Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori BDSM (2 st frågor)

Är jag onormal som tänder på sm-sex?

Ar jag onormal om jag inte tander pa "normalt" sex utan bara på sm-sex? Jag vill anvanda mig av piskor och redskap när jag har sex.

Nej, du är inte onormal och du är inte ensam. Det är många som går omkring och känner som du. Att saker som de tycker om att göra sexuellt inte passar in i "normalmallen" av vad vi förväntas tända på. Det är viktigt att man känner efter själv vad man vill göra och vad man tycker om och mår bra av. Det har man rätt att göra.

Dessutom är vad som är "normalt" föränderligt. Det vi idag tycker är normalt har under andra tider i historien betraktats som onormalt. Till exempel har det betraktas som onormalt att en kvinna och man har samlag med varandra bara för njutningen skull, och inte för att avla barn. Något som nog förvånar många idag. Homosexualitet och oralsex är andra exempel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför vill jag bli smiskad?

Jag har alltid haft en dröm sexuell dröm på att jag skulle vilja bli smiskad på stjärten av en kvinna. Problemet är bara att jag aldrig vågat tala om detta för någon som jag varit tillsammans med. Jag har därför aldrig fått utlopp för mina drömmar. Jag vet heller inte var jag kan möta personer som jag. Det jag hittat på nätet har bara varit porrigt och inte känts seriöst. Jag har haft det bra i mitt liv och jag har aldrig haft några andra konstiga drömmar. Är det har en sjuk perversion, och finns det i så fall någon terapi för sådana fantasier? Finns det något svar på varför jag har de har drömmarna?

Ja, det finns ett svar på din fråga och svaret är att du varken är dina drömmar varken är perversa eller sjuka. Det finns något inom sexologin som kallas tändningsmönster, nämligen det som påverkar vår lust och det som gör att vi tänder så där "lite extra". Det du beskriver är det som benämns sado-masochism, sexuella lekar som kan innebära att smiska någon eller att bli smiskad. Det finns organisationer dit personer med dessa önskningar/behov kan vända sig för att möta likasinnade och detta har inte med pornografi att göra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt