Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag är orolig att jag är gravid

Jag är orolig över att jag är gravid. Jag har gått över mensen några dagar, men kan det vara så ändå? Jag och min pojkvän hade sex och efter när vi skulle ta av kondomen var den vit nedtill, vi testade ifall den var hel, genom att fylla den med vatten, och det verkade den vara. Dagen efter tog jag ett dagen-efter-piller. Kan det vara så att jag bara är nervös eller kan det vara så att det pillret rubbat min mens eller är jag gravid?

Det allra första tecknet på graviditet brukar vara att mensen inte kommer men i Ditt fall är det inte så troligt att du är med barn. Dels var kondomen hel när ni testade den efter samlaget och dels tog du ett akut p-piller. Hormonet i detta piller skapar en tillfällig obalans i ditt menstruationsmönster, därför kan nästa blödning komma lite annorlunda än den brukar.

Att vara orolig för att ha blivit med barn är i många fall ett skäl till att mensen inte kommer riktigt när den ska. Om det har gått mer än 14 dagar efter samlaget kan du göra ett graviditetstest för att kontrollera om du är gravid. De flesta ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar gör graviditetstest utan kostnad. Annars kan du ett köpa själv på Apoteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När kan tjejen vara säker på att hon är gravid?

Hur lång tid måste gå efter befruktningen innan tjejen kan vara säker på att hon är gravid?

Det behöver gå minst två veckor efter befruktningen innan det syns på ett graviditetstest. Det vanligaste är tecknet på graviditet är att mensen uteblir.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ont i magen ett tecken på graviditet?

Jag är tillsammans med en kille och vi har haft sex ganska många gånger, men bara två gånger med kondom. Jag har väldigt ont i magen, och när vi skulle ha sex idag så tror jag inte han kom in helt. Är detta ett tecken på att jag är med barn? Jag ska till ungdomsmottagningen om några dagar och skaffa p-piller...

Det är bra att du bokat tid på ungdomsmottagningen för att prata om preventivmedel. När du är där kan du samtidigt passa på prata om att du undrar om du är med barn. Innan du får p-piller, kommer de bland annat fråga dig när du hade mens senast och hur ofta du brukar ha mens. Om en tjej har blivit med gravid, kommer inte mensen alls. Eftersom du och din kille haft samlag utan kondom kan det vara möjligt att du är gravid. Men inte om du just har haft din mens.

Du skriver att du har väldigt ont i magen. Detta kan ibland bero på att mensen snart ska komma, eller på att du går och är orolig för att vara gravid. Även detta är något som du kan prata med barnmorskan om, så förklarar hon för dig. Kanske gör hon ett graviditetstest - då behöver du bara lämna ett urinprov.

Om jag förstår dig rätt är det så att din kille inte kunde komma helt in i slidan med sin penis och att du undrar om detta kan vara ett tecken på att du i så fall är med barn. Just detta är inte ett tecken på att du är med barn. Snarare är det ett tecken på att du just då inte ville låta honom komma in. Kanske för att det inte kändes bra för dig, att du hade ont i magen och/eller att du var orolig, att du inte hade så stor sexuell lust just då eller av något annat skäl.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur mycket sperma krävs det för att tjejen ska ha blivit gravid?

Jag och min flickvän har haft sex en hel del gånger utan kondom den senaste tiden och jag har tagit ut den innan det gått för mig helt. I princip allt har hamnat utanför men något kan ha hamnat i henne. Är det risk att hon är gravid ändå? Hur mycket sperma krävs för att tjejen ska bli gravid?

Ja, det finns en klar möjlighet för graviditet även om utlösningen kommer utanför slidan. Det finns ingen bestämd mängd som behövs för att orsaka en graviditet. Redan innan själva ståndet (erektionen) så kommer en försats (kåtolja) som kan innehålla spermier, och det kan räcka för att orsaka en graviditet. För att veta om din flickvän är gravid så kan hon ta ett graviditetstest kostnadsfritt på en gynmottagning eller på en ungdomsmottagningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Fråga om graviditetsrisk i "säker period"

Jag undrar om jag kan vara gravid då jag hade oskyddat samlag två dagar efter mens? Hur stor är risken?

