Mannens yttre könsorgan – penisen

Publicerad 2011-03-28 | Uppdaterad 2017-05-31

Kommentera | 9 kommentarer

Hur stor är en penis?

En studie från 2015 som omfattade totalt 15 521 män, vilkas penismått mätts av vårdpersonal visade att genomsnittslängden på en slak penis var 9,16 cm. Studien visar att en penis i slakt tillstånd hos en vuxen var mellan 7 och 12 cm lång.
Samma studie visade att genomsnittsomkretsen på en slak penis var 9,31 cm. Studien visade att penis i slakt tillstånd hos en vuxen man var mellan 7,5 och 13 cm i omkrets.
Genomsnittslängden på en penis vid erektion visade på 13,12 cm, medan den erigerade genomsnittsomkretsen var 11,66 cm.

Vid erektion (stånd) ökar storleken vanligtvis med ungefär 60 procent. Men en del har lika stor penis vid erektion som vid slakt tillstånd och andra som har mindre penis i slakt tillstånd kan ha en medellång vid erektion.

Penis slutar vanligtvis att växa efter puberteten, det vill säga vid 17–19 års ålder.
Undersökningar har gjorts för att visa på samband mellan storleken på penis och hur nöjd mannen är med sin sexualitet. Några samband har inte kunnat bevisas.

Skaft och ollon

Penis består av ett skaft, ollon och förhud (om mannen inte är omskuren). Huden på penis är extremt rörlig vilket gör det lätt att föra huden på penisskaftet fram och tillbaka. Toppen på penis kallas ollonet, på ollonet samlas nervändar och är den mest känsliga delen på kroppen vilket gör den mycket viktig för sexuell njutning. Många män gillar att bli smekta och slickade på penis och ollon. Många tycker även att det är skönt att använda penis för samlag, både vaginala och anala.

Förhud

Förhuden är ett hudveck som täcker ollonet längst ut på penis. En del har mycket förhud, som då kan bilda en liten "snabel" framför ollonet och andra har så lite att ollonet syns helt eller delvis. Andra har av olika orsaker fått sin förhud bortskuren, blivit omskuren, och även då syns hela ollonet.

Förhuden skyddar från nötning och ser till att huden hålls smidig med hjälp av ett talg (kallas även smegma eller flänsost), som också skyddar från bakterie- och svampangrepp.
Förhuden har betydelse vid sexuell aktivitet, både vid onani och tillsammans med en partner. Att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet kan nog anses vara den vanligaste och kanske enklaste vägen till självtillfredsställelse, även om omskurna män hittar andra sätt att onanera på. Flera av de upplevelser mannen har i samband med omslutande sex (t ex samlag) kan sättas i samband med förhuden. Dels genom att den sträcks eller rullar fram över ollonet, dels av att cirka 10 procent av alla nerver i penis slutar i förhuden.

Hos små pojkar kan förhuden vara trång. Detta är helt naturligt och i de allra flesta fall vidgas förhuden av sig själv vid puberteten.
Först i samband med puberteten är det nödvändigt med hygien under förhuden. Men det räcker att använda vatten, ett vanligt problem hos män är irritation på grund av för flitig tvålanvändning.

Strängen– frenulum

På undersidan av ollonet, under förhuden, går en ganska stel hudsträng som heter frenulum. Den sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen. Hudsträngen töjs inte lika mycket som penis övriga delar och vid erektion blir det därför en dragning i strängen, som delvis sluter urinrörets öppning under t ex samlag. Många män har erfarenhet av att strängen är lite kort och kan gå av eller spricka, detta är inte farligt och läker ofta av sig själv på någon vecka. Däremot kan det blöda en hel del då det finns mycket blodkärl runt strängen.

Svällkroppar

Penis kan öka i storlek väsentligt vilket är svällkropparnas förtjänst. På ovansidan av penis finns två svällkroppar och en tredje finns på undersidan av penisskaftet som också går upp och bildar ollonet. Svällkropparna är som tvättsvampar som kan fyllas med blod vilket leder till att mannen får erektion. Ofta sker detta i samband med att mannen blir kåt.

Krökt erektion

Att penis inte är rak vid erektion är vanligt. En krökning som är mindre än 30° skapar sällan några problem vid sexuell aktivitet. Krökningar över 30° förekommer och kan medföra problem vid omslutande sex (t ex samlag). Oftast kan man operera för att rätta till problemet. Vid sexuell aktivitet som inte innebär omslutande sex  är en krökning, stor eller liten, sällan något problem.

