Kvinnlig utlösning och orgasm

Publicerad 2015-08-25 | Uppdaterad 2015-08-25

Kommentera | 14 kommentarer
Naken kvinna ligger ner.

Det har varit känt sedan antiken: kvinnor kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. Kvinnlig utlösning kallas ibland för fontänorgasm eller sprutorgasm. Forskningen runt detta har varit kontroversiell i årtionden. Många forskare har föreslagit olika förklaringar, men fortfarande finns det inte en enig vetenskaplig uppfattning runt frågan.

Enligt den senaste forskningen är det två olika vätskor som kommer ut. Runt urinröret finns prostatavävnad med flera parvis liggande körtlar. Vid sexuell upphetsning kan körtlarna tömma sig på vätska. Det kan komma små mängder av vätska under hela den sexuella upphetsningen eller så sprutar det ut en vätskestråle ur urinröret. Vätskan påminner om tunn skummjölk och smakar sött. Mängden varierar alltifrån några droppar till cirka en tesked. Detta är en typ av sprutorgasm. Men det finns också en annan, betydligt blötare.

I en studie ombads kvinnor att kissa så att urinblåsan var tom innan de tillfredsställde sig själva sexuellt. Under den sexuella upphetsningen fylldes urinblåsan och de sprutade. Vätskan bildades snabbt i urinblåsan och kom ut genom urinröret. Forskarna undersökte vätskan och fann att den innehöll "prostatasekret" och utspädd urin.  Vätskemängden var i dessa fall större och överskred ofta en och en halv deciliter!

Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Kommentarer

Visar 1-3 av 14.  Per sida 

Bäckenbottens muskulatur dras samman rytmiskt vid orgasm
Hej
Jag tycker att det är konstigt att texten fokuserar så mycket på utlösning när det gäller kvinnlig orgasm. För mig är orgasm då bäckenbotenmuskulaturen rytmiskt dras samman, precis som det (förvånansvärt nog) står i er text om manlig orgasm.

Sagt av: Viveka 2016-12-17 18:30:24

Svar
Vi har i det nedersta stycket i texten refererat till den senaste forskningen på området. Det stämmer att det är urin men det är också andra ämnen som specifikt finns i en utlösning och det är inte detsamma som att kissa på sig. Vi har utgått från orginalartikeln som finns publicerad i The Journal of Sexual Medicine, 2015; Nature and Origin of “Squirting” in Female Sexuality

Sagt av: Suzann, sexualupplysare 2015-11-02 15:31:48

Myt - det är urin
Enligt senaste forskningen på området är det inget annat än urin, dvs kvinnan kissar helt enkelt på sig. Här finns studie:
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/women-squirting-during-sex-may-actually-be-peeing

Sagt av: Anonym 2015-11-02 09:13:28

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Fittfakta

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön

Illustrationer av kvinnans kön sett framifrån och från sidan.

Läs mer
 
 

Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsdelar kallas inom medicinen för vulva, som är latin och betyder omslag eller hölje. Vulvan delas in i venusberget, yttre och...

 

Kvinnans inre könsorgan

Lär känna de olika delarna!

Naken kvinna ligger ner.
 

Kvinnlig utlösning och orgasm

Det har varit känt sedan antiken: kvinnor kan spruta ur en stor mängd vätska vid sexuell stimulering. Kvinnlig utlösning kallas ibland för...

Bild på en tre nakna kvinnor
 

Bäckenbottenmuskulaturen

Bäckenbotten består av lager av muskler som ligger omlott och kan liknas vid hängmattor som är upphängda i olika lager och åt olika håll och som...

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

Kvinna håller sitt huvud i sina händer.
 

Klimakteriet

När kvinnan är mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Klimakteriet kan även påverka sexlivet.

Nu kan vi visa alla hur stor klitoris är!

Allt för många går runt och tror att klitoris är liten som en ärta. Men det är bara toppen som syns utanför kroppen. Under huden gömmer tio centimeter till. Med våra nya 3D-klitorisar kan vi visa folk hur stor den faktiskt är. Desto fler som vet - desto bättre sex!

Läs mer
 

Snippsnack med Therese Lindgren

Flytningar, onani och blygdläppar; youtubern Therese Lindgren, bloggaren Paula Uribe och barnmorskan Anna Blom svarar på de vanligaste frågorna.

Poddtips!

Barbiedocka

Visste du att blygdläppar kan bli upp till 8 centimeter långa om man drar i dem - häftigt va?! In och lyssna på Sexpodden "Ska blygdläpparna se ut såhär?"

Praktika för klitorissex

Här är din guide till olika former av sex där klitoris står i fokus. Lär dig allt om klitoris alla delar och få praktiska tips om olika sätt att njuta av klitorissex, på egen hand eller tillsammans med andra.

Slidkransen

Illustration, slidkrans.

Ordet mödomshinna har gett upphov till många myter och missförstånd. Framför allt för att det ger en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. RFSU vill slå hål på myterna och sprida kunskap om hur det verkligen förhåller sig.

Könsstympning av kvinnor

Könsstympning innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor. Sedan 1982 finns en lag i Sverige som förbjuder könsstympning eftersom det klassas som tortyr.

Hitta rätt