Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Spiral (5 st frågor)

Frågor om hormonspriral

Jag har hört att hormonspiral ges bara till kvinnor som fött barn. Stämmer detta? Vad finns det för fördelar med spiral jämfört med andra p-medel? Säkerhet? Vilka biverkningar är kända?

Om man inte varit gravid så kan det ibland vara så att spiralen inte får plats i livmodern och då går den inte att använda för den kvinnan. Detta är anledningar till att spiral oftast inte är ett förstahandsval för unga kvinnor. Om man byter sexpartners och inte använder kondom riskerar man infektioner och spiralen ger inget skydd mot infektioner. Spiral är ett mycket säkert preventivmedel som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en hormonspiral är att den sitter på plats och inte kan "glömmas bort" samt att mens blödningarna minskar eller försvinner helt. Det är ovanligt med biverkningar av hormonspiral men det finns kvinnor som känner av även denna låga hormondos.

Men man ska alltid ta hänsyn till individen och det finns kvinnor som provat olika alternativ och där spiralen är det bästa även om hon inte varit gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Några frågor om kopparspiral

Jag har funderingar på att sätta in en kopparspiral. Min läkare säger att det är det ända alternativet för mig eftersom jag mår väldigt dåligt av p-piller och hormoner överlag. Jag har testat marknadens alla p-piller.

Men jag är orolig för att sätta in en kopparspiral eftersom jag inte har några barn och vill ha i framtiden. Har hört att det finns risk att få äggledarsinfektion och det i sin tur kan leda till att man har svårt att få barn. Stämmer detta och i så fall hur stor är risken att drabbas? Finns det andra risker med kopparspiral och hur säkert preventivmedel är det?

Jag har även hört att det tar lång tid att bli gravid efter man har haft en spiral, stämmer det?

Om man inte varit gravid så kan det ibland vara så att spiralen inte får plats i livmodern och då går den inte att använda för den kvinnan. Detta är anledningar till att spiral oftast inte är ett förstahandsval för unga kvinnor. Om man byter sexpartners och inte använder kondom riskerar man infektioner och spiralen ger inget skydd mot infektioner. Spiral är ett mycket säkert preventivmedel 98-99% säkerhet och som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en spiral är att den sitter på plats och inte kan "glömmas bort". Efter att spiralen tagits ut kan man bli gravid redan vid ägglossningen under påföljande månad, detta på grund av att livmoderslemhinnan växer till som vanligt och att den hormonella balansen inte varit påverkad.
Biverkningar av kopparspiral är framförallt att mens kan påverkas. Blödningsmängden kan öka något och även menssmärtorna. Därför är kopparspiral inget bra alternativ för de kvinnor som redan har mycket rikliga och smärtsamma menstruationer. Men vissa kvinnor får precis likadan mens som tidigare och ibland även mindre smärtsam mens när de har spiral. Att prova är relativt enkelt. Det går ju lätt att ta ut spiralen igen ifall det inte skulle kännas bra.Det stämmer att risken för äggledarinflammation är något ökad med kopparspiral jämfört med p-piller. Men det är inte så att spiralen i sig ger infektioner.
Men man ska alltid ta hänsyn till individen och det finns kvinnor som provat olika alternativ och där spiralen är det bästa även om hon inte varit gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag använda spiral fast jag bara är 14 år?

Jag har lite problem med min mens, som kommer lite oregelbundet, och undrar om jag kan få en spiral insatt. Det vill säga en sådan som tar bort mensen. Jag är 14 år gammal.

Eftersom du är så ung och ännu inte har stabiliserad mens så får du sannolikt ingen spiral insatt. Man har tidigare varit restriktiv med att sätta in spiral på kvinnor som inte fött barn. Nu finns det hormonspiraler som man sätter in på personer som inte fött barn.

Vill du veta mera om olika preventivmedel och vilket som skulle var lämpligt för dig så kan du vända dig till ungdomsmottagningen och tala med barnmorskan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur vet jag att spiralen sitter kvar?

Är det vanligt att man inte kan känna trådarna på hormonspiralen? Jag var och kollade hos barnmorskan en tid efter jag satte in den och den var kvar. Men jag kan inte känna trådarna själv. Ska man inte kunna göra det?

Det står i informationsbladet att man får mellanblödningar det första halvåret, men jag har inga sådana biverkningar. Är det konstigt?

Sen så undrar jag om man skulle känna att spiralen åker ut? Gör det ont eller känns på något annat sätt? Bra att veta eftersom jag inte kan känna trådarna och jag kan ju inte springa till gynekologen hela tiden.

Ja, det är ganska vanligt att inte kunna känna spiraltrådarna. De finns då ”uppdragna” en liten bit in i livmoderhalskanalen och känns därför inte mot fingertoppen. Ibland åker trådarna ner lite i samband med mens och kan då lättare kännas precis efter mensens slut. Har du inga menstruationer med hormonspiralen, är detta dock inget alternativ.


Du tillhör de kvinnor som ”slipper” de ganska vanliga biverkningarna med oregelbundna blödningar. Det finns en hel del kvinnor som i likhet med dig känner att det är okej med en gång efter insättningen.


Om själva spiralen skulle halka ner, gör detta ont. Likaså kan det kännas smärtsamt om spiralen åker ut. Du behöver alltså inte göra en undersökning varje månad. Men ta kontakt med barnmorska eller läkare om du får besvär av något slag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur funkar hormonspiralen?

Hormonspiralen är en litet hormonellt livmoderinlägg. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan så den blir tunn och ofruktbar och den gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. Själva inlägget bidrar till en ogynnsam miljö för spermierna i livmodern och äggledarna så att befruktning förhindras. Många kan få struliga blödningar i början, och efterhand så brukar blödningarna helt upphöra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt