt och ringa in det som finns redan idag och som du vill ska fortsätta. Allt det du ringar in, det som fungerar, ska du såklart göra mer av. Allt det andra, det som skulle kunna leda till en "mirakeldag" men som inte finns idag: Fundera över vad första steget skulle kunna vara för att förändra det och komma en bit närmare den där "mirakeldagen". Vad är viktigast och vad är enklast att börja med?

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag blir deprimerad efter sex

De senaste åren har jag dejtat en massa olika killar. De allra flesta har jag träffat på internet. Jag hade inte så bra sex med min förra kille. Nu älskar jag sex, fast jag känner mig mer och mer deprimerad efter varje sexmöte. jag vill ju egentligen träffa någon att inleda ett förhållande med. Varje gång försöker jag säga till mig själv att vänta, men så hoppar jag i säng med killen ändå. Just då känns det skönt och mysigt, men efteråt så kommer ångesten. Blir bara ledsen och deprimerad. Varför gör jag så här? Jag måste komma ur detta, annars går jag under!

Du lever ett liv som du inte trivs med och även om du älskar sex, så är det inte så positivt som du tänkt dig trots allt. Det är svårt att via brev ge någon förklaring till vilka motiv som driver dig. Svaret har du sannolikt själv någonstans inom dig.

Däremot så kanske du behöver hjälp att ta reda på dina motiv och må bättre, och för att göra detta bör du vända dig till en rådgivning med sexologiskt kunniga personer. Beroende på var i landet du bor finns det olika ställen att söka. De flesta större städer har en sexologisk mottagning knuten till sjukvården, det finns RFSU-mottagningar i Stockholm och Malmö. Dessutom det finns privatpraktiserande sexologer. Telefonnummer till alla dessa olika ställen kan du hitta i telefonkatalogen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man minska sexlusten med mediciner?

Finns det nån medicin eller något medel som dämpar eller tar bort sexlusten?

Du skriver inte varför du vill dämpa din sexlust. När det gäller sexlusten så är detta en naturlig kraft, men om det känns som om din är för stark så råder jag dig att ringa och prata med RFSU:s sexualrådgivning på telefon 08 - 692 07 70, så att dom kan råda dig. Det finns vissa preparat som har som biverkningar att de dämpar sexlusten, dessa preparat skrivs ut av läkare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har jag svårt att släppa loss?

Jag har ett stort problem. Min kille tycker om när jag håller fast honom och han vill att jag ska vara hårdhänt mot honom när vi har sex. Men jag har svårt att släppa loss och det har aldrig känts bra för mig, hur mycket jag än försökt. Hur ska jag lära mig att tycka om det?

Jag är inte säker på om det är något som du borde göra. Visst kan man lära sig att tycka om nya sätt att ha sex på, men man ska inte fortsätta med något som inte känns bra för en själv. Att du inte vill behöver inte handla om att du inte kan "släppa loss". Det är kanske helt enkelt inte "din grej". Rätten att välja bort har alla oavsett vad det gäller och varför man inte gillar något. Jag tycker att du och din partner ska prata med varandra och hitta ett sätt där ni båda kan känna er bekväma och njuta av det ni gör tillsammans. Att göra något mot sin vilja är inte bra för den egna lusten. Det brukar också påverka relationen negativt i längden. 

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt