Bäckenbottenmuskulaturen

Publicerad 2011-03-25 | Uppdaterad 2011-04-06

Kommentera | 3 kommentarer
Bild på en tre nakna kvinnor

Bäckenbotten består av lager av muskler som ligger omlott och kan liknas vid hängmattor som är upphängda i olika lager och åt olika håll och som samarbetar för att hålla allt på plats. Det finns muskler formade som en åtta som omsluter bland annat ändtarm, slida och urinrör och har till uppgift att öppna och stänga kroppsöppningarna. Musklerna har rikligt med nervändar och blodkärl och är mycket känsliga för tryck. Bäckenbottens muskler brukar få sammandragningar vid orgasm. Genom att träna upp musklerna kan slidans omformningsförmåga, spänst och känslighet påverkas.

Källa: Denna text är baserad på skriften Fittfakta av Tina Nevin/RFSU.
Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Bäckenbottenträning
Här hittar du en massa brta tips och övningar: http://snippgympa.nu/

Sagt av: Frida, webbredaktör 2013-04-02 04:43:32

Hur träna?
Hur tränar man upp bäckenbottens muskler? Finns det några bra övningar osv man kan göra?

Sagt av: A 2013-03-29 06:11:35

Rimligt...
...med att ni kanske kan lägga upp en anatomisk bild. Lite svårt för en icke skolad person att visualisera det som beskrivs i texten.

Tack!

Sagt av: Seneca 2013-01-18 13:02:52

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Fittfakta

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön sett framifrån och från sidan.

Läs mer
 
 

Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsdelar kallas inom medicinen för vulva, som är latin och betyder omslag eller hölje. Vulvan delas in i venusberget, yttre och...

 

Kvinnans inre könsorgan

Lär känna de olika delarna!

Naken kvinna ligger ner.
 

Kvinnlig utlösning och orgasm

Det har varit känt sedan antiken: kvinnor kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. Kvinnlig utlösning kallas ibland för...

Bild på en tre nakna kvinnor
 

Bäckenbottenmuskulaturen

Bäckenbotten består av lager av muskler som ligger omlott och kan liknas vid hängmattor som är upphängda i olika lager och åt olika håll och som...

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

Kvinna håller sitt huvud i sina händer.
 

Klimakteriet

När kvinnan är mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Klimakteriet kan även påverka sexlivet.

Nu kan vi visa alla hur stor klitoris är!

Allt för många går runt och tror att klitoris är liten som en ärta. Men det är bara toppen som syns utanför kroppen. Under huden gömmer tio centimeter till. Med våra nya 3D-klitorisar kan vi visa folk hur stor den faktiskt är. Desto fler som vet - desto bättre sex!

Läs mer
 

Snippsnack med Therese Lindgren

Flytningar, onani och blygdläppar; youtubern Therese Lindgren, bloggaren Paula Uribe och barnmorskan Anna Blom svarar på de vanligaste frågorna.

Poddtips!

Barbiedocka

Visste du att blygdläppar kan bli upp till 8 centimeter långa om man drar i dem - häftigt va?! In och lyssna på Sexpodden "Ska blygdläpparna se ut såhär?"

Praktika för klitorissex

Här är din guide till olika former av sex där klitoris står i fokus. Lär dig allt om klitoris alla delar och få praktiska tips om olika sätt att njuta av klitorissex, på egen hand eller tillsammans med andra.

Slidkransen

Illustration, slidkrans.

Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. RFSU vill slå hål på myterna och sprida kunskap om hur det verkligen förhåller sig.

Könsstympning av kvinnor

Könsstympning innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor. Sedan 1982 finns en lag i Sverige som förbjuder könsstympning eftersom det klassas som tortyr.

Hitta rätt