Kvinnans yttre könsorgan

Publicerad 2011-03-25 | Uppdaterad 2014-10-14

Kommentera | 3 kommentarer

Klicka för att se bilden större

Kvinnans yttre könsdelar kallas inom medicinen för vulva, som är latin och betyder omslag eller hölje. Vulvan delas in i venusberget, yttre och inre blygdläppar, klitoris och mellangård.

Venusberget

Venusberget, blygdberget, är den framskjutande mjuka del som finns utanför blygdbenet och är i stort sett uppbyggt av fettvävnad. I puberteten börjar det växa hår på venusberget, hur mycket och vilken färg varierar hos olika kvinnor. Här finns även gott om nervändar som reagerar på tryck och beröring.

Yttre blygdläppar

De två yttre blygdläpparna börjar vid blygdbenet och följer sedan på varsin sida om de inre blygdläpparna och slidöppningen ner mot mellangården där de går samman och bildar ett hudveck. De yttre blygdläpparna skyddar mot nötning och stötar. Blygdläpparna har vanlig hud och består mest av fettvävnad men även ett tunt lager glatt muskulatur och svällkroppsvävnad. Här finns också gott om svettkörtlar, talgkörtlar och nervändar. I samband med puberteten får de yttre blygdläpparna ofta mörkare färg än huden på övriga kroppen och blir mer eller mindre håriga. Det är vanligt att blygdläpparna är olika stora. Om man masserar blygdläpparna och kvinnan blir kåt kan de fyllas med blod, svälla upp och få en ännu mörkare färg.

Inre blygdläppar

De två inre blygdläpparna sitter innanför de yttre. De ligger mot varandra och skyddar slidmynningen och urinröret. Blygdläpparna är tunna hårlösa slemhinneveck med känsliga nervändar, blodkärl, svällkroppsvävnad samt talg-, svett- och doftkörtlar.
De inre blygdläpparna möts vid klitoris och bildar det veck som kallas klitorishuvan och som skyddar klitoris ollon. I samband med puberteten växer blygdläpparna och färgen mörknar. Färgen kan variera från gulbrunt till violett eller rött. Det är vanligt att blygdläpparna är olika stora. När en kvinna blir kåt ökar blodflödet och blygdläpparna mörknar, sväller, ibland till flerdubbel storlek, och säras från varandra.

Klitoris

Klitoris är belägen där de inre blygdläpparna möts vid venusberget, strax ovanför urinrörsmynningen. Längst ut på klitoris finns ett ollon, som brukar synas under klitorishuvan. Därefter övergår klitoris i klitorisskaftet som förgrenas i två skänklar som ligger under huden och kan liknas vid ett upp och nervänt V. Om man för fingrarna från klitoris ollon utåt sidorna längs blygdbenets inre kant och trycker så kan man komma åt de inbäddade skänklarna. Masserar man skänklarna så kan det, även om det inte känns från början, väcka en sensation i hela klitoris. Klitoris är alltså mycket större än vad som syns på utsidan.
Klitoris består av svällkroppsvävnad och vid sexuell upphetsning får klitoris stånd – den blodfylls, styvnar och förstoras. I samband med puberteten växer klitoris till och mörknar i färgen. Storleken, som kan variera avsevärt mellan olika kvinnor, saknar betydelse när det gäller känslighet och förmåga till sexuell njutning. Klitoris ollon är så pass känslig att det kan upplevas smärtsamt om den berörs direkt och många kvinnor föredrar därför att beröra ollonet och skaftet via klitorishuvan. Klitoris enda kända funktion är att ge njutning och för många är stimulans av klitoris det enda sättet att få orgasm.

Fordyce körtlar

Fordyce körtlar sitter i vecket mellan de yttre och de inre blygdläpparna. Körtlarna producerar ett vitaktigt och krämliknande sekret, så att huden mellan blygdläpparna ständigt smörjs för att förhindra att blygdläpparnas ytor klibbar ihop eller sprickor uppstår. Produktionen brukar vara som rikligast i puberteten, för att minska i mängd hos den vuxna kvinnan.

