Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min man vill att jag ska vara hans sexslavinna

Min man vill att jag ska vara hans egen sexslav och kuksugarinna. Han vill att vi ska ha ett spel där jag utan att protestera ställer upp på allt som han kräver. Förutom rollspelet där jag är hans slavinna och ska suga kuk på hans beställning så vill han binda mig och sätta på mig ögonbindel och munkavel. Han vill att jag ska tigga och be om att få bli knullad på hans nåder. Han använder inget fysiskt våld, men säger ofta en massa nervärderande ord till mig när vi har sex.

Jag känner inte som han, att det här bara är ett spel, utan jag tycker det känns kränkande och kärlekslöst. Vi har varit tillsammans i många år och har alltid vågat experimentera sexuellt med gruppsex, gummikläder. Men tidigare så tyckte jag om det och kände jag alltid att jag kunde dra en gräns och säga ifrån om jag inte ville fortsätta eller om jag inte ens ville prova något. Han accepterade då mitt nej. Nu kräver han bara mer och mer grova saker och är aldrig nöjd. Det har nu nått en ohållbar nivå. Mer och mer av hans tid går också åt till sex. Att planera för vad vi ska göra, att spela det spel som han vill eller till att porrsurfa. Jag tänker mer och mer på att han är sexmissbrukare och jag känner mig också som en medberoende i detta. Tror ni att det är så? Vad kan jag göra för att förändra vår situation? Min man vägrar nämligen att prata med någon om detta. Han upplever att problemet är mitt – att jag är hämmad sexuellt.

Det här är en lång fråga där du beskriver dina tankar och känslor för ert gemensamma sexliv. I slutänden är det enbart du själv som kan avgöra hur du ska gå vidare, vad du vill göra och hur dina behov och känslor ska respekteras men här kommer några råd.


Det du beskriver av sexuell handling från din mans sida kring dominans och underkastelse är en form av sado-maschocism. I sado-maschocistiska rollspel så är det viktigt med tydliga regler och signaler när någon överträtt en gräns. Även om spelet är dominans och underkastelse så måste överenskommelsen vara skapad i samförstånd. Det som sker måste ske i ömsesidighet även om man intar olika roller.


I ert samliv finns bara en del med, nämligen din mans föreställning och önskemål om hur ni ska ha sex. Det finns ingen ömsesidighet eller respekt för vad du känner och vill. Från början deltog du på andra villkor och hade då möjlighet att sätta stopp. Så ska det givetvis vara. Hur ser du på din begränsning att inte själv styra, är du beredd att ha det så?


Din fråga tyder på att det nu har nått en ohållbar nivå. Du beskriver att du känner dig kränkt och så ska det förstås inte behöva vara. Är det något som du tror att din man kan förstå? Även om han inte är villig att söka upp någon som ni kan tala med om er relation och sexualitet så bör du göra det på egen hand. Du behöver stöd också för egen del. Hjälp att sortera tankar och känslor och redskap i hur du kan gå vidare.


Du befarar att din man hamnat i ett sexmissbruk, vilket är svårt att svara på. För att kunna göra det krävs samtal med din man för att se hur han ser på sitt liv och sina behov. Det finns olika definitioner kring vad som är ett missbruk, så därför krävs det fördjupade samtal med personen i fråga kring detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag vill bli av med mitt porrsurfingsberoende

Jag vill bli av med mitt beroende av att surfa på porrsajter. Det började i ganska liten skala, men har blivit mer och mer med åren. Jag har försökt att bara lägga av, men faller alltid tillbaka igen. Min flickvän tycker inte om det och förstår det inte riktigt heller. Jag surfar bara på samma typ av sidor. Tänder mycket på avsugningar och när någon blir sprutad i ansiktet. Det är är väldigt jobbigt för både mig och min flickvän.

Jag vill ha hjälp men vill gärna lösa det på egen hand, utan att prata med någon utomstående. Kan ni hjälpa mig?

Det låter som att du har det jobbigt i den här situationen. Det är några saker som jag undrar över när jag läser ditt brev. Först så undrar jag om det här bekymret enbart är ditt, enbart din flickväns, eller bådas? Det är inte riktigt klart för mig.


