Abort - så går det till

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2016-10-11

Kommentera | 16 kommentarer
Abort. Bild på ett stetoskop.

Abortlagen ger kvinnan rätt till abort, utan att uppge skäl, före utgången av vecka 18. Därefter är det Socialstyrelsens rättsliga råd som tar beslut om abort. Risken för komplikationer är mindre ju tidigare aborten görs. Det finns olika abortmetoder beroende på hur långt gången graviditeten är. De flesta aborter i Sverige görs tidigt i graviditeten, 75 procent redan innan utgången av vecka 9.

Sedan 2008 är det möjligt även för gravida som kommer hit från andra länder att få hjälp med abort i Sverige.

Före aborten

Vid beslut om abort bokas tid på en abortmottagning. I anslutning till alla abortmottagningar finns också kurator som det är möjligt att få tala med både före och efter aborten. Om du är tonåring föreslår ofta personalen att en förälder eller någon närstående vuxen får veta om aborten, detta är dock inte ett krav.

Före aborten görs en undersökning för att fastställa hur långt graviditeten gått. Ett klamydiaprov tas och finns det risk för infektion får du antibiotika. När aborten ska göras och med vilken metod bestäms utifrån hur långt framskriden graviditeten är. Ofta diskuteras även vilket preventivmedel som kan vara lämpligt att använda efter aborten.

Abort till och med vecka 9

Fram till och med vecka 9 är medicinsk abort, med hjälp av tabletter, vanligast. Fördelen med medicinsk abort är att det är skonsammare mot kroppen; inga kirurgiska ingrepp behöver göras, vilket minimerar infektionsrisken och eventuella skador på livmodern.

Först får du ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar. Två dagar senare återvänder du till sjukhuset och får ett läkemedel som sätter igång livmodersammandragningar. Fostret stöts därefter ut ur kroppen. Behandlingen tar 4-6 timmar och de flesta kan gå hem samma dag. Om det behövs finns det möjlighet till smärtlindring. Kvinnor som är över 18 år och som har någon hemma som stöttar och hjälper till kan ibland få göra den medicinska aborten till och med om vecka 9 hemma. Då får kvinnan gå hem efter att ha tagit det andra läkemedlet.

Några veckor efteråt görs ett återbesök för att undersöka att det inte finns något kvar av till exempel moderkakan.

Kirurgisk abort mellan vecka 7 och 12

Kirurgisk abort innebär en mindre operation. 3 timmar innan operation får man tabletter som underlättar operationen. Oftast får du narkos men det förekommer även att aborten görs under lokalbedövning. Den kirurgiska aborten görs genom att en vakuumsug förs in i livmodern och graviditeten sugs ut tillsammans med moderkakan. Efter aborten behövs ibland ett återbesök.

Abort mellan vecka 13 och 18

Mellan vecka 13 och 18 görs aborten i två steg. Görs i princip på samma sätt som tidig medicinsk abort. Först får du ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar. Efter några dygn är det dags för återbesök då får du ett läkemedel som sätter igång livmodersammandragningar. Fostret stöts därefter ut ur kroppen. Detta kan ta mellan 6 timmar och två dygn. Om det behövs finns det möjlighet till smärtlindring. Om rester av moderkakan finns kvar behövs en skrapning av livmodern. Efter aborten behövs ibland ett återbesök.

Abort efter vecka 18 fram till vecka 22

Efter vecka 18 görs aborten på samma sätt som mellan vecka 13 och 18. Under denna period får abort endast göras vid så kallades ”synnerliga skäl” och det är Socialstyrelsens rättsliga råd som tar beslut om abort. Synnerliga skäl kan till exempel vara då det handlar om en mycket ung flicka eller en kvinna nära klimakteriet som inte förstått att hon varit gravid förrän efter 18:e veckan. Det kan också gälla en kvinna vars levnadsförhållanden är mycket svåra eller hastigt har förändrats, eller när man har konstaterat svåra fosterskador.

