Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Svartsjuka (2 st frågor)

Jag är svartsjuk på min tjejs tidigare killar

Jag är tillsammans med en tjej sen ett tag tillbaka. Vi har det bra förutom en sak. Jag kan inte sluta tänka på att hon varit tillsammans med andra killar innan hon träffade mig. Jag funderar bara på när hon ska gå vidare till nästa kille. Det känns inte bra när hon är ute på egen hand, då mår jag dåligt. Jag vet att det är knäppt, men tankarna snurrar i mitt huvud. Jag förstår inte varför. Vad kan jag göra?

Svartsjuka kan ställa till med problem i en relation både för den som är svartsjuk och för den som är tillsammans med någon som är svartsjuk. Det är jättebra att du tagit itu med detta innan det påverkar dig, din tjej och ert förhållande negativit.

Svartsjuka kan bero på många olika saker och det är viktigt att du funderar över varför dessa tankar kommit upp. Det kan till exempel handla om att man är rädd för att förlora sin tjej, att man inte är "bra nog".

Svartsjuka handlar också om kontroll. Kanske hjälper det dig en bit på väg om du försöker tänka på att hon är tillsammans med dig av egen fri vilja. Ni har ju båda fattat ett självständigt beslut att ni vill vara tillsammans. Och om man i ett förhållande ger varandra stort handlingsutrymme och mycket frihet och inte kontrollerar varandra (vilket man ofta gör om man är svartsjuk) blir det ju tydligare att det är er gemensamma önskan att fortsätta tillsammans. Inte därför att ni inte har någon möjlighet till något annat, utan därför att det är så ni vil ha det.

Det är svårt att säga hur ert förhållande ser ut. Men om ni har ett förhållande som bygger på frihet istället för kontroll så vet du, att varje gång hon träffar dig så gör hon det därför att hon vill. Du vet att inte träffar dig för att hon är tvingad till det och inte har något val eller för att hon är rädd för vad du ska säga om hon väljer att göra något annat. Utan för att hon vill vara med dig.

Jag tror att det är bra om du - för din egen skull - förstår varför du börjat tänka dessa tankar. Kanske har det ännu inte påverkat varken din flickvän eller ert förhållande negativt. Men eftersom du skriver till oss om detta och vill ha hjälp, är ett säkert tecken på att det påverkar dig negativt. För en del personer kan det räcka med att fundera över detta på egen hand. Men om du redan funderat länge utan att komma någonstans med dina tankar kan det vara bra att prata med en kurator eller terapeut om saken.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag vill inte vara svartsjuk längre

Jag har min bästa relation någonsin, men jag är väldigt svartsjuk och vi tjafsar en del. Vårt största problem som jag och min pojkvän har, är att vi har väldigt svårt för att prata med varandra. Vi missuppfattar varann hela tiden och efteråt låtsas vi som om det inte har hänt. Jag tror alltid att han ska tröttna på mig och hitta någon annan, och speciellt jobbigt känns det när han går ut på krogen med sina kompisar. Jag är alltid rädd att det ska finnas många andra där som kommer att ragga på honom och att han inte kommer klara av att säga nej. Jag orkar inte vara såhär svartsjuk! Det är varken bra för mig eller mitt förhållande.

Du beskriver ganska tydligt vad du misstänker kan vara orsaken till era relationsbekymmer - bristande kommunikation - din svartsjuka. Delar din pojkvän dessa åsikter med dig? Ett sätt att börja prata med varandra kan vara att visa det du skrivit här eller berätta om det. Det kan vara ett sätt att komma igång och prata. Ibland kan det skrivna ordet också bidra till att man hittar fram till en bättre kommunikation. Om grälen innebär attack och försvar så leder det inte till något konstruktivt, men om du i skrift formulerar dig och tänker efter vad du egentligen vill få sagt kan det bli mera nyanserat.
När det gäller svartsjuka så är detta ofta ett tecken på osäkerhet och ett behov av att äga den andre personen. Som jag tolkar ditt brev så kollar du av vad han gör, vem han träffar och vill förvissa dig om att han inte träffat någon annan. Vad ska han säga och göra för att du ska lita på att så inte är fallet? Din misstänksamhet innebär kanske enbart att han låter bli att berätta för oavsett vad han säger har du din egen tolkning. Du har en tanke om att du vill prata med någon om din svartsjuka och det är kanske en bra idé. Ta i så fall kontakt med kuratorn på en ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt