Till sidans huvudinnehåll

Hepatit A, B och C

Hepatit är en inflammation i levern. Det finns olika typer av hepatit: A, B och C är de vanligaste virusen. Om du tror att du har hepatit ska du testa dig!

Så överförs hepatit

Hepatit orsakas av virus. Hepatit A kan spridas genom mat och vatten, men även genom munsex i analen (rimming). Hepatit B kan spridas genom vaginala och anala samlag utan kondom och vid munsex. Både hepatit B och C överförs genom blod.

Ibland blir hepatit B och hepatit C kronisk. Det betyder att sjukdomen sitter i resten av livet. Då behöver du få vård på en infektionsklinik.

Vaccination kan hindra överföring av hepatit

Du kan vaccinera dig mot hepatit A och B. Du som är man och har sex med män kan vaccinera dig gratis. Andra får betala en avgift.

Hepatit i Sverige

Under 2018 rapporterades 123 fall av hepatit A, 1 139 fall av hepatit B och 1 612 fall av hepatit C.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Symtom på hepatit

Hepatit ger inte alltid symtom, men vanligtvis börjar sjukdomen med vanliga influensaliknande symtom, till exempel kan du

  • Må illa
  • Ha minskad aptit
  • Vara trött
  • Ha ont i lederna
  • Känna att huden kliar

Efter det får du ofta gulfärgad hud och ögonvitor.

Så testar du dig för hepatit

Du testar dig för hepatit genom att lämna ett blodprov. Du får vanligtvis svar inom en vecka. 

Du kan testa dig för hepatit på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral.

Om du har fått hepatit

Behandling av hepatit

Hepatit A och B läker ofta ut själv utan behandling, men det finns läkemedel mot symtomen. Om du har haft hepatit A eller B en gång får du inte sjukdomen en gång till.

Om din hepatit B blir kronisk finns det behandling som hämmar sjukdomen.

Om det visar sig att du har hepatit C behöver du få behandling på en infektionsklinik.

Smittspårning – hjälper andra att testa sig!

Om testet visar att du har hepatit måste du berätta för vårdpersonalen vilka du har haft sex med under det senaste året. Om du har testat dig tidigare och inte haft någon sjukdom behöver du berätta vilka du har haft sex med sedan du testade dig.

Vårdpersonalen kontaktar sedan personerna som behöver testa sig. Detta kallas "smittspårning" och görs för att stoppa sjukdomen från att spridas vidare. Vårdpersonalen berättar inte vem som uppgett personernas namn.

Om artikeln

Redaktör för sidan: 
Webbredaktionen vid RFSU:s förbundskansli

Innehållsansvarig: 
Informationen har granskats av sakkunniga i sexualupplysning vid RFSU:s förbundskansli samt barnmorska vid RFSU-kliniken.