Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Ska vi polisanmäla vår dotters pojkvän?

Jag har en fundering som rör min dotter som är 14 år, snart 15. Hon har en sexuell relation med en kille som är 18 år. Dom är mogna och kloka bägge två och har det bra tillsammans. De använder också kondom när de har sex. Jag som hennes pappa tycker inte att det är fel, men hennes mamma vill polisanmäla det hela. Vi är oense. Vad ska vi göra? Snälla ge oss vägledning i denna fråga.

Den lag vi har säger att det inte är tillåtet att ha sex med någon som är under 15 år. 15 år är åldersgränsen för sexuellt självbestämmande. I lagen står det att undantag från 15 års-gränsen kan göras. Personen över 15 år ska inte straffas om det var uppenbart att handlingen inte inneburit ett övergrepp på personen under 15 år (dvs. det har inte handlat om våld eller tvång eller någon form av påtryckning) och om personerna ligger nära varandra i ålder och utveckling. Bestämmelsen används bara om den yngre personen är nära 15 år. I samband med att lagen skrevs nämndes som exempel en ömsesidig och frivillig sexuell handling mellan 14- och en 16- åring som har en nära och god relation till varandra. Högsta Domstolen, som ger vägledning till andra delar av rättsväsendet, tyckte att den här straffrihetsregeln gick att använda i ett fall när en 17-årig pojke och en 14,5-årig flicka hade haft sex. Din dotters pojkvän är dock äldre än så, och vi vet att det finns fall där åtal väckts vid en sådan ålderskillnad.


Det ni som föräldrar dock har för ögonen är att er dotter ska ha det så bra som möjligt. Det finns inget som säger att man per automatik far illa av att ha en relation med en kille som är några år äldre. Det är stora skillnader i hur mogen man är och hur en relation kan se ut. Du beskriver att du uppfattar det som att de båda är "kloka", har en bra relation och skyddar sig mot oönskade graviditeter. En viktig sak som ni också bör ta med i beaktande är hur relationen till er dotter påverkas av det beslut ni fattar. Det är viktigt att er dotter fortsatt vågar prata med er och kunna vända sig till er om hon behöver ert stöd. Om ni väljer att göra rättssak av detta så kanske eran relation äventyras. Hoppas ni kan komma fram till ett beslut som ni kan enas kring och som känns bra för er och i relation till er dotter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag tala med min dotter om onani?

Jag undrar om man ska informera sin 13 åriga dotter om onani och samlag. Jag tror hon börjat ta på sig själv, men det är inget hon berättat för mig.

Hon är välutvecklad i kroppen, men inte så mogen för övrigt. Jag undrar hur ingående man ska prata om detta? Kan jag exempelvis ge råd och tips hur man onanerar? Hjälp mig med att svar på mina frågor. Jag vill inte att hon ska få det på samma sätt som jag. Jag visste inget och fick min första orgasm först för några år sedan.

Att du önskar att hon ska få möjlighet att njuta av sex och uppnå orgasm tidigare i livet än vad du gjort är en omsorgsfull tanke. Det finns dock en känslighet i att som mamma i detalj eller med uppmaning tala om onani och hur man kan göra. På väg mot sitt vuxenblivande har unga ett behov av integritet och att tala ingående om onani kan kännas för nära. Däremot så finns det många andra saker som man bör och kan prata om.

Ett sätt att visa att du är öppen för samtal kring sexualitet kan vara att ge henne en bok som handlar om unga och sexualitet. En bok som vänder sig till unga läsare. Att du visar henne att du vet att hon befinner sig i sin köns- och pubertetsutveckling och att du inte är rädd för att tala om sex kan i första skedet vara en bra signal. Om det känns rätt så kan du också säga att hon gärna får fråga dig om det är något hon undrar över. Om man har en öppen dialog med sina barn om andra laddade frågor så underlättar man för att även kunna tala om sexualitet, såväl deras positiva som negativa upplevelser.

Men man kan inte enbart lägga ansvaret på sina barn att börja prata om detta, utan man får också bjuda in till samtal när tillfällen dyker upp. Att kommentera något man ser eller hör eller visa sig intresserad för det som sker i de ungas värld idag kan vara ett sätt att närma sig djupare och mer förtroendeingivande samtal.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vår dotter har sex med sin pojkvän som är mycket äldre

Vi skulle verkligen behöva erat råd. Vi har kommit på vår 13 åriga dotter med att ha sex med en 17 årig kille. Skall vi konfrontera hennes pojvän om att det faktiskt rör sig om sexuellt utnyttjande av minderårig? Eller ska vi prata med pojkens familj? Min dotter hotar att rymma hemifrån om jag pratar med hennes pojkvän. Vet inte hur vi ska göra. Det känns bara som ett stort misslyckande från mig som pappa. Jag skulle så gärna vilja prata med hennes pojkvän. Ska jag offra min relation till min dotter under en viss tid och anmäla pojken till socialen eller vad ska jag göra?

