Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Det känns jobbigt att min flickvän vill ha en dildo

Jag ska resa bort en längre tid, och då vill min tjej ha en dildo. Och det är väl okej, men tänk om hon tycker bättre om dildon än min penis? Jag är rädd för att dildon kommer att bli hennes favorit och att jag inte kan konkurrera med denna gummigrej. Varför gör man dildos? Varför är alla dildos så stora? Både omkretsarna och längden är ju betydligt större än en "normal" penis.

Att du tycker att detta är jobbigt är förståeligt. Det är viktigt att veta att dom flesta kvinnor får klitorisorgasmer och inte vaginalorgasmer. Det vill säga att den vanligaste orgasmen får en kvinna genom stimulering av klitoris och inte genom penetration av slidan. Du bör inte nedvärdera dig själv, en dildo kan aldrig ersätta en människa. Fundera själv på att du skulle ha en vaginaatrapp, skulle denna kunna ersätta din tjej? Tänk inte så mycket på detta - en dildo kommer inte att ersätta dig - det är dig hon gillar.

Det är svårt att svara på varför man gör dildos som är större än mannens penis i genomsnitt, men en gissning är följande: De flesta kvinnor som använder dildos inte använder den för att föra in den i slidan utan för vibratorns skull. Det kan vara så att man gör den lite större för att den ska vara lättare att hålla i.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan oljeflaskan ha skadat mitt underliv?

Jag och min partner hade sex och använde att föremål (en avlång massagoljeflaska, med lite vass kant) för att det skulle bli lite roligare. Det var skönt, men sen började det blöda. Det gjorde inte ont men det blödde ganska mycket precis efteråt, det var tre dagar sedan och flytningarna är fortfarande blodiga. Vad ska jag göra? Läker det av sig själv? Är det farligt?

Du har troligen fått ett sår på slemhinnan. Det kan ta någon vecka för såret att läka och det brukar läka av sig själv. Eftersom det är slemhinna precis som i munnen så kan blir det inte någon sårskorpa som hindrar blödning. Om blödningen minskar hela tiden och sedan upphör så är det ingen fara, men om det börjar blöda mer så kan du behöva kontakta en gynekolog för att få hjälp med att stoppa blödningen. Det är bra att låta slidan vila under läkningsprocessen, det vill säga inte ha penetrerande samlag - annat sex går såklart bra.

Tänk på att slemhinnorna är känsliga för vassa föremål. Om du i framtiden vill fortsätta använda föremål för att öka din njutning, kan det vara bra att köpa en dildo eller liknande. Det finns dildor ialla möjliga former, färger och storlekar. De behöver inte nödvändigtvis se ut som en penis. Vissa går att använda i vatten, några vibrerar och andra inte. För mer information gå till RFSU:s butik på nätet: www.rfsu.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en penisring?

Vad är en penisring för något och vad har man den till? Erektionspump? Vad är det? Är den som en vagina?

En penisring är som en ring som träs på vid roten på penis. Den hjälper till att hålla ståndet längre, om man har problem med detta.

En erektionspump är inte som en vagina. En erektionspump består av ett rör i vilket man stoppar in penis. Sen pumpar man ur all luft ur röret. I och med att luften i röret försvinner så sväller penisen. Det är alltså också ett hjälpmedel för att kunna få stånd. En del använder även erektionspumpar för att penisen ska se större ut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Massagestav till flickvännen

Jag har en liten fråga angående dildos. Jag skulle vilja köpa en till min flickvän. Hon har aldrig använt en tidigare. Så därför undrar jag vilken jag ska välja? Har ni några förslag för själv är jag ett frågetecken!

Det finns en mängd olika typer av dildos, beroende av vad man vill använda den till. Populära är produkter som stimulerar klitoris. Det finns multivibratorer, som är dels en dildo och dels en klitorisstimulator. Eller en liten fingervibrator? Det finns mer eller mindre penisliknande varianter, med eller utan vibrator. Bäst är det nog om du går in på någon av följande hemsidor och ser vad som finns. Och/eller att du frågar din flickvän.

