Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori abort (20 st frågor)

Hur går en abort till?

Man kan göra en abort på två olika sätt lite beroende på hur långt gånget i graviditeten man är. Abortsätt bestäms vid första besöket på abortmottagningen då doktorn med hjälp av ultraljud bestämmer graviditetslängden.

Upp till och med 9:e graviditetsveckan kan man göra en så kallad medicinsk abort. Detta innebär att man åker till sjukhuset och får tabletter. Tabletterna gör så att graviditeten stannar upp. Dagen efter tablettintaget åker man åter till sjukhuset. Ett spontant missfall sker, det vill säga fostret stöts ut. Under själva aborten ges smärtstillande.

Det andra alternativet är en kirurgisk abort vilket innebär att man blir sövd och graviditeten sugs ut, man får stanna på sjukhuset några timmar och sedan åka hem.

Läs mer om aborter på RFSU:s hemsida: www.rfsu.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur sent kan man göra abort?

Min flickvän är med barn sedan fyra månader tillbaka och hon börjar ångra sig mer och mer. Hur sent kan man göra en abort ? Är det extra farligt att göra abort om man gjort en abort tidigare? Kan det göra att man har mindre chans att få barn senare?

En kvinna kan göra abort till och med graviditetsvecka 18 och din flickvän är snart där. Hon bör därför så snart som möjligt kontakta sin mödravårdscentral (om hon redan har en kontakt där) eller en kvinnoklinik för att prata igenom saken och eventuellt boka en tid för abort.

Det är inte farligt att göra aborter i Sverige eftersom vi har bra och säker sjukvård, men det är mer komplicerat ju längre en graviditet har gått. Efter den 12e graviditetsveckan används en metod som är i flera steg. Den tar längre tid och kan upplevas jobbigare än tidiga aborter. Det är inte farligare att göra en abort om man redan gjort en tidigare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är min flickvän gravid?

Jag tror min flickvän är gravid, hon har ont i magen och är nedstämd. Jag undrar också varför hon har ont och så undrar jag om föräldrarna måste få veta om man gör abort när man är under 15 år?

Vid en graviditet kan kvinnor få spänningar i magen eftersom det dels sker en hormonförändring i kroppen och dels en förberedelse för att livmodern ska förändra sig. Ni bör omedelbart ska vända er till ungdomsmottagningen, för att göra ett graviditetstest och få reda på om ni är med barn.

Om ni har tankar på en abort bör detta ske innan vecka 18. Även detta kan ni få hjälp med via kuratorn på ungdomsmottagningen. Föräldrarna behöver inte få reda på att man gör abort, men det kanske trots allt är bra att berätta för att få stöd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är dagen-efter-piller en tidig abort?

Hur funkar dagen-efter-pillret? Om det gör så att det befruktade ägget inte fäster i livmodern, kan inte det klassas som att man dödar det lilla livet då? Att det är som en väldigt tidig abort?

Metoden fungerar inte som abortmedel, man kan inte avbryta en befruktning som redan skett.

Akut p-piller innehåller en dos av gulkroppshormon (gestagen) som skjuter upp eller förhindrar ägglossningen.

Inom tre dygn efter oskyddat samlag kan kvinnan ta akut p-piller för att förhindra en graviditet. Behandlingen är effektivare ju tidigare man tar tabletten. Efter behandlingen med akut p-piller måste man använda kompletterande skydd fram till menstruationen, eftersom det är osäkert när ägglossningen inträffade. En kvinna som vill börja med p-piller kan börja dagen efter behandlingen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer vid en abort?

Hur går en abort till? Mina kompisar säger att man föder ut barnet. Stämmer det?

Det finns två metoder av abort, en kirurgisk där man sövs och en läkare för in en tunn slang i livmodern och tömmer innehållet. Det är såpass tidigt i en graviditet så det är aldrig fråga om att ta ut ett barn.

Den andra metoden är medicinsk och mar tar bland annat en tablett och det blir ungefär som ett tidigt missfall.

Läs mer om aborter på RFSU:s hemsida: www.rfsu.se.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var görs aborten?

Jag undrar om ungdomsmottagningen kan göra en abort eller om jag måste kontakta gynmottagniningen på sjukhuset?

Även om det nästan alltid är så att själva aborten görs på sjukhus, kan du ringa till ungdomsmottagningen i första hand. De kan hjälpa dig tillrätta och berätta för dig om hur undersökningen innan aborten görs och hur aborten sedan går till. Det är nämligen lite olika organiserat på olika ställen i landet. Hur själva aborten går till beror på hur många veckor graviditeten varat. Om du inte får tag på en ungdomsmottagning - ring då till gynmottagningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Två frågor om abortpillret

Var kan vi få tag på abortpillret? Är det säkert?

Abortpiller som man tar vid medicinsk abort delas endast ut på sjukhusens abortmottagninger.

Du kan kontakta en mödravårdscentral, en ungdomsmottagningen eller sjukhusets abortmottagning/kvinnoklinik för att få mer information. Det är en säker metod i början av en graviditet (första 9 veckorna), sen är det för sent att använda den metoden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Måste jag berätta för mina föräldrar att jag ska göra abort?

Jag har fått reda på att jag är gravid och jag har bestämt mig för att göra abort. Men jag vill inte att mina föräldrar får reda på det. Måste jag berätta? Kommer sjukhuset att berätta för henne?

Personalen har tystnadsplikt, men om man gör en abort så kan det vara bra att ha stöd både före och efter aborten därför rekommenderar de att man ska prata med sina föräldrar. Om det inte går så kan det vara bra att berätta för någon annan vuxen person som man har förtroende för ex någon annan släkting eller skolsköterskan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid - vart kan jag vända mig?

Jag är en tjej på 15 år som har haft sex och är gravid. Vart kan jag vända mej för att kolla detta?

Du ska så snart du kan kontakta en barnmorska på en ungdomsmottagning. Om det inte finns någon ungdomsmottagning så kan du vända dig till en mödravårdscentral eller till en gynekolog. Du kan också vänd dig direkt till kvinnokliniken på närmsta sjukhus.

Det är viktigt att du gör detta så snart som möjligt och inte väntar för länge med att beställa tid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Risk för sterilitet efter en abort?

Hur stor är risken att bli steril av en abort?

Risken är mycket liten. Det är mycket ovanligt med komplikationer i samband med en abort. Den risk som finns är att man drabbas av en äggledarinflamation, som i sin tur kan leda till sterilitet. Men detta är som sagt var mycket ovanligt eftersom sjukvården i Sverige är bra och att de flesta följer de råd som ges i samband med en abort. Ett sådant råd är att undvika samlag de första veckorna efter aborten.

Det är jämförelsevis betydligt vanligare att bli steril till följd av en klamydiainfektion.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt