Känna sig hemma i sin kropp

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2012-08-22

Kommentera | 2 kommentarer
Person som sitter

Det finns massor med bilder av hur kroppar ska se ut. Det finns massor med ideal att försöka leva upp till, många som är relaterade till att personer som uppfattas som kvinnor ska se ut på ett visst sätt och personer som uppfattas som män på ett annat och gärna motsatt sätt. Hur kroppen ser ut kan vara oproblematiskt för många, men inte för alla. Vad gör man när kroppen är extra- eller felutrustad?

Det finns många vinklar att betrakta kroppen genom, det talas om skönhetsideal, kroppars funktioner, muskler med mera. En vinkel som det kanske inte alltid talas om, för den är för många alldeles självklar, är kön, könsidentitet och könsuttryck. För en del hänger de ihop, för andra gör de inte det. Kanske är det kön som du blev tilldelad vid födseln och som står i ditt pass precis det kön som du känner dig som? Då är du förmodligen en cisperson*. Kanske trivs du bäst i kläder som anses tillhöra ”motsatt” kön? Kanske är de två könsidentiteter som vårt samhälle är uppbyggt kring inte några som passar dig? Då är du kanske en transperson. Det är alltid en fråga om definition och du avgör själv hur och om du vill definera dig!

Alex berättar: jag har nog alltid känt mig fel i min kropp på ett eller annat sätt. När jag som 22-åring träffade en person som definierade sig som intergender var det som att något föll på plats inom mig. Jag insåg att anledningen till att jag inte kände mig hemma i min kropp var att den var så oerhört feminin och att brösten var det värsta. När jag nu låtit operera bort dem är det som att jag till slut kunnat flytta in i min kropp. Nu känner jag mig hemma i min könsidentitet, men inte i kategorierna man och kvinna. Jag är inget av det, mittemellan, ett mischmasch. När jag berättade om hur jag kände kring min kropp var det många som sa ”men kan inte du vara tjej på ditt sätt?”. Svaret är nej. Jag kan vara jag på mitt sätt.

Om din upplevelse om vilken könsidentitet du har stämmer överens med den som står i ditt pass så har du kanske inte funderat så mycket på att det inte alltid är så för andra. Om du har upplevt att du inte passar in i normerna för hur du borde se ut, bete sig och vara för att vara en ”riktig” man eller ”riktig” kvinna, så har du kanske funderat på det här förut. Ofta är könsnormerna trånga, men du har rätt att vara den du är alldeles oavsett. Om du känner att din könsidentitet inte stämmer överens med din kropp finns det möjlighet att korrigera kroppen så att den matchar könet inuti. Människor lever och gör kön på en mängd sätt, det finns könsneutrala namn och en möjlighet att använda ”hen” istället för ”hon” och ”han”. Kanske vill du välja själv hur du uppfattas? Och kanske varierar det hur du vill uppfattas? Du avgör själv hur det känns för dig!

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

a jordvar om njutningsgrupp i stockholm.
varför så omöjligt få kontakt med a jordvar om njutningsgruppen i stockholm?

Sagt av: joakim 2015-02-23 09:22:51

gymdusch onani
passa på få orgasmi gymduschen nu, det är ju nyår. en lång härlig onanistund i duschen. intvålning noga och länge.ha det så skönt!!

Sagt av: joakim 2014-12-30 13:20:18

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kropp och kön

Illustration av slidkransar

Slidkransen

Ordet "mödomshinna" leder till många missförstånd. Framför allt ger det en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker om man penetrerar den. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna.

Läs mer
 
Bild på en tre nakna kvinnor
 

Allt du vill veta om snippan!

Fitta, muff, sköte, vagina, snippa, bäver... Kalla det vad du vill! Här hittar du allt du undrat om tjejers kön.

Bild på en två nakna män.
 

Kukkunskap

Snopp, kuk, penis, petter-niklas... Vad du väljer att kalla mannens kön är valfritt så länge det inte är kränkande. När det handlar om små pojkar...

Person som sitter
 

Känna sig hemma i sin kropp

Det finns massor med bilder av hur kroppar ska se ut. Det finns massor med ideal att försöka leva upp till, många som är relaterade till att...

Bild från en bok som skriver om hjärnan
 

Hjärnan

Hjärnan är faktiskt det viktigaste organet vi har när det gäller sex. Det är i hjärnan beslutet om du vill ha sex eller inte tas. Upphetsningen...

Lisa, blev tjej vid 31

Bild på Lisa.

Lisa hade levt som man i 30 när hon insåg att hon var tjej. Nu är hon mitt i sin könsbytesutredning och träffar Julia på SR. Lyssna på intervjun med Lisa här.

Hitta rätt