Du skriver att du endast tänder på en sak. På vilket sätt är det jobbigt för dig? På vilket sätt är det påfrestande för din flickvän, tror du? Handlar det om porrsufrandet i sig, att du bara surfar på samma sidor eller att ditt/ert gemensamma sexliv drabbas? Mår du dåligt av ditt surfande och ditt intresse eller mår du dåligt av att din flickvän mår dåligt? Det är viktigt att du försöker ringa in problemet.


Nästa steg är att du funderar på vad som behöver bli annorlunda. Det vill säga hur du vill att saker och ting ska vara, dina känslor, tankar och handlingar men också er relation den dagen då du inte längre upplever detta som något bekymmer. Hur ska du komma fram dit? Vad är första steget och vad skulle vara enklast att börja med?


Jag förstår det som att du också upplever att du har svårt att kontrollera det du gör. Det kan därför vara bra att fundera över hur du använder sex och porrsurfandet. Förutom den sexuella tillfredställelsen så kan sex också användas för att till exempel stressa av, "fly verkligheten" och minska ångest. Fundera om några sådana orsaker ligger bakom. Hur kan du i så fall hantera dessa känslor/behov istället?


Om du och/eller din flickvän har svårt att vända situationen på egen hand så rekommender jag dig och din flickvän att prata med någon utomstående. Ett samtal är ofta ett mycket bra sätt att ventilera och dryfta sina tankar och känslor för att snabbare komma fram till lösningar. Fundera över om det är bäst att ni går var och en för sig eller tillsammans. Båda möjligheterna finns.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag kan inte sluta besöka prostituerade

Jag har under flera års tid gått till prostituerade. Kvinnorna har varit i min egen ålder och vi har bara haft vanlig sex – inga konstiga grejer. Men jag har aldrig besökt någon prostituerad kvinna i Sverige eftersom det är brottligt här. Skulle helt enkelt inte klara av förnedringen om jag åkte dit. Istället har jag rest till länder där det är tillåtet. Dels genom mitt jobb, men jag har också åkt på kortare resor på egen hand och har då tvingats att hitta på en massa lögner för mina vänner. Ekonomiskt är det inget problem, min ekonomi klarar detta. Men det är ett problem för mig med alla dessa lögner. Dessutom, och viktigaste av allt, är att jag aldrig haft sex med någon som inte varit prostituerad. Jag har heller aldrig haft någon kärleksfull relation. Detta har skapat en stor tomhet och sorg. Jag har till och med någon gång funderat på att ta livet av mig. Jag tror att jag använder sex som tröst.

Min fråga är hur jag ska komma ur det här. Eller kanske det är så här mitt liv ska se ut? Varje gång jag besökt en bordell lovar jag mig själv att aldrig göra om det – men sen blir längtan för stark.

Din fråga handlar den sexualitet du har är tillsammans med prostituerade och de olika problem som det innebär för dig. Du beskriver att du saknar kontakt, närhet och en möjlighet att ha en sexualitet tillsammans med en kvinna som inte är prostituerad. Har du funderat över vad orsaken är att du inte gett dig själv möjligheten att skapa en relation med en kvinna som inte är prostituerad? Innebär en relation andra åtagande för dig som du inte behöver ha i förhållande till en prostiuterad kvinna? Har du lätt att knyta sociala kontakter? Är de endast relationerna som innefattar sex och/eller kärlek som är svåra att hantera?


Det är tydligt att du vill förändra ditt beteende men att du av egen kraft inte lyckats. Det vore troligen bra för dig att prata med en sexologiskt kunnig person om detta. Där får du möjligheten att hitta fram till det du av egen kraft inte lyckas med. Beroende på var i landet du bor så finns det lite olika möjligheter. Vid några större sjukhus så finns det sexologiska mottagningar, eller sex och samlevnadsmottagningar. Det finns också privatpraktiserande sexologer som du kan hitta i telefonkatalogen. Du kan också ringa till RFSU kliniken om du vill ha vidare råd. Kontaktuppgifter hittar du här: RFSU-kliniken.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt