Herpes

Publicerad 2009-12-13 | Uppdaterad 2017-02-17

Kommentera | 112 kommentarer
Herpes. En Illustration av könssjukdomen.

Symtom på herpes på könet

Följande är typiskt för herpesutslag:

 • det är en grupp små blåsor på rodnad botten.
 • blåsorna bränner, kliar eller svider.
 • de går snabbt sönder och efter några dagar läker de utan ärr.
 • de kommer oftast runt munnen och på könsorganen men kan ibland finnas på andra ställen på kroppen.

Det finns två olika sorters herpes simplex virus (HSV) som trivs på könet, typ 1 och typ 2. Typ 1 kallas ibland även för munherpes och typ 2 för könsherpes, eftersom det är där de vanligtvis ger besvär. Men båda herpessorterna kan finnas på såväl kön som mun, eller på andra ställen av kroppen. Man kan bara smittas en gång av varje virustyp.

Herpesviruset finns kvar i din kropp under hela livet. En del personer får inga fler utbrott efter det första. Andra får många återfall med varierande tidsintervall. Vanliga orsaker till återfall är sänkningar av immunförsvaret till exempel vid annan infektion, förkylning, menstruation eller stress.

De flesta som har herpes får inga symtom alls men kan ändå själva föra det vidare till andra.

Smittväg

Herpes kan överföras genom oskyddat sex (se högerspalt) och det krävs direktkontakt. Det är störst risk att sprida herpes när man har färska utslag, men man kan överföra det till någon utan att man själv märker att man har symptom.

Herpes kan även överföras från mun till mun via kyssar/pussar. 

Provtagning

Ett typiskt utslag räcker för diagnos. Det bästa är att ta prover på helt färska blåsor.

Behandling av herpes

Det går ännu inte att behandla bort herpesviruset. Viruset finns kvar i nervcellerna under hela livet. Men det går att mildra nya utbrott eller förebygga nya utbrott med medicin.

Partnerkontroll

Om du är partner till en person som har herpes och ni har haft sex utan kondom måste du utgå ifrån att du själv har virus och kan föra det vidare. Om du har en fast relation och inte har använt kondom tidigare behöver du inte börja skydda dig. I en ny relation är kondom ett bra skydd.

Herpes följdsjukdomar

I sällsynta fall kan herpes orsaka hjärnhinneinflammation eller komma in i ögats hornhinna. Tidigt insatt behandling lindrar dessa komplikationer.

Kom ihåg!

Kondom är det bästa skyddet mot herpes.

Statistik över herpes i Sverige

Herpes är mycket vanligt och den nästa vanligaste könssjukdomen efter kondylom. En majoritet av Sveriges befolkning bär på antikroppar mot antingen herpes typ 1 eller 2. Ca 70 procent har antikroppar mot herpes typ 1 och 30 procent mot herpes typ 2. Bara ungefär 20 procent av de som bär viruset vet om att de har herpes, 60 procent har symptom, men kopplar inte samman det med sjukdomen, resterande 20 procent är helt eller nästan helt symptomfria.  

Kommentarer

Visar 1-3 av 112.  Per sida 


Jag är en tjej på 21 år som har smittat killen jag dejtar med herpes. Jag var själv inte medveten om att jag har herpes pga har inte haft några utbrott. Men de kanske kommer då? Iallafall så är han ledsen arg vilket jag förstår. Han är också fundersam
Över att han fick herpes nu fast vi har legat flera gånger innan. Jag har inte legat med någon annan men då undrar han varför han inte blev smittad direkt?

Kan jag bära på herpes och ligga med en person flera gånger utan att det smittas, men tillslut så blir den personen smittad?

Känner mig jätte ledsen och förvirrad...

Sagt av: Ledsen 2017-05-28 11:58:46

Stödgrupp för oss med genital herpes
Hej M. med flera drabbade!
Vi är några som också lever med genital herpes, som driver en stödgrupp via en privat, stängd grupp på Facebook sedan ett antal år tillbaka. Antalet medlemmar (enbart boendes i Sverige) ligger idag på 100+. För att bli insläppt i den privata gruppen så går du till vår publika sida på Facebook (grinden/slussen till den privata sidan):
https://m.facebook.com/genitalherpessverige/
Väl där skickar du oss bara ett snabbt meddelande om att du vill gå med i vår stödrupp och av vilket skäl.
Välkommen in i värmen!
- Filip, Adam och Maria (gruppadmins.)

