Hur blir man gravid?

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2012-03-02

Kommentera | 12 kommentarer
Hur blir man gravid. Bild på en person som är gravid.

För att en kvinna ska bli gravid måste ett ägg bli befruktat av spermier från en man. Detta kan ske på olika sätt.

Hur blir man gravid?

Du kan bli gravid genom att ha vaginalsamlag med en man eller genom insemination (att föra in spermier i slidan). Ytterligare en variant är provrörsbefruktning.

Om du vill bli gravid ska du ha oskyddat samlag eller inseminera spermier dagarna före din ägglossning. För dig som har regelbunden mens inträffar ägglossningen ungefär 14 dagar innan nästa förväntade mens. Du som har oregelbunden mens kan ta hjälp av till exempel ett ägglossningstest för att ta reda på när du har ägglossning och möjligheten att bli gravid är störst.

Hur vet jag att jag är gravid?

Att mensen är försenad eller hoppar över kan ge misstanke om graviditet. Om din mens brukar vara regelbunden är detta ett tidigt och relativt säkert tecken på graviditet. För att säkert veta om du är gravid kan du göra ett graviditetstest.

Bra att prata

Oavsett om graviditeten är planerad eller inte, speciellt i början av graviditeten, är det vanligt med motstridiga känslor. Att prata med en partner, närstående person eller någon annan som du har förtroende för kan göra situationen mer hanterbar. Om du av olika skäl är själv om din graviditet kan det vara bra att du har en stödperson eller ett nätverk kring dig under och efter graviditeten.

Mödravård

Om graviditeten är välkommen rekommenderas att du tar kontakt med en barnmorskemottagning. Alla gravida i Sverige har rätt till mödravård, som är gratis och frivillig. Även du som är partner är välkommen vid besöken. Tolk bokas om det behövs. Under besöken diskuteras hälsa under graviditet och din allmänna hälsa och situation i övrigt, som jobb och socialt nätverk.

Det finns ett basprogram som alla gravida erbjuds med provtagning och kontroller för att se till att mamman och fostret/barnet mår bra. De flesta får även erbjudande om ultraljudsundersökning.

Ofrivilligt gravid

Om det finns tveksamheter inför graviditeten och du funderar på abort rekommenderas att du kontaktar barnmorskemottagning eller kvinnoklinik så snart som möjligt för rådgivning!

Insemination

Vid svårigheter att bli gravid, samt om du lever i en lesbisk relation, kan insemination vara ett alternativ. Insemination innebär att manuellt föra in spermier i slidan. Två kvinnor som är sambos, registrerade partners eller gifta kan sedan 2005 få hjälp med insemination på fertilitetskliniker i Sverige. Detta gäller dock inte kvinnor som lever själva. För de som lever i en heterosexuell relation har detta varit tillgängligt redan tidigare.

I Danmark finns Storkkliniken där det finns möjlighet för både singelkvinnor, lesbiska och heterosexuella – både enskilda och par, att få hjälp med insemination.

Provrörsbefruktning

Heterosexuella par, som av olika skäl har svårt att bli med barn, eller lesbiska par där det inte fungerar med insemination kan få hjälp med provrörsbefruktning. Olika landsting har olika regler för upp till vilken ålder det är möjligt att få hjälp enligt högkostnadsskyddet. Det vanligaste är att det inte ges möjlighet för kvinnor som är 38-39 år och äldre.

En del privatkliniker har inte samma krav på ålder, en privat provrörsbefruktning kan kosta mellan 15 000 – 30 000 kronor.

Missfall

Att få ett missfall i tidig graviditet är ganska vanligt (10-20 procent av alla graviditeter leder till missfall) och kan kännas ledsamt och svårt. Det betyder dock oftast inte att det är något fel med kroppen. De flesta missfall sker innan 12:e graviditetsveckan.

Ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet drabbar 10-15 procent av alla som försöker få barn. Om du försökt men inte blivit gravid efter ett år rekommenderas kontakt med gynekologisk mottagning eller en fertilitetsklinik. Om det finns speciella omständigheter kan du söka hjälp tidigare. Detta gäller till exempel om du är över 35 år (gäller kvinnan), om du haft en äggledarinflammation, har mycket oregelbunden mens eller om det finns anledning att misstänka att något är fel på spermierna.

Kommentarer

Visar 1-3 av 12.  Per sida 

Svar till Hej
Nej, man kan inte bli gravid av det. Du kan kolla runt på den här hemsidan och läsa mer om hur man blir gravid. Jag vet att jag inte jobbar med att svara på kommentarer och frågor här, men då ingen svarade på din fråga och jag visste svaret helt säkert kände jag mig tvungen att svara.

Sagt av: Anonym 2015-07-05 02:14:30


Hej! Kan man bli gravid om man precis börjat äta sockerpiller? Alltså om man äter vissa P-piller finns det ju sockerpiller som man tar under veckan man har mensen! Jag brukar få mensen tredje dagen med sockerpiller. Finns det chans att jag blir gravid om jag har samlag dagarna innan?

Sagt av: Manda 2015-04-27 15:56:14

Svar till Linda
Hej Linda,
Om du vill bli gravid ska du och din man ha oskyddat samlag dagarna före din ägglossning. Om du har regelbunden mens inträffar ägglossningen ungefär 14 dagar innan nästa förväntade mens. Om du har oregelbunden mens kan du ta hjälp av till exempel ett ägglossningstest för att ta reda på när du har ägglossning och möjligheten att bli gravid är störst. Hoppas detta var svar på dina frågor.

Sagt av: Emma, webbredaktör 2014-05-27 16:53:58

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt