Herpes

Publicerad 2009-12-13 | Uppdaterad 2013-06-18

Kommentera | 103 kommentarer
Herpes. En Illustration av könssjukdomen.

Symtom på herpes på könet

Följande är typiskt för herpesutslag:

 • det är en grupp små blåsor på rodnad botten.
 • blåsorna bränner, kliar eller svider.
 • de går snabbt sönder och efter några dagar läker de utan ärr.
 • de kommer oftast runt munnen och på könsorganen men kan ibland finnas på andra ställen på kroppen.

Det finns två olika sorters herpes simplex virus (HSV) som trivs på könet, typ 1 och typ 2. Typ 1 kallas ibland även för munherpes och typ 2 för könsherpes, eftersom det är där de vanligtvis ger besvär. Men båda herpessorterna kan finnas på såväl kön som mun, eller på andra ställen av kroppen. Man kan bara smittas en gång av varje virustyp.

Herpesviruset finns kvar i din kropp under hela livet. En del personer får inga fler utbrott efter det första. Andra får många återfall med varierande tidsintervall. Vanliga orsaker till återfall är sänkningar av immunförsvaret till exempel vid annan infektion, förkylning, menstruation eller stress.

De flesta som har herpes får inga symtom alls men kan ändå själva föra det vidare till andra.

Smittväg

Herpes kan överföras genom oskyddat sex (se högerspalt) och det krävs direktkontakt. Det är störst risk att sprida herpes när man har färska utslag, men man kan överföra det till någon utan att man själv märker att man har symptom.

Herpes kan även överföras från mun till mun via kyssar/pussar. 

Provtagning

Ett typiskt utslag räcker för diagnos. Det bästa är att ta prover på helt färska blåsor. Men man kan även ta ett blodprov som visar om du bär på viruset.

Behandling av herpes

Det går ännu inte att behandla bort herpesviruset. Viruset finns kvar i nervcellerna under hela livet. Men det går att mildra nya utbrott eller förebygga nya utbrott med medicin.

Partnerkontroll

Om du är partner till en person som har herpes och ni har haft sex utan kondom måste du utgå ifrån att du själv har virus och kan föra det vidare. Om du har en fast relation och inte har använt kondom tidigare behöver du inte börja skydda dig. I en ny relation är kondom ett bra skydd.

Herpes följdsjukdomar

I sällsynta fall kan herpes orsaka hjärnhinneinflammation eller komma in i ögats hornhinna. Tidigt insatt behandling lindrar dessa komplikationer.

Kom ihåg!

Kondom är det bästa skyddet mot herpes.

Statistik över herpes i Sverige

Herpes är mycket vanligt och den nästa vanligaste könssjukdomen efter kondylom. En majoritet av Sveriges befolkning bär på antikroppar mot antingen herpes typ 1 eller 2. Ca 70 procent har antikroppar mot herpes typ 1 och 30 procent mot herpes typ 2. Bara ungefär 20 procent av de som bär viruset vet om att de har herpes, 60 procent har symptom, men kopplar inte samman det med sjukdomen, resterande 20 procent är helt eller nästan helt symptomfria.  

Kommentarer

Visar 1-3 av 103.  Per sida 

Herpes i underlivet
Tredje gången jag träffade den tjej jag dejtar nu så sa hon ba rakt ut att "du jag har herpes i underlivet" "vi kan nog inte ligga ikväll" så då bara låg vi nakna med varandra istället. Ingen stor grej alls. Man är inte äcklig för att man har fått en sjukdom. Hon är fantastisk och jag släpper henne aldrig...!

Sagt av: Jan 2016-09-13 14:32:09

Tappat levnadslusten
Fick igår reda på att jag har genital herpes. Är helt förkrossad, vet inte hur jag ska kunna leva med detta. Jag känner mig så äcklig. Har pojkvän och det är troligen han som smittat mig, vilket gör mig så förbannad. Är arg på honom för att han gett mig denna skiten. Just nu känns det som om han förstört mitt liv. Jag tror inte han vet att han har herpes och därför är jag rädd att säga att jag har det för han kommer dumpa mig. Kommer någon älska mig? Kommer jag få leva ensam? Hur ska jag kunna leva med detta?

Sagt av: Cajsa 2016-09-10 01:31:53

Går jätte bra att leva med
Jag fick reda på att jag har herpes typ 2 för ett halvår sen! (Jag är 21 nu) När jag fick reda på det kändes det som att mitt liv var över och att ingen någonsin skulle älska mig igen!
Så tänker jag fortfarande till och från (men det gör alla, även dom som ej har herpes)! Men jag tänker även att detta måste föra något gott med sig! Jag är mycket mer försiktigare när jag har sex, dvs jag använder kondom vilket skyddar mot FARLIGARE sjukdomar! Sen i framtiden vill jag ju få barn och ha en fin man eller fru. Och då tänker jag att denna människa kommer verkligen vara en bra människa som accepterar och älskar mig som jag är trots herpes :)

Så ni som har herpes och mår dåligt över det och känner er oälskade, ni kan få barn, ni kan leva ett fullt friskt liv, och ni är älskade ändå :)

Sagt av: Sara 2016-07-30 00:19:35

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Könssjukdomar och hiv

Fakta om könssjukdomar och hiv

 • Herpes. En Illustration av könssjukdomen.

  Herpes

  Det finns två typer av herpes, munherpes och könsherpes. Läs mer.

  Syfilis. Illustration av könssjukdomen.

  Syfilis

  Syfilis är mycket allvarlig och det är vanligt att inte ha några symtom alls men ändå vara smittsam. Läs mer.

 • Gonorre. Illustration av könssjukdomen.

  Gonorré

  Gonorré överförs via slemhinnekontakt eller kontakt mellan kroppsvätska och slemhinna. Läs mer.

  Hepatit B. Illustration av könssjukdomen.

  Hepatit B

  Sjukdomen smittar genom blod och samlag. Läs mer.

 • Hiv och aids. En Illustration.

  Hiv och aids

  Hiv smittar genom samlag, från en gravid kvinna till hennes foster samt genom blod eller vävnad. Läs mer.

  Kondylom och hpv - en illustration.

  Kondylom - HPV

  Kondylom är en av våra vanligaste könssjukdomar i Sverige och den smittar oftast genom samlag. Läs mer.

 • Klamydia. Bild som illustrerar könssjukdomen.

  Klamydiamåndagen

  Du kan testa dig hos din läkare, på ungdomsmottagningen, på RFSU-kliniken eller med ett hemtest som du köper på apoteket eller beställer via Vårdguiden (om du bor i Stockholm).

  Lymfogranuloma venereum - LGV

  LGV

  Lymfogranuloma venereum - LGV smittas via samlag, vaginalt eller analt, och vid oralsex. Läs mer.

 • Mycoplasma genitalium.

  Mycoplasma genitalium

  Mycoplasma genitalium är en bakterie som kan orsaka infektioner i urinvägar och könsorgan. Läs mer.

  Trichomonas.

  Trichomonas

  Trichomonas är en ganska ovanlig könssjukdom i Sverige. Läs mer.

Oskyddat sex

Med oskyddat sex menas att man utsatt sig för en risk att få könssjukdomar. Könssjukdomar kan överföras om en slemhinna eller en smittbärande kroppsvätska kommer i kontakt med en slemhinna eller om man gnider könen mot varandra.

Säkrare sex

Genom att ha säkrare sex minskar man risken för att hiv och andra könssjukdomar överförs. Oavsett om du har säkrare sex eller inte kan det vara bra att testa sig ibland för att vara på den säkra sidan, då inget sex är hundra procent säkert.

Hitta rätt