Jag förstår att ni som föräldrar känner er både oroade och osäkra på hur ni på bästa sätt skall hantera situationen. Det som hänt är inte i sig ett föräldramisslyckande och definitivt inte något som inte går att ta sig förbi. Tonåren är en tid då även mindre "katastrofer" kan dra iväg och få stora konsekvenser. En sån här händelse kan sätta relationerna på stort prov. Det är ingen lätt föräldrauppgift att sätta tydliga gränser och stå för att ni inte tycker att er dotter skall ha fullbordadat sex ännu, utan att kränka henne eller driva henne längre ifrån er och att riskera att hon rymmer. Om vi stannar upp och tänka på fakta kring situationen:
- Det är normalt att vara nyfiken på, längta efter och vilja ha någon form av sex när man är 13 år. Det är också tillåtet att göra sånt som inte innebär samlag, exempelvis att hångla, kyssa, smeka.
-Det är förbjudet i lagen för en 17 åring att ha samlag med en 13 åring. Er dotters pojkvän har ett större ansvar eftersom han är över 15 år (straffmyndig) och så mycket äldre än hon. Det är faktiskt så att han kan åtalas och dömas för det även om det är frivilligt och ömsesidigt och även om det kan kännas orättvist.


Lagen är skriven så för att det är vanligt att den som är under 15 år är för ung för att förstå och samtycka till samlag eller fullt ut förstå hur det kan kännas eller bli efteråt, längre fram. Det kan också vara så att man blir lurad eller tvingad, något man inte förstår när man är under 15 år och har samlag med en betydligt äldre person.
-Det är olika hur skadligt en sådan här upplevelse är för barn. Man kan inte förutsätta att det är så skadligt för alla, men måste samtidigt vara öppen för att det kan vara mer skadligt än det först verkar.


Jag tror att det kan vara viktigt för er dotter att känna till dessa fakta och också att hon vet att ni känner till dem. Sedan tror jag att hon också bör få veta vad ni som föräldrar tycker och känner kring det som hänt. Något som är viktigt att försöka förmedla utan att fördöma hennes känslor för pojkvännen. Kanske kan ni kan ta hjälp av en ungdomsmottagning eller av BUP (barn och ungdomspsykiatrin) för att kunna prata om det här på ett bra sätt, både enskilt som förälder och barn och tillsammans.


Vad gäller er dotters pojkvän så behöver han också veta och höra i stort sätt samma saker som er dotter. Är det möjligt att nå honom med detta? Om det är bra eller dåligt att gå via hans föräldrar det måste ni försöka avgöra efter vad som känns möjligt. Det är klart att ni är i er fulla rätt att anmäla till socialtjänsten. De har skyldighet att bedöma om det skall gå vidare med polisanmälan eller inte. Man kan också ringa och samråda med socialen helt anonymt för att höra hur de skulle behandla en anmälan.

Den lagliga beteckningen "sexuellt utnyttjande" är en sak och hur ni hanterar den uppkomna situationen med er dotter är en annan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag tvinga min dotter att göra abort?

Kan jag som vårdnadshavare bestämma om abort för min 16 åring dotter som är gravid. Hennes pojkvän är jämngammal. Hon har inte ens avslutat grundskolan och vill fortsätta i gymnasiet. Men hur ska det gå med ett barn på armen? Kan jag förhindra att hon föder barnet? Finns det experter som kan förklara att barnet har rätt till mentalt beredda föräldrar. Hon lyssnar inte på mig eller sin pappa.

Som jag tolkar det du skriver befinner du dig i en situation där din dotter är gravid och där kommunikationen mellan er inte fungerar just nu. Din dotter vill inte prata med dig. Du är orolig för barnets och hennes framtid. Även om du är orolig, betyder detta inte att du kan besluta om abort för din dotter. Abort är alltid ett beslut som den som är gravid själv fattar.
Precis som du själv skriver finns det flera saker som är viktiga både med tanke på din dotters och pojkens ålder. Både din dotter och den pojken som hon är gravid tillsammans med, behöver få möjlighet att prata med både barnmorska, kurator och socialrådgivare angående sin situation och även ha samtal som fokuserar på barnet.
Ni som föräldrar/vårdnadshavare har givetvis också möjlighet att få stöd kring er del av detta. Förhoppningsvis kommer ni också att kunna ha gemensamma konstruktiva samtal framöver. Ibland kan det vara bra att ta hjälp av någon helt utomstående til detta t.ex. en kurator. Du skriver ingenting om din dotter eller du varit i kontakt med ungdomsmottagningen, kvinnokliniken eller socialförvaltningen där ni bor. Ni som föräldrar kan givetvis ringa och prata med någon. Detta innebär dock inte att du får veta något om vad din dotter sagt utan hennes medgivande. Det ser lite olika ut på olika platser när det gäller vart man kan vända sig, men något av de ställena jag nämnt kan vara bra att börja med.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Tips på bra litteratur till min dotter

Jag har en dotter som är 11 och har kommit in i förpuberteten. Jag undrar om ni kan tipsa mig om bra litteratur som vänder sig till tjejer som kommer in i puberteten. Vill att hon ska få hjälp med att se sina kroppsliga förändringar med glädje och stolthet. Olikhet är tyvärr inte uppskattad i skolmiljön.

Vad bra att din dotter en en mamma som bryr sig och som vill bistå henne, speciellt just när det kan vara tufft i skolmiljön! Jag är övertygad om att hon kommer att ha nytta av det. Det finns en mycket bra bok som du kan tipsa din dotter om. Den heter "Sex med mera..." av Sandra Dahlén. Boken är skriven för just unga tjejer som din dotter, som vill få svar på sina funderingar och tankar i puberteten. Den finns i pocket till ett lägre pris. Sen finns det säkert fler böcker, men kanske ingen som är så heltäckande och också så präglad av glädje och stolthet, precis det du efterlyser.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt