Könsstympning av kvinnor

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-03-18

Kommentera | 0 kommentarer

Kvinnlig könsstympning är detsamma som kvinnlig omskärelse.

Vad innebär könsstympning?

Det innebär att man med ett vasst föremål skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen på flickor.

Olika typer av könsstympning

WHO (Världshälsoorganisationen) har definierat fyra olika typer av könsstympning.

  • Förhuden på klitoris tas bort och ibland även hela eller delar av klitoris.
  • Klitoris skärs bort samt delar av eller hela de inre blygdläpparna.
  • Alla yttre delar av könsorganen, dvs. klitoris samt inre och yttre blygdläppar, skärs bort. Därefter sys de yttre blygdläpparna ihop så att slidöppningen täcks. En liten öppning lämnas så att urin och menstruationsblod kan rinna ut. Denna typ kallas även infibulation eller faraonisk omskärelse.
  • Prickning eller skärande på klitoris eller/och blygdläpparna. Ingrepp kan även göras genom att bränna klitoris och närliggande vävnad. Det förekommer även att vävnad skrapas bort, att man skär runt slidmynningen eller för in frätande ämnen eller örter i vagina i syfte att förorsaka blödning eller för att göra öppningen trängre.

Det förekommer också blandformer av de fyra typerna.

Könsstympning är förbjudet enligt svensk lag

I Sverige är det betraktat som en självklarhet att skydda barn, flickor och kvinnor från könsstympning. Sedan 1982 finns en lag i Sverige som förbjuder kvinnlig könsstympning, men i stora delar av världen finns ingen sådan lag.

I Sverige tillåts intimkirurgi och mödomsplastik och det görs även operativa ingrepp på pojkar (så kallad omskärelse) och intersexuella barn som heller inte kan lämna samtycke.

Anmälningsplikt

Personer som i sitt arbete kommer i kontakt med barn och ungdomar, till exempel sjukvårds- och skolpersonal, måste enligt lagen rapportera om de misstänker att en flicka eller kvinna har blivit eller riskerar att bli könsstympad.

Kan könsstympade ha sex?

Könsstympning kan leda till smärta i underlivet och i vissa fall svårigheter att njuta av sex. Men flera internationella studier visar att många omskurna kvinnor njuter av sex och att de flesta också kan få orgasm. Lusten och sexualiteten sitter även i hjärnan och orgasm är inte enbart en mekanisk funktion.

Att ha det bra sexuellt handlar mycket om att lära känna sin egen kropp och vad som känns skönt. Det går både att ha egensex – onanera och att ha sex med andra. Det stämmer inte att könsorganet hos en omskuren kvinna saknar känsel. Hela könet är fullt av nervändar som kan vara sköna att stimulera på olika sätt. Klitoris inre delar (skänklar och skaft) finns också kvar efter en könsstympning. Dessa delar kan man komma åt genom att trycka och massera på de övre delarna av könet eller på sidorna. Psykologiska förväntningar är också viktiga. Därför är det viktigt med information om att finns goda möjligheter till ett bra sexliv. De tjejer och kvinnor som har den faraoniska omskärelsen eller som har olika komplikationer med exempelvis smärta eller ärrbildning behöver få erbjudande om att diskutera eventuella operativa åtgärder för att underlätta sexuell njutning.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kropp och kön

Illustration av slidkransar

Slidkransen

Ordet "mödomshinna" leder till många missförstånd. Framför allt ger det en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker om man penetrerar den. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna.

Läs mer
 
Bild på en tre nakna kvinnor
 

Allt du vill veta om snippan!

Fitta, muff, sköte, vagina, snippa, bäver... Kalla det vad du vill! Här hittar du allt du undrat om tjejers kön.

Bild på en två nakna män.
 

Kukkunskap

Snopp, kuk, penis, petter-niklas... Vad du väljer att kalla mannens kön är valfritt så länge det inte är kränkande. När det handlar om små pojkar...

Person som sitter
 

Känna sig hemma i sin kropp

Det finns massor med bilder av hur kroppar ska se ut. Det finns massor med ideal att försöka leva upp till, många som är relaterade till att...

Bild från en bok som skriver om hjärnan
 

Hjärnan

Hjärnan är faktiskt det viktigaste organet vi har när det gäller sex. Det är i hjärnan beslutet om du vill ha sex eller inte tas. Upphetsningen...

Hitta rätt