Sex under graviditeten

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2016-11-25

Kommentera | 0 kommentarer

En graviditet kan påverka både lusten och sexlivet. Vissa tycker att allt fungerar precis som vanligt, andra tycker att det kan bli ännu skönare och mera lustfyllt och en del tycker att det kan kännas svårare, bökigare och obekvämare. Oro kan också påverka lusten. Det är med andra ord väldigt olika hur graviditeten påverkar sexlivet.

De flesta som är gravida är friska och graviditeten är utan komplikationer. Och så länge det känns skönt finns det ingen anledning till att avstå från sex. Fostret ligger väl skyddat i fostervattnet innanför den starka livmodermuskulaturen och riskerar inte att bli skadat oavsett om du onanerar, har sex med massagestav eller penetrerande sex med penis i slida. Livmodern skyddas mot bland annat bakterier av en tjock slempropp på livmodertappen.

Förändringar i kroppen

Under graviditeten påverkas kroppen av hormoner och den anpassar sig successivt till graviditeten. Slemhinnorna blir mer blodfyllda vilket kan innebära att det är lättare att få orgasm eller att orgasmen känns mer intensiv. Många kvinnor blir lättare våta och lubricerar mer tack vare förändringarna i kroppen. Brösten påverkas oftast, de kan bli större och känsligare. I början av graviditeten är det även vanligt med ömma bröst och känsliga bröstvårtor.

Känns det bra är det ok

Kroppen har en god förmåga att säga ifrån om något inte står rätt till. En god regel är att om det känns bra så är det ok. Kvinnor som har sex under graviditeten föder inte för tidigt oftare än kvinnor som avstår från eller inte har sex alls.

Om du har någon form av riskgraviditet kan du däremot behöva ta det mycket lugnt. Vissa former av sex innebär risk för sammandragningar och kan behöva undvikas, exempel penetrerande sex med penis eller massagestav i slida. Prata med din barnmorska eller läkare för individuellt anpassade råd. Detta gäller även för dig som har särskilda behov som till exempel vid en fysisk funktionsnedsättning.

Även om det inte är fysiskt skadligt att ha sex kan både kvinnan och dennes eventuella partner uppleva att det känns psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Om någon av er inte vill ska ni självklart inte ha sex.

Orgasm

När en kvinna får orgasm kan det uppstå sammandragningar i livmodermuskulaturen. Under en okomplicerad graviditet är dessa helt ofarliga och brukar släppa efter ett tag. Det kan även uppstå sammandragningar om du har samlag med penis i slida, och mannen får utlösning. Dessa är helt ofarliga och orsakas av ämnen i sädesvätskan. Om du mår illa på grund av att du är gravid eller om kroppen är spänd kan en orgasm lindra. Olika former av sensuell beröring brukar också vara skönt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Kan fostret ta skada av mammas sexliv eller känna av när mamma har sex? In och lyssna på Sexpodden "Gravid och kåt".

Hitta rätt