Mannens inre könsorgan

Publicerad 2011-03-28 | Uppdaterad 2011-04-07

Kommentera | 0 kommentarer

Sädesledarna

Sädesledarna förbinder bitestikeln med urinröret och här transporteras, med hjälp av muskler, spermierna inför utlösningen.

Sädesblåsorna

Mannen har två sädesblåsor, dessa är cirka 5 cm långa körtlar som sitter anslutna till vardera sädesledare strax innan den mynnar i urinröret. Sädesblåsornas funktion vet man inte så mycket om, mer än att de bildar det mesta av den vätska som sperma består av.

Prostata

Prostatan utgörs av ett trettiotal körtlar som omger övre delen av urinröret. Prostatans bakre del angränsar till ändtarmen och därför kan man med ett finger känna prostatan som en utbuktning cirka 7- 8 cm in på ändtarmens främre vägg. En frisk prostatakörtel är stor som en kastanj, oöm och fast i konsistensen, ungefär som ett radergummi.

Många män tycker att det är skönt att massera prostatan i samband med sex. En del får orgasm av sådan stimulering och det är inte ovanligt att män ägnar sig åt att stimulera prostatan på egen hand i samband med onani eller tillsammans med en partner. Män kan även få orgasm i samband med analsamlag, vilket är prostatans förtjänst.

Cowpers körtlar

Cowpers körtlar är två knappt centimeterstora körtlar som sitter i den övre delen av urinröret. De producerar en segt och blankt äggviteliknande vätska när män tänker på sex. Vätskan kallas försats eller kåtolja. På de flesta sexuellt upphetsade män ligger den som en droppe i urinrörsmynningen. Hur mycket vätska som produceras skiljer sig från man till man, framför allt yngre män kan ha en hög produktion.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kukkunskap

Del av illustration av mannens kön.

Illustration av mannens kön

Illustrationer av mannens kön sedd från sidan.

Läs mer
 
 

Mannens yttre kön – penis

Fakta och information om penis, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens yttre kön – pungen

Fakta och information om pungen, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens inre könsorgan

Fakta och information om mannens inre könsorgan.

 

Erektion

Erektion är starkt förknippad med en fungerande sexualitet och att ge sig själv och sin partner njutning.

Bild på en person som onanerar.
 

Manlig utlösning och orgasm

Utlösning och orgasm är två skilda saker men då de oftast, men inte alltid, förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak.

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

 

Tvätta ollonet varsamt

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte innebära att du har en könssjukdom. Om du tvättar dig ofta med tvål under förhuden kan...

 

Sperma

Vad är sperma? Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur urinrörsöppningen på penis när man...

En skrift om mannens kön

Del av omslaget

Texterna om penis är baserade på skriften Kukkunskap, skriven av Stefan Laack, sjuksköterska och sexualupplysare, tidigare verksam inom RFSU. Rikt illustrerad med bilder av Elisabeth Ohlson-Wallin. 48 sidor med färgfoton. Ladda ner och läs!

Kondompraktika för män

Kondompraktika för män innehåller tio fakta om penis som har betydelse för när man ska använda kondom. Allt från storlek och längd till form och förhud. Dessutom innehåller praktikan information om glidmedel.

Erektionsproblem

Ett manshuvud sett bakifrån

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Hitta rätt