Manlig utlösning och orgasm

Publicerad 2011-03-28 | Uppdaterad 2011-04-07

Kommentera | 8 kommentarer
Bild på en person som onanerar.

Utlösning och orgasm är två skilda saker men eftersom de oftast förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak. Med utlösning menas sperma som sprutar ut ur urinröret och orgasmen är de rytmiska sammandragningarna i muskulaturen och den känsla av välbefinnande som kan uppkomma i samband med detta. Då utlösning och orgasm är olika saker kan de också uppträda separat.

Utlösning

Utlösningen innehåller ungefär en tesked vätska med 100 miljoner spermier per milliliter. Utlösningen består av vätska från flera könskörtlar som blandas i den övre delen av urinröret och detta sker sekunden innan utlösningen/orgasmen. Har vätskorna väl blandat sig till utlösningen finns det ingen makt i världen som kan hålla den tillbaka.

Det kan hända att utlösningen kommer utan orgasm och att sperman rinner ut ur urinröret utan att spruta. Detta är ett tillstånd som kan uppstå i samband en del neurologiska sjukdomar och kan vara ett stort problem. Utlösningen gör nämligen att kåtheten avklingar och erektionen försvinner.

Orgasm

Orgasmen kallas de rytmiska muskelsammandragningarna i bäckenbottenmuskulaturen som kramar till och skapar tryck i urinröret vilket leder till att sperman sprutar ut samt den sköna känsla som kan uppkomma i samband med detta. Orgasmen har inga negativa effekter på kåthet och erektion.

Källa: Denna text är baserad på skriften Kukkunskap av Stefan Laack/RFSU.
Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Kommentarer

Visar 1-3 av 8.  Per sida 

Sädkvalitet vid prostata massage, utan orgasm
Jag undrar om det är samma kvalitet på säden som jag kan få fram genom prostata massage. (analmassage). Ingen orgasm sker.
Säden har samma färg och konsistens som vid vanlig ejakulering samt samma mängd vad jag bedömer.

Sagt av: Thor 2017-06-14 21:11:27

Hej "?"
vi har tyvärr ingen möjlighet att svara på personliga frågor här på sajten. Ställ en fråga till Frågelådan eller i vår chatt på måndagar kl 19-20 så får du svar från våra sexualupplysare.
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/RFSU-chatten/

/hälsn emma, webbredaktör

Sagt av: Webmaster 2014-05-26 13:22:29


Jag har haft sex med min tjej utan preventivmedel utan att jag kom. Hur stor chans är det att hon kan bli gravid?

Sagt av: ? 2014-05-23 21:28:26

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kukkunskap

Del av illustration av mannens kön.

Illustration av mannens kön

Illustrationer av mannens kön sedd från sidan.

Läs mer
 
 

Mannens yttre kön – penis

Fakta och information om penis, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens yttre kön – pungen

Fakta och information om pungen, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens inre könsorgan

Fakta och information om mannens inre könsorgan.

 

Erektion

Erektion är starkt förknippad med en fungerande sexualitet och att ge sig själv och sin partner njutning.

Bild på en person som onanerar.
 

Manlig utlösning och orgasm

Utlösning och orgasm är två skilda saker men då de oftast, men inte alltid, förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak.

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

 

Tvätta ollonet varsamt

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte innebära att du har en könssjukdom. Om du tvättar dig ofta med tvål under förhuden kan...

 

Sperma

Vad är sperma? Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur urinrörsöppningen på penis när man...

En skrift om mannens kön

Del av omslaget

Texterna om penis är baserade på skriften Kukkunskap, skriven av Stefan Laack, sjuksköterska och sexualupplysare, tidigare verksam inom RFSU. Rikt illustrerad med bilder av Elisabeth Ohlson-Wallin. 48 sidor med färgfoton. Ladda ner och läs!

Kondompraktika för män

Kondompraktika för män innehåller tio fakta om penis som har betydelse för när man ska använda kondom. Allt från storlek och längd till form och förhud. Dessutom innehåller praktikan information om glidmedel.

Erektionsproblem

Ett manshuvud sett bakifrån

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Hitta rätt