Kvinnans inre könsorgan

Publicerad 2011-03-25 | Uppdaterad 2017-02-03

Kommentera | 8 kommentarer

Klicka för att se bilden större

Kvinnans inre könsdelar består bland annat av slida, bäckenbottenmuskulatur, livmoder, äggledare och äggstockar.

Slidan

Slidan, även kallad vaginan, sträcker sig från den yttre slidmynningen inåt, uppåt och runt livmodertappen. Slidan ligger mellan urinblåsan och ändtarmen. Slidväggen består av tvärgående slemhinneveck, ungefär som på ett dragspel, och runt dessa finns muskler. Slidväggarna ligger mot varandra men när kvinnan blir sexuellt upphetsad rätas vecken ut och slidan förlängs och vidgas. Vid slidmynningen finns en svällkroppsvävnad som kan kännas skön att stimulera, detta område kallas ibland för "den vaginala kuffen" och ibland för den uretrala eller perinala svampen.. Svällkroppsvävnaden fortsätter upp mellan slidans framvägg och runt urinröret. Hos en vuxen kvinna är en avslappnad slida ungefär 10 centimeter lång mätt från slidmynning till botten bakom livmodertappen. Både längd och vidd ökar med sexuell upphetsning.

Slidkrans

Cirka en centimeter in från slidmynningen finns en krans av slemhinneveck som bildar slidkransen (tidigare kallad mödomshinna). Slemhinnevecken kan vara tätt veckande eller mera glesa. Slidkransen är svagt rosa, nästan genomskinlig, men om den är tjockare kan de vara något ljusare eller vitaktig. Slidkransen är elastisk och tänjbar ungefär som en resår. Hos små flickor är slemhinnevecken tätare men ju äldre hon blir desto tunnare och mer elastisk blir slidkransen.. Rent anatomiskt finns det inget som säger att en kvinna som har sitt första vaginala samlag måste känna smärta och/eller blöda, omkring hälften av alla kvinnor blöder inte vid sitt första samlag. Slidkransen finns kvar hela livet även efter samlag och förlossningar.

Förgården

Mellan slidmynningen och slidkransen finns förgården. Området har många känselnerver vilket gör det till ett lustfyllt område för många kvinnor och det skönaste stället i slidan för stimulering. Men det kan också vara ett område som orsakar smärta för de kvinnor som drabbas av inflammation i förgården (vestibulit).

Den innersta delen av slidan

Den tredje och innersta delen av slidan har färre känselnerver än förgården. Men den gränsar mot urinröret, och svällkroppsvävnaden som sitter där kan ge sköna lustkänslor vid stimulering. Även stimulering längst in kring livmodertappen kan ge en skön känsla.

Slidans anpassningsförmåga

Hela slidan har en unik anpassningsförmåga, den kan både sluta sig runt ett finger och släppa fram ett barn. Det är bland annat ökad blodgenomströmning och påverkan av hormoner som gör den så pass mjuk att det kan tänjas ut runt ett barns kropp. Men det finns också andra faktorer som påverkar slidans förmåga att omformas. Ibland kan en slida upplevas alltför trång vilket kan bero på bristen på sexuell upphetsning, oro, stress, prestationskrav, spända slidmuskler eller på bristen av det kvinnliga könshormonet östrogen. Slidan kan också kännas alltför vid och stor för att kunna omsluta en penis eller dildo. En orsak kan vara att de omgivande musklerna är otränade och därför förslappade, kanske efter en förlossning. Slidan är inte en passiv del av kroppen utan en aktiv del som har förmågan att aktivt omsluta, eller låta bli.

Slidans miljö

Precis som munhålan behöver slidan alltid vara fuktig. Fukten från slidväggarna kommer från blodkärlens vätska som tränger igenom väggen för att tillföra olika hormoner, enzymer, antikroppar med mera. Mjölksyrebakterier och fukt gör att slidan har miljö med ett pH på 4,5 eller lägre, det vill säga ganska surt. Den sura miljön gör bland annat att ovälkomna bakterier och svamp inte trivs i här. Om pH-värdet rubbas av exempelvis antibiotikabehandling, för mycket tvättande eller förhöjd blodsockerhalt kan slidans pH höjas vilket kan leda till svampangrepp som orsakar klåda och en öm och brännande känsla. Har man besvär kan man göra en undersökning för att få behandling, som lindrar snabbt. Slidan är självrengörande och behöver inte tvättas.