Om du normalt har regelbunden mens med omkring 25-28 dagar så har du ägglossning (tidpunkten då en befruktning sker) två veckor före nästa mens första dag. Du hade samlag två dagar efter mens, så risken är inte speciellt stor, även om den finns. Risken ökar också om du hade en lång mens eftersom att den då slutar närmare den beräknade ägglossningen. Avvakta och se om nästa mens kommer som den ska. I annat fall kan du köpa ett graviditetstest eller kontakta en gynmottagning för testning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag vara gravid trots att jag har lite mens?

Jag har ätit p-piller i sju år, men nu vill jag och min man ha barn så föör några månader sen slutade jag att äta dem. Kan jag vara gravid fast att jag får mens? Mensen är kort och varar bara två dagar. Kortare än tidigare alltså. Kan man göra ett graviditetstest för att kolla, även om man har haft sin mens? Och om man kan göra det, när är det bäst att ta testet?

Ja, det förekommer att kvinnor blöder fast de är gravida. Du kan kontrollera med ett graviditetstest när du vill. I regel brukar man säga att säkrast är det om man gått två veckor över tiden. Olika kvinnor söndrar ut hormon olika snabbt, men eftersom du inte har gått över tiden så det spelar ingen roll när du tar ett test.

Om det är positivt, så är du gravid. Om det är negativt kan testet kan vara för tidigt utfört. Bästa tiden är på morgonen, då morgonurinen har ett koncentrat av hormoner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När kan man göra ett gravtest?

Hur länge måste man vänta tills man kan göra ett graviditetstest? Jag och min pojkvän hade oskyddat sex några gånger och det var inte meningen att han skulle få utlösning, men det blev så i alla fall. När kan jag testa mig?

Om du misstänker risk för graviditet (vilket det även kan bli med avbrutet samlag) så kan du göra ett graviditetstest vid den tidpunkt du väntar din mens. Antingen kan du köpa ett graviditetstest själv, exempelvis på Apoteket, eller så kan du vända dig till en gynmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid av försatsen?

Om man håller på och tar på varandra och allt är skönt och killen kommer in i tjejen utan skydd i ett par sekunder och drar sig ur, sen sätter på en kondom och fullbordar samlaget. Hur stor är då risken att man blivit med barn. Jag tänker på försatser och sånt där?

Chansen/risken för graviditet är mycket liten när det gäller försatsen, men det finns trots allt en liten sådan. Om du är orolig kan du göra ett graviditetstest, på en gynmottagning eller på en ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Samlag två dagar innan mens

För ungefär två veckor sedan hade vi vid ett tillfälle oskyddad sex. Två dagar senare kom hennes mens. Vi använde inga dagen-efter-piller, och hon har inte tagit några p-piller. Är det något vi behöver göra, eftersom vi inte vill att hon ska bli gravid?

Risken för graviditet är mycket liten eftersom hennes mens kom två dagar efter samlaget. Det finns inget ni kan göra nu för att minska risken den risken ytterligare. Avvakta till nästa mens. Om den inte kommer, eller är försenad, bör hon göra en graviditetstest.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan en tjej bli gravid även om killen inte fått orgasm?

Orgasm är den sexuella höjdpunkten som känns i hela kroppen. Ofta kommer den samtidigt som utlösningen (sprutet), men behöver inte göra det. Man kan få utlösning utan orgasm och tvärtom.


Troligen menar du: kan en tjej bli gravid även om killen inte får utlösning.
Risken är inte så stor, men om man har otur så kan det finnas sädesceller i urinröret som följer med "försatsen" och detta kan orsaka en graviditet. Därför rekommenderas att man använder kondom under hela samlaget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt