Jessica sätter fittfakta på schemat

Publicerad 2012-05-21 | Uppdaterad 2015-01-14

Många av RFSU:s skolinformatörer är ute och håller workshops om fittfakta. Häng med på ett pass som hölls i maj 2012 under Gävles pridevecka.

Kommentera | 2 kommentarer
Bild på Jessica Hansson som håller i ett fittfakta-pass

Det är kö utanför föreläsningssalen i Högskolan i Gävle. Jessica Hansson från RFSU Uppsala har en timme på sig att lära ut allt hon vet om det som vissa i publiken kallar för snippa, andra för slida, mutta och vagina.

”När jag håller den här föreläsningen med tjejer i skolåldern sitter de som ljus. ”Jessica Hansson

- Slida är ett bra ord, men det beskriver bara en liten del av fittan, säger Jessica.

Hon tycker att det är viktigt att det finns ett ord som beskriver hela kvinnors könsorgan. Utan ett namn blir det svårt att prata om sex och lust.

- När jag håller den här föreläsningen med tjejer i skolåldern sitter de som ljus. Det är tydligt att de tycker om att prata om fittan och få ett ord att använda. Det är så mycket hemlighetsmakeri kring tjejers kön och sexualitet.

Lektionen i fittfakta är konkret och tydlig. Innan Jessica ritar klitoris, behåring, anus, venusberg och andra viktiga bitar på tavlan börjar hon med något av det viktigaste; hjärnan.

Det är i hjärnan allt börjar. När vi blir kåta skickar den signaler till könsorganen om att de ska blodfyllas. På samma sätt kan hjärnan sätta stopp när vi är stressade, pressade eller påverkade av medicin som minskar lusten.Fittfakta

Den vanligaste frågan som ungdomar ställer till Rfsu:s skolinformatörer är ”är jag normal”. Många tjejer är också oroliga att deras fitta ska vara onormal.

- Titta på varandras ansikten, uppmanar Jessica deltagarna.

- De är ju olika allihop. På samma sätt är våra fittor olika. För många hänger till exempel en eller båda av de inre blygdläpparna utanför de yttre på olika sätt.

Hon fortsätter med att berätta om halvslemhinnor och helslemhinnor och beskriver hur slidan vidgar sig och reser sig när man blir kåt. Hur slidväggarna svettas ut kroppens eget glidmedel och hur klitoris ollon får stånd och kan kännas som en pärla.

På whiteboarden växer en brokig fitta fram. Jessica tar hål på myten om att det finns en mödomshinna och ritar den samling veck som kallas slidkrans och blöder för en del första gången slidan penetreras.

Hon visar hur man kan nå g-punkten genom en ”komsi komsi-rörelse” och på vilka sätt klitoris faktiskt liknar en kuk med sina två skänklar. Många av orden hon använder är nya för deltagarna. Kåtvätska (lubrikation), solosex (onani) och omslutande sex (penetrationssex) till exempel.

- Målet är att vidga sexbegreppet och prata om fittan med ett lustfyllt och bejakande sätt, förklarar hon när deltagarna lämnat lokalen och fittan på tavlan ska suddas ut igen med en våt trasa.

- Många kan tycka att fitta är ett problematiskt ord, ett skällsord. Jag tycker att det är ett bra och starkt ord. Det går snabbt att vänja sig vid.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 


Helt, helt fantastiskt. En "komsi komsi-rörelse". Hahaha. Yes!

Sagt av: Ida 2013-11-27 14:54:00

Wow!
Jag önskar jag hade dig på min sexualundervisning i 9an! Det hade garanterat lärt mig mer! :)

Sagt av: Shelly 2012-06-11 09:17:13

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Fittfakta

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön sett framifrån och från sidan.

Läs mer
 
 

Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsdelar kallas inom medicinen för vulva, som är latin och betyder omslag eller hölje. Vulvan delas in i venusberget, yttre och...

 

Kvinnans inre könsorgan

Lär känna de olika delarna!

Naken kvinna ligger ner.
 

Kvinnlig utlösning och orgasm

Det har varit känt sedan antiken: kvinnor kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. Kvinnlig utlösning kallas ibland för...

Bild på en tre nakna kvinnor
 

Bäckenbottenmuskulaturen

Bäckenbotten består av lager av muskler som ligger omlott och kan liknas vid hängmattor som är upphängda i olika lager och åt olika håll och som...

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

Kvinna håller sitt huvud i sina händer.
 

Klimakteriet

När kvinnan är mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Klimakteriet kan även påverka sexlivet.

Nu kan vi visa alla hur stor klitoris är!

Allt för många går runt och tror att klitoris är liten som en ärta. Men det är bara toppen som syns utanför kroppen. Under huden gömmer tio centimeter till. Med våra nya 3D-klitorisar kan vi visa folk hur stor den faktiskt är. Desto fler som vet - desto bättre sex!

Läs mer
 

Snippsnack med Therese Lindgren

Flytningar, onani och blygdläppar; youtubern Therese Lindgren, bloggaren Paula Uribe och barnmorskan Anna Blom svarar på de vanligaste frågorna.

Poddtips!

Barbiedocka

Visste du att blygdläppar kan bli upp till 8 centimeter långa om man drar i dem - häftigt va?! In och lyssna på Sexpodden "Ska blygdläpparna se ut såhär?"

Praktika för klitorissex

Här är din guide till olika former av sex där klitoris står i fokus. Lär dig allt om klitoris alla delar och få praktiska tips om olika sätt att njuta av klitorissex, på egen hand eller tillsammans med andra.

Slidkransen

Illustration, slidkrans.

Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. RFSU vill slå hål på myterna och sprida kunskap om hur det verkligen förhåller sig.

Könsstympning av kvinnor

Könsstympning innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor. Sedan 1982 finns en lag i Sverige som förbjuder könsstympning eftersom det klassas som tortyr.

Hitta rätt