Knottror på penis

Eftersom penisar saknar underhudsfett syns all underliggande struktur och hårsäckar och talgkörtlar ger pungen och delar av penisskaftet ett knottrigt, ådrigt intryck. Förutom knottrigt skaft förekommer det också helt naturliga knottror under förhuden (fordyce körtlar) och på ollonkanten samt runt strängen (penila papler). Knottror på penis är nog en av de vanligaste orsakerna till oro, helt utan anledning faktiskt.

Fordyce körtlar

Under förhuden finns Fordyce körtlar, som producerar smegma som håller huden smidig och skyddar från bakterie- och svampangrepp. Körtlarna är synliga hos många män. Vissa män har enstaka små som nålhuvuden, andra är vita till gulvita i färgen över täta flockar av talgkörtlar som bildar gulvita "kakor" innanför förhudens mynning, till en mera generell knottrighet under hela förhudens insida.

Penila Papler

Det flesta män har knottror eller hudtaggar på ollonkanten, de kallas Penila papler. De kan se olika ut, vara vita eller hudfärgade och även antal och storlek skiftar. Vanligtvis dyker de upp i tonåren men kan förändras i både antal och storlek över tid. De är ofarliga.

Kommentarer

Visar 1-3 av 9.  Per sida 

Svar till Rebecca
Hej!
Tack för din konstruktiva kritik. Vi kommer att se över och ändra på sidorna för att inte i onödan koppla ihop könsorgan med könsidentitet. Fortfarande är det viktigt för oss att kommunicera brett och även till dem som inte är normkritiskt skolade men vi vill inte heller i onödan utgå ifrån genitalier när det gäller könsidenitiet.

Sagt av: Suzann, sexualupplysare 2015-11-02 15:46:00

Varför könsbenämna?
Hallå, ni är ju annars jättegrymma!

Jag förstår bara inte varför ni gång på gång fortsätter att köna personer som har kuk (och fitta), både på era hemsida och i era (annars fina) metod material?
Varför inte skapa material som som bara pratar om det faktiska objektet (i detta fallet kuken) och utelämna vilka det är som har den. Det handlar inte om att ersätta det med hen (fast det är ju inget fel på det) eftersom det tidigare har uttryckts att ni inte är rädda för att missa den stora målgruppen (så ni är villiga att därför utesluta mindre målgrupper p.g.a det?)

exemel: "Hos små pojkar kan förhuden vara trång" Hos små barn kan förhuden... ect ect

Sagt av: Rebecca 2015-10-26 21:39:22

Hypospadi
Vissa föds med kluven penis eller att urinröret mynnar på undersidan av penis. Sådant korrigeras med operation i ung ålder och kan lämna ärr på undersidan av penis. Så det är helt naturligt... men känsligheten i penis kan minska.
Detta är något som ofta mörkas för pojken själv och släktingar.

Dessutom lär det stavas flänsost och inte flensost... eftersom ollonet är en fläns. Sådant borde ni ha koll på.

Sagt av: Johan 2015-10-07 14:25:31

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kukkunskap

Del av illustration av mannens kön.

Illustration av mannens kön

Illustrationer av mannens kön sedd från sidan.

Läs mer
 
 

Mannens yttre kön – penis

Fakta och information om penis, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens yttre kön – pungen

Fakta och information om pungen, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens inre könsorgan

Fakta och information om mannens inre könsorgan.

 

Erektion

Erektion är starkt förknippad med en fungerande sexualitet och att ge sig själv och sin partner njutning.

Bild på en person som onanerar.
 

Manlig utlösning och orgasm

Utlösning och orgasm är två skilda saker men då de oftast, men inte alltid, förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak.

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

 

Tvätta ollonet varsamt

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte innebära att du har en könssjukdom. Om du tvättar dig ofta med tvål under förhuden kan...

 

Sperma

Vad är sperma? Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur urinrörsöppningen på penis när man...

En skrift om mannens kön

Del av omslaget

Texterna om penis är baserade på skriften Kukkunskap, skriven av Stefan Laack, sjuksköterska och sexualupplysare, tidigare verksam inom RFSU. Rikt illustrerad med bilder av Elisabeth Ohlson-Wallin. 48 sidor med färgfoton. Ladda ner och läs!

Kondompraktika för män

Kondompraktika för män innehåller tio fakta om penis som har betydelse för när man ska använda kondom. Allt från storlek och längd till form och förhud. Dessutom innehåller praktikan information om glidmedel.

Erektionsproblem

Ett manshuvud sett bakifrån

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Hitta rätt