Lubrikation

Lubrikation är ett smörjmedel som kroppen producerar via slidans väggar när den blir sexuellt stimulerad. Vid sexuell upphetsning ökar blodets genomströmning i hela bäckenbotten och även runt slidan. Slidväggarna får en reaktion som kan liknas vid kraftig svettning och det blir vått. Lubrikationen kan starta vid olika tillfällen till exempel vid kåthet, vid fysisk stimulering eller under sömnens drömfas. Den ökade blodgenomströmningen kan kännas som pulsationer och en värmeökning i fittan. Lubrikationen kan komma mycket snabbt eller ta längre tid och hur våt man blir varierar. Skräck, oro, smärta och nervositet är faktorer som kan, men inte behöver, förhindra lubrikationen. Det kan först vara vått i slidan för att helt snabbt omvändas till en känsla av torrhet. Vissa mediciner och sjukdomar kan påverka lubrikationen. Även vätskebrist och brist på fett kan till viss mån minska slidans förmåga att bli våt.

Flytningar

I livmoderhalskanalen finns celler som producerar det sekret som kallas flytning. En normal flytning är vit, eller genomskinlig och har en svagt syrlig lukt. Den varierar i omfång och utseende beroende på ålder och var i menscykeln man är. Under ägglossningen är sekretet genomskinligt, vattnigt och elastiskt och påminner lite om äggvita. När mensen närmar sig är flytningen mer mjölkig, segare och får en annan lukt. Utseende, lukt och smak kan påverkas av faktorer som graviditet, hormontillskott, sexuell stimulans, föda, stress och mediciner.

G-punkten

G-punkten är ett känsligt, lite skrovligt, område med svällkroppsvävnad och prostatavävnad i slidans framvägg. När man stimulerar slidans framvägg så blodfylls den och G-punkten blir hårdare och känns annorlunda än vävnaden runt omkring. Reaktionen känns tydligare om man trycker och masserar ganska hårt, inifrån och ut, då vävnaden består av speciella receptorer som reagerar på tryck. Exakt hur det känns är individuellt, en del känner inte något speciellt medan andra beskriver en känsla av att vara kissnödig. Om man fortsätter att massera och trycka mot G-punkten så kan känslan övergå i sexuell njutning som kan ge både utlösning och orgasm.
Stimulering av området medför också att smärttröskeln höjs, vilket kan vara positivt för kvinnan under till exempel förlossningsarbetet då barnets huvud trycker mot G-punkten. G-punkten kan vara svår att hitta när kvinnan inte är sexuellt upphetsad vilket kan vara en förklaring till varför den inte känns vid en rutinmässig gynekologisk undersökning.

Livmoder

Längst in i slidan finns livmoderhalsen och livmodertappen. Man kan känna livmodertappen om man för in ett finger i slidan, tappen känns lite som en nästipp. Mitt på livmodertappen finns en grop – livmodermunnen. Här börjar livmoderhalskanalen som leder till livmoderns inre. I livmoderhalskanalen finns celler som producerar det sekret som kallas flytning. Genom livmoderhalskanalen rinner också mensblodet ut.
Livmodern ser ut som ett upp och nedvänt och något tillplattat päron. Den består av tre olika muskelskikt och en livmoderslemhinna som byggs upp och stöts ut varje månad i form av mens. Vitsen är att ett eventuellt befruktat ägg ska mötas av en ny, fräsch och näringsrik hinna. Äggledare är placerade på vardera sidan av livmodern och de slutar likt fransliknande trattar i närheten av respektive äggstock.

