Sex efter förlossningen

Publicerad 2011-05-25 | Uppdaterad 2016-11-25

Kommentera | 0 kommentarer
Sex efter förlossningen. Bild på spädbarn som håller fast sin förälders finger.

När kan jag börja ha sex igen efter förlossningen?

Hur snart efter en graviditet som det känns bra att ha sex är olika från person till person. Efter en förlossning känner en del kvinnor lust och vill ha sex väldigt snart medan andra föredrar att vänta.

En förlossning kan upplevas på olika sätt. En del kan uppleva den som en form av orgasm eller som en lustfylld upplevelse. Andra har andra erfarenheter med ibland smärtsamma eller plågsamma tankar. En eventuell partner kan också bli påverkad av förlossningen, både positivt och negativt. Om förlossningen varit komplicerad eller när det finns obearbetade negativa upplevelser efter en graviditet och förlossning är det viktigt att du/ni få hjälp så att det inte leder till sexuell olust.

Kroppens återhämtning efter förlossningen

Kroppens återhämtning kan ta olika lång tid beroende på hur förlossningen varit men också beroende på sömn, vila, amning och den nya situationen man befinner sig i. En del kvinnor har helt enkelt inte lust eller ork att ha sex, det är individuellt och det är viktigt att du känner efter hur vill ha det. Om (vaginalt) sex blivit problematiskt efter en förlossning tycker många att kel, massage och smek kan vara skönt och göra att kraven släpper och att stressen kring sex minskar. När kraven och stressen minskar ökar ofta lusten igen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Sexpepp för småbarnsföräldrar

Sexpodden

Hur ska man orka tända på varandra? Bland blöjor och barnmat när man är halvdöd av sömnlöshet.

Hitta rätt