Abort efter vecka 22

Efter vecka 22 är det inte tillåtet att göra abort. Då måste graviditeten fortsätta och kvinnan föda barnet. Många väljer att behålla barnet när det är fött men ibland händer det att barnet får komma till en fosterfamilj eller adopteras.

Däremot kan graviditeten avbrytas om det finns fara för barnet eller den gravidas liv. Då riktas vården mot att rädda båda.

Efter aborten

Under de första dagarna efter aborten kan det kännas som att du har mens. Hur länge blödningarna pågår kan variera och beror bland annat på vilken typ av abort du gjort. Under tiden blödningarna pågår är det viktigt att du inte utsätter dig för någon infektion. Undvik vaginala samlag, att bada i badkar och att använda tampong eller menskopp. Mensen brukar komma tillbaka efter 4-6 veckor.

Vissa kvinnor känner sig lättade efter aborten medan andra känner sig nedstämda. För en del kan smärtsamma känslor komma först långt efter aborten. Om du eller din partner mår dåligt eller har funderingar som det känns svårt att hantera på egen hand, finns det möjlighet till kuratorssamtal på kliniken där aborten gjordes eller beroende, på din ålder, på en ungdomsmottagning.

Komplikationer efter aborten

Vid återbesöket kan det i 3-4 procent av fallen visa sig att det finns rester kvar av moderkakan och då behöver kvinnan genomgå en skrapning. Den vanligaste komplikationen är annars infektion i livmodern. Risken för blödning och infektion är mindre vid en medicinsk abort än vid en kirurgisk. Risken att du som gjort abort skulle få det svårare att bli med barn i framtiden är mycket liten, mindre än en på tusen.

Vad kostar en abort?

Att göra en abort brukar kosta som vid ett vanligt läkarbesök. Den kostnaden varierar beroende på var i landet du bor och hur gammal du är.

Kommentarer

Visar 1-3 av 16.  Per sida 

Trans
Vad händer om jag är trans accepteras abort då?

Sagt av: Lamin Sanneh 2018-02-14 13:47:17


Jag gjorde en medicinsk abort fick ett piller på sjukhuset sen dagen efter fick jag ta 4 piller i underlivet samt smärtstillande. Började blöda efter 1 timme. Sen efter 3 timmar skulle jag ta de andra 2 i underlivet. Dock tog jag de efter 2 timmar. Fick vanlig mensvärk. När det hade gått 6 timmar sammanlagt satt jag på toa och då kom allt ut. Det gjorde inte speciellt ont med tanke på att jag födt barn innan. O blöde knappt något efter. Var
Min första abort och sista. Kommer aldrig utsätta mig för det igen. Hade viljat behålla men man e 2 om det i ett förhållande... TYDLIGEN!!!!

Sagt av: Mia 2017-02-17 11:51:33

Den gravida
Man kan ändra texten till patienten/ vårdtagaren/ den gravida. Men hur ofta dubbelkönade människor gravida? / Mia

Sagt av: Maria 2016-12-23 21:17:42

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Oönskat gravid

Abort. Bild på ett stetoskop.

Abort - så går det till

Abortlagen ger kvinnan rätt till abort, utan att uppge skäl, före utgången av vecka 18. Därefter är det Socialstyrelsens rättsliga råd som tar...

Läs mer
 
Här kan du göra abort
 

Här kan du göra abort

Om du blivit oönskat gravid bör du så fort som möjligt kontakta en barnmorskemottagning eller abortmottagning på närmaste kvinnoklinik. Om du är...

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Akutpreventivmedel. Bilden visar två kartor med akut-p-piller och en kopparspiral
 

Akutpreventivmedel

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller (bilden) och kopparspiral. De kan användas som du av någon anledning haft samlag...

Hur blir man gravid. Bild på en person som är gravid.
 

Hur blir man gravid?

För att en kvinna ska bli gravid måste ett ägg bli befruktat av spermier från en man. Detta kan ske på olika sätt. Hur blir man gravid? Du kan bli...

Vi har gjort abort!

Här är 32 modiga och högst personliga berättelser om att göra eller utföra aborter.

Läs mer
 

Hitta rätt