Abort - kvinnans eget val

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2013-02-22

Kommentera | 12 kommentarer
Abort. Närbild på en kvinnas ansikte

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla barn som föds ska vara välkomna men är också en hälsofråga för kvinnan, både fysiskt och psykiskt. Abortlagen ger kvinnan rätt till abort, utan att uppge skäl, till och med vecka 18. Därefter är det Socialstyrelsens rättsliga råd som tar beslut om abort.

Det är alltid den gravida kvinnan som bestämmer oavsett vad den andra personen tycker. Kvinnans rätt att ensam besluta om abort motsäger inte att partnern deltar i beslutet. Enligt lagen har partnern inget att säga till om men i verkligheten kan det spela stor roll. Kvinnors val grundar sig ofta på partnerns inställning till att få barn. Abort har hittills betraktats mest som en kvinnofråga men studier om mäns upplevelser vid abort visar att även män ofta har motstridiga känslor kring aborten och kan ha ett behov av stöd och samtal. Detta kan medverka till att sätta tydligare fokus på gemensamma behov av familjeplanering och preventivmedel.

Det finns lika många anledningar till abort som det finns aborter. Men inför beslutet gör kvinnan ofta en långsiktig bedömning av sina relationer och väger in framtidsutsikterna för flera personer. Idag erbjuds varje kvinna som gör abort stödsamtal före och efter ingreppet. Det är viktigt att möjlighet till dessa samtal finns men det är även viktigt att det sker frivilligt och utifrån kvinnans önskemål.

Statistik över aborter i Sverige

Hittar du nedan.

Kommentarer

Visar 1-3 av 12.  Per sida 

Total kaos i huvudet på 15-åringarna
Läste i Familjeliv.se där en flicka på 15 i södra Sverige 2013 desperat skrev att hon fått veta att hon var gravid för långt gången enligt läkaren... Med tvillingar!
Pojkvännen blev så skrämd att han försvann.
Flickans egna föräldrar var döda. Fadern i cancer och sedan modern i alkoholism.
Flickan vädjade på nätet om råd, bortadoption eller vad göra...

Sagt av: Mari 2017-02-02 22:40:31

Tack till er på RFSU
Jag vill bara riktiga ett stort tack till er på RFSU för att ni skriver om detta och för att ni har låtit ett antal kvinnor komma till tals, kvinnor som har blivit illa behandlade av våren pga av sitt val att göra abort.

Jag har själv gjort abort och blev fruktansvärt illa behandlagd. Efter att jag blivit övertalad att genomföra en medicinsk abort gick inget som det skulle den dagen jag skulle spendera på sjukhuset. För det första fick jag ligga på samma avdelningen som mamma som genomfört kjesarsnitt och för det andra så var jag hela tiden nedprioriterad. När aborten aldrig kom igång blev vårdpersonalen arg på mig och efter ca 10 timmar på sjukhuset utan mat och vidare omvårdnad blev jag hemskickad utan någon direkt information. När jag frågade vad som skulle hända nu fick jag till svar att om inget har hänt på 3 veckor får du komma tillbaka.

Jag hade kanske kunnat stå ut med det här bemötandet men det var inte allt. Anledningen till att jag valde att göra abort var att jag hade blivit hotad av mannen som gjort mig gravid. Jag funderade och funderade och kom till slut fram till att detta var rätt beslut. När vårdpersonalen frågade varför jag gjorde abort ville de inte höra svaret, de viftade bort mig. Men de ansåg alla genom hela processen att det var deras uppgift att läxa upp mig om preventivmedel, när jag då sa att jag inte behövde informationen så ville de inte lyssna utan fortsatte ändå sitt mässande. Hela historien är fruktansvård!

Sagt av: Sofi.e 2015-04-30 11:50:10


(forts.) ... Och jag råkar veta att det ÄR så, för jag är född på 1960-talet - då aborter ännu var förbjudna - och har hört mycket av min mamma och hennes systrar och väninnor som också fick barn då.

I flera fall var deras första barn inte planerat, och hade abort funnits då så hade de gjort det. Men idag är de så glada för att möjligheten inte fanns! Har hört så många säga ungefär:

"hade jag kunnat ta abort då så hade jag gjort det. Men då hade jag ju inte haft min underbara dotter Lena, och inte min son Peter heller - för Bertil och jag hade aldrig gift oss i så fall. Jag skulle ju vara en sådan där "modern" ung kvinna, som inte ville ha bröllop och babybarn, utan vara fri och göra karriär och ha många älskare i stället. I så fall hade jag antagligen varit en sådan där barnlös, ensam och bitter kvinna idag. Min oönskade graviditet var det bästa som hänt mig!"

Livet är ju liksom inte så enkelt, att antingen vill man ha barn eller så vill man inte, och då vet man detta hundra procent säkert. Det är inte heller så enkelt, som att den där mannen som man drömmer om att ha kärnfamiljen med när man kommer till "rätt" ålder - någonsin dyker upp. Utan ibland blir det bara som det blir - och det kan bli BÄTTRE, än om man har möjligheten att smussla undan graviditeten - i väntan på drömmannen som inte finns, och det perfekta tillfället att skaffa barn som aldrig kommer.

Mycket mognad och förberedelse inför att ta emot sitt barn, sker ju också under själva graviditeten och förlo

Sagt av: Catharina 2014-05-16 08:15:29

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Oönskat gravid

Abort. Bild på ett stetoskop.

Abort - så går det till

Abortlagen ger kvinnan rätt till abort, utan att uppge skäl, före utgången av vecka 18. Därefter är det Socialstyrelsens rättsliga råd som tar...

Läs mer
 
Här kan du göra abort
 

Här kan du göra abort

Om du blivit oönskat gravid bör du så fort som möjligt kontakta en barnmorskemottagning eller abortmottagning på närmaste kvinnoklinik. Om du är...

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Akutpreventivmedel. Bilden visar två kartor med akut-p-piller och en kopparspiral
 

Akutpreventivmedel

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller (bilden) och kopparspiral. De kan användas som du av någon anledning haft samlag...

Hur blir man gravid. Bild på en person som är gravid.
 

Hur blir man gravid?

För att en kvinna ska bli gravid måste ett ägg bli befruktat av spermier från en man. Detta kan ske på olika sätt. Hur blir man gravid? Du kan bli...

Vi har gjort abort!

Här är 32 modiga och högst personliga berättelser om att göra eller utföra aborter.

Läs mer
 

Hitta rätt