 • RFSU:s webshop: www.rfsu.com
 • Sexliv.com: www.sexliv.com
 • Lustgården :www.lustgarden.nu

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

 • Vad är en analplugg?

  Vad är en analplugg och vad anväder man en sån till?

  En analplugg (kallas ofta "but plug") är en sexleksak som man vanligtvis använder ensam vid sexuell aktivitet. Den finns i olika storlekar för att passa olika personers önskemål. Den fungerar så att den stimulerar analöppningen, där det finns en mängd nervtrådar som är känsliga för beröring. Dessutom stimulerar den prostatakörteln.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Hur fungerar en penisring?

  Hur fungerar en penisring? Jag undrar kan man inte lika gärna ta en gummisnodd eller något liknande? När man trär på en gummisnodd vid penisroten så fylls ju penisen med blod. Är det farligt att samla för mycket blod i penisen eller kan man göra det hur ofta man vill?

  En penisring (pubisring) har som uppgift att hålla blodet kvar i penis så att erektionen inte slaknar. Visst kan man försöka med en gummisnodd men den kan vara lite för tunn och det kan ge besvär. Pubisringen är bredare.

  Att stoppa blodflödet bör man göra i max 20 minuter annars kan det leda till lokal vävnadsdöd.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Massageapparater med kraftig effekt?

  Min fästmö har provat ett antal olika batteridrivna massagestavar (eller vibratorer), men ytterst få har gett tillräckligt kraftig effekt. Jag har hört att det finns elektriska vibratorer, med sladd som man stoppar i eluttaget. Men var får man tag i sådana av bra kvalitet? Någon som vet?

  På vanliga sjukvårdsaffärer kan det finnas massageapparater med sladd. Deras syfte är inte onani egentligen, men de kan användas till detta. De har ofta kraftigare vibrationer än batteridrivna apparater.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Hur rengör man en dildo?

  Jag undrar hur man ska rengöra dildos och sånt som har varit i anus? Ska man använda sprit eller koka eller? Jag vill ju få bort bakterier och jag antar att tvål och vatten inte räcker?

  I stort sätt så räcker det faktiskt att rengöra dildon med tvål, varmt vatten och att torka den noa efterår. Vill man ändå desinfecera så kan man använda klorhexidinlösning (som man vanligtvis använda för att tvätta sår med), men det beror lite på vilket material dildon är gjord av. Ett annat tips är att använda en kondom på dildon. Det kan dock vara bra att skölja av den med tvål och vatten ändå efteråt.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Var får man tag på sexleksaker?

  Jag undrar var jag kan få tag i sexleksaker (dildos och sånt kul). Jag vill inte gå in i en massa konstiga sex-affärer...

  Om du inte vill gå till en butik som säljer sex-leksaker kan du handla via internet. RFSU har en egen webshop där du kan köpa olika leksaker, kondomer och annat. För mer information gå till webbshoppen: www.rfsu.com. Det finns även andra föredag som säljer via internet.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Syns det på paketet att jag har beställt sexleksaker?

  Jag skulle vilja köpa en sån där handvibrator. Har tänkt att beställa en via er butik på nätet. Men det skulle kännas pinsamt att hämta ut paketet på posten om det syns vad det är jag har beställt. Hur skickas grejerna?

  Om du beställer på RFSU:s webshop så får du en lapp i din brevlåda där det står att du ska hämta ett "större paket". Det finns ingen avsändare (till exempel RFSU) och inte heller står det vad som är i paketet. Paketets utformning är också neutral och avslöjar inte dess innehåll.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Sida:

  Mer från Sex och relationer

  Sexpodden - vuxenradio från RFSU

  En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

  Läs mer och lyssna på podcasten
   
   

  Tonåring?

  Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

   

  Sex efter 50

  Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

   

  Funkis-sex i vardagen

  Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

  Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
   

  Abort – kvinnans eget val

  Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

  Banner för Frågelådan
   

  Att ställa en fråga

  Gör så här

  1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
  2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

   

  Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

  1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
  2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
  3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
  4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

   

  Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

   
   

  Kort om Frågelådan

  RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

   

  Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

   

  Om RFSU-chatten

  I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

  Hitta rätt