Haft oskyddat sex?

Publicerad 2010-12-15 | Uppdaterad 2011-05-27

Bild på ett par som har sex

Med oskyddat sex menas att man utsatt sig för en risk att få könssjukdomar. Könssjukdomar kan överföras om en slemhinna eller en smittbärande kroppsvätska (sperma, blod, slidsekret, lubrikation eller försats)  kommer i kontakt med en slemhinna. Slemhinnor finns till exempel på penis, i slida, i ändtarm och i mun. Att använda kondom är ett bra sätt att skydda sig mot könssjukdomar. Kondylom, herpes och syfilis kan även överföras om man gnider könen mot varandra.

Bild på
 

Säkrare sex – tänk på detta

Att ha säkrare sex innebär att minimera risken för att hiv överförs, om man gör det minskar man även risken för att andra könssjukdomar överförs. Här är några råd för hur du gör i olika situationer.

Tjej i receptionen på en klinik
 

"Jag känner mig ändå happy"

Om du haft osäkert sex är det viktigt att du testar dig. Att testa sig för hiv och andra könssjukdomar kan kännas ovant, jobbigt, nervöst eller helt ok. Varför testar man sig, trots att det kan kännas jobbigt innan? Hör sex personer berätta.

En kille kollar öppettiderna
 

För dig med penis – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är kille/man och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

Klinikens reception
 

För dig med slida – så går en undersökning till

Kortfattad information för dig som är tjej/kvinna och som undrar hur det går till vid ett besök och/eller en undersökning.

banner - rfsu-kliniken
 
banner - frågelådan
 

Hitta rätt