Äggstockar

Vid födsel har de två äggstockarna tillsammans cirka 400 000 ägganlag. Från och med puberteten och fram till klimakteriet producerar äggstockarna kvinnligt könshormon, östrogen och progesteron, och varje månad mognar ett eller flera ägg. Vid klimakteriet är ägganlagens livslängd slut. Då upphör ägglossning och menstruation och äggstockarnas hormonproduktion minskar.
Östrogen är viktigt för bland annat slidans slemhinna och påverkar även känseln vid beröring av huden och klitoris samt lusten. Vissa kvinnor känner en ökad sexuell lust i samband med ägglossning, medan andra känner precis tvärtom och har mer lust i samband med menstruationen och det finns kvinnor som inte upplever någon skillnad alls. Manligt könshormon, testosteron, är också viktiga för sexlusten och hos kvinnan produceras dessa i binjurarna.

Källa: Denna text är baserad på skriften Fittfakta av Tina Nevin/RFSU.

Kommentarer

Visar 1-3 av 8.  Per sida 

Slidkrans
Hej!
Har föe mig at jag någon gång läst/hört att inte alla livmoderbärare har en slidkrans. Att den varierar i stor utsträckning är google med mig på men löngre än så kommer jag inte. Så hur ligger det till med slidkransens varande och ickevarande? :)

Sagt av: Johanna 2018-03-05 08:23:36

Körtlar
Hej. Har man körtlar i förgården? För när jag känner på mig själv känns det som att jag har svullna körtlar i slidöppningen samt en bit ner. Kan det stämma?

Sagt av: Ylva 2017-09-20 11:09:46


Hej!
Jag har undringar kring hur fiffi blir efter förlossning. Jag kom att tänka på detta när ett intresse för menskoppen kom upp. Jag vet nämligen inte vilken storlek som är den ultimata. Jag frågade min vänner. Den ena hade fakta om att den större modellen av menskoppen är för de kvinnor som har fött ett barn för att fiffi då blir "slappare", min andra väninna menade på att den större menskoppen kan användas för de som blöder mer. Så jag undrar; blir fiffi "slappare" efter en förlossning?

Sagt av: Andrea 2017-02-26 12:01:11

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Fittfakta

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön sett framifrån och från sidan.

Läs mer
 
 

Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsdelar kallas inom medicinen för vulva, som är latin och betyder omslag eller hölje. Vulvan delas in i venusberget, yttre och...

 

Kvinnans inre könsorgan

Lär känna de olika delarna!

Naken kvinna ligger ner.
 

Kvinnlig utlösning och orgasm

Det har varit känt sedan antiken: kvinnor kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. Kvinnlig utlösning kallas ibland för...

Bild på en tre nakna kvinnor
 

Bäckenbottenmuskulaturen

Bäckenbotten består av lager av muskler som ligger omlott och kan liknas vid hängmattor som är upphängda i olika lager och åt olika håll och som...

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

Kvinna håller sitt huvud i sina händer.
 

Klimakteriet

När kvinnan är mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Klimakteriet kan även påverka sexlivet.

Nu kan vi visa alla hur stor klitoris är!

Allt för många går runt och tror att klitoris är liten som en ärta. Men det är bara toppen som syns utanför kroppen. Under huden gömmer tio centimeter till. Med våra nya 3D-klitorisar kan vi visa folk hur stor den faktiskt är. Desto fler som vet - desto bättre sex!

Läs mer
 

Snippsnack med Therese Lindgren

Flytningar, onani och blygdläppar; youtubern Therese Lindgren, bloggaren Paula Uribe och barnmorskan Anna Blom svarar på de vanligaste frågorna.

Poddtips!

Barbiedocka

Visste du att blygdläppar kan bli upp till 8 centimeter långa om man drar i dem - häftigt va?! In och lyssna på Sexpodden "Ska blygdläpparna se ut såhär?"

Praktika för klitorissex

Här är din guide till olika former av sex där klitoris står i fokus. Lär dig allt om klitoris alla delar och få praktiska tips om olika sätt att njuta av klitorissex, på egen hand eller tillsammans med andra.

Slidkransen

Illustration, slidkrans.

Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. RFSU vill slå hål på myterna och sprida kunskap om hur det verkligen förhåller sig.

Könsstympning av kvinnor

Könsstympning innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor. Sedan 1982 finns en lag i Sverige som förbjuder könsstympning eftersom det klassas som tortyr.

Hitta rätt