Sagt av: Filip 2017-03-29 20:27:39

Chocken har börjat lägga sig
Hej. För fyra dagar sen började jag få symtom från ingenstans. För tre dagar sen fick jag veta att jag förmodligen har Herpes. Idag fick jag veta att det är Herpes typ 1 som jag har fått i underlivet. Jag har gråtit varje dag och gått lite fram och tillbaka i mina tankebanor. Först kändes det som det absolut värsta som kunde hända (och det är väl lite den bilden man har av Herpes generellt?), men efter att ha läst på en hel del känns det såklart inte lika farligt. Jag tycker inte ens att det är så äckligt egentligen. Det är ett virus liksom. Men stigman får mig att må dåligt. Faktumet att jag vet hur andra ser på det. De senaste dagarna har jag mest varit rädd för att vara ensam då jag bara känner mig ledsnare då. Just nu vet jag inte riktigt hur jag ska känna. Chocken börjar i alla fall lägga sig och det känns okej stundvis. Men skovet jag har är fruktansvärt. Det gör så hemskt ont hela tiden och jag känner inte att medicinen hjälper något. Jag pratar med min pojkvän om det men jag känner mig mest tjatig. Jag önskar att jag kunde prata med någon som får symtom om hur jobbigt det är. Jag önskar att jag inte skämdes.

Sagt av: M 2017-03-20 19:13:00

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Könssjukdomar och hiv

Fakta om könssjukdomar och hiv

 • Herpes. En Illustration av könssjukdomen.

  Herpes

  Det finns två typer av herpes, munherpes och könsherpes. Läs mer.

  Syfilis. Illustration av könssjukdomen.

  Syfilis

  Syfilis är mycket allvarlig och det är vanligt att inte ha några symtom alls men ändå vara smittsam. Läs mer.

 • Gonorre. Illustration av könssjukdomen.

  Gonorré

  Gonorré överförs via slemhinnekontakt eller kontakt mellan kroppsvätska och slemhinna. Läs mer.

  Hepatit B. Illustration av könssjukdomen.

  Hepatit B

  Sjukdomen smittar genom blod och samlag. Läs mer.

 • Hiv och aids. En Illustration.

  Hiv och aids

  Hiv smittar genom samlag, från en gravid kvinna till hennes foster samt genom blod eller vävnad. Läs mer.

  Kondylom och hpv - en illustration.

  Kondylom - HPV

  Kondylom är en av våra vanligaste könssjukdomar i Sverige och den smittar oftast genom samlag. Läs mer.

 • Klamydia. Bild som illustrerar könssjukdomen.

  Klamydia

  Klamydia orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, livmoderhalsen, ändtarm och svalg. Den kan också orsaka ögoninflammation.

  Lymfogranuloma venereum - LGV

  LGV

  Lymfogranuloma venereum - LGV smittas via samlag, vaginalt eller analt, och vid oralsex. Läs mer.

 • Mycoplasma genitalium.

  Mycoplasma genitalium

  Mycoplasma genitalium är en bakterie som kan orsaka infektioner i urinvägar och könsorgan. Läs mer.

  Trichomonas.

  Trichomonas

  Trichomonas är en ganska ovanlig könssjukdom i Sverige. Läs mer.

Oskyddat sex

Med oskyddat sex menas att man utsatt sig för en risk att få könssjukdomar. Könssjukdomar kan överföras om en slemhinna eller en smittbärande kroppsvätska kommer i kontakt med en slemhinna eller om man gnider könen mot varandra.

Säkrare sex

Genom att ha säkrare sex minskar man risken för att hiv och andra könssjukdomar överförs. Oavsett om du har säkrare sex eller inte kan det vara bra att testa sig ibland för att vara på den säkra sidan, då inget sex är hundra procent säkert.

Hitta rätt