Bartolinis körtlar

Bartolinis körtlar är två ärtstora körtlar som producerar ett genomskinligt sekret med mjukgörande funktion. De finns i bägge de yttre blygdläpparna ner mot mellangården. Två små kanaler från körtlarna mynnar på varsin sida om slidmynningen och i samband med sexuell stimulering brukar det komma ut en liten extra mängd sekret.

Mellangården

Mellangården är ett område mellan ändtarmsöppningen och platsen där de yttre blygdläpparna går samman. Eftersom de muskler som ligger innanför huden både är rika på nerver och blodkärl är mellangården ofta känslig för beröring.

Källa: Denna text är baserad på skriften Fittfakta av Tina Nevin/RFSU.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

G-Punkten
Kan någon vägleda mig till hur G-Punkten fungerar och hur jag hittar den på en kvinna?

Mvh, En kåt bäver

Sagt av: Bäver 2015-01-28 12:31:36

Nervtrådar i klitoris
Hej Anonym,
Så här står det i vår klitorisskrift:

"Klitoris räknas som en del av de yttre könsdelarna, vulva, hos kvinnan. Klitoris är en särskilt nerv- och kärlrik svällkropp som består av olika delar. Där de
inre blygdläpparna möts längst upp finns en förhud (som också kallas kåpa, huva och kappa) som täcker klitoris ollon, toppen eller huvudet. Det är den synliga delen av klitoris. Om man för upp förhuden, eller för isär blygdläpparna, så ser man klitoris ollon. Det kan vara helt eller delvis fastvuxet vid förhuden men i så fall kan man känna det som en liten knopp där under. Ollonet har 6 000–8 000 sensoriska nervändar. Det är fler än någon annanstans på människan och den känsligheten är förklaringen till att så många kvinnor njuter av klitorisstimulering.

Läs mer i vår Praktika för klitorissex:
http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Praktikor/praktika-klitorissex.pdf

Sagt av: Emma, webbredaktör 2013-10-21 09:43:36

Klitoris
Hej,

jag kan inte hitta information om hur många nervändar det finns i klitoris.

Med vänlig hälsning

Sagt av: Anonym 2013-10-20 18:02:28

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Fittfakta

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön sett framifrån och från sidan.

Läs mer
 
 

Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsdelar kallas inom medicinen för vulva, som är latin och betyder omslag eller hölje. Vulvan delas in i venusberget, yttre och...

 

Kvinnans inre könsorgan

Lär känna de olika delarna!

Naken kvinna ligger ner.
 

Kvinnlig utlösning och orgasm

Det har varit känt sedan antiken: kvinnor kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. Kvinnlig utlösning kallas ibland för...

Bild på en tre nakna kvinnor
 

Bäckenbottenmuskulaturen

Bäckenbotten består av lager av muskler som ligger omlott och kan liknas vid hängmattor som är upphängda i olika lager och åt olika håll och som...

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

Kvinna håller sitt huvud i sina händer.
 

Klimakteriet

När kvinnan är mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Klimakteriet kan även påverka sexlivet.

Nu kan vi visa alla hur stor klitoris är!

Allt för många går runt och tror att klitoris är liten som en ärta. Men det är bara toppen som syns utanför kroppen. Under huden gömmer tio centimeter till. Med våra nya 3D-klitorisar kan vi visa folk hur stor den faktiskt är. Desto fler som vet - desto bättre sex!

Läs mer
 

Snippsnack med Therese Lindgren

Flytningar, onani och blygdläppar; youtubern Therese Lindgren, bloggaren Paula Uribe och barnmorskan Anna Blom svarar på de vanligaste frågorna.

Poddtips!

Barbiedocka

Visste du att blygdläppar kan bli upp till 8 centimeter långa om man drar i dem - häftigt va?! In och lyssna på Sexpodden "Ska blygdläpparna se ut såhär?"

Praktika för klitorissex

Här är din guide till olika former av sex där klitoris står i fokus. Lär dig allt om klitoris alla delar och få praktiska tips om olika sätt att njuta av klitorissex, på egen hand eller tillsammans med andra.

Slidkransen

Illustration, slidkrans.

Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. RFSU vill slå hål på myterna och sprida kunskap om hur det verkligen förhåller sig.

Könsstympning av kvinnor

Könsstympning innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor. Sedan 1982 finns en lag i Sverige som förbjuder könsstympning eftersom det klassas som tortyr.

Hitta rätt