Mannens yttre könsorgan – pungen

Publicerad 2011-03-28 | Uppdaterad 2011-04-07

Kommentera | 0 kommentarer

Pungen är en ”påse” som hänger bakom penis och i den finns testiklar, bitestiklar och sädesledare. Pungen består av vanlig hud, ofta är lite mörkare än på resten av kroppen, och har inget underhudsfett.

Pungen fungerar lite som en klimatanläggning och håller temperaturen 34 grader – då trivs testiklarna bäst. Vid kyla drar pungen ihop sig och hissar upp testiklarna mot kroppens värme och när det är varmt töjer pungen ut sig för att testiklarna ska komma bort från kroppen där det är lite svalare. Dessutom kyls blodet på väg in i pungen ner och för att ytterliggare kylas av är pungen hårig.

Vid sexuell upphetsning drar pungen ihop sig, förmodligen för att testiklarna inte ska "daska" in i partnern i samband med samlag och orsaka obehag eller smärta.Pungen är känslig för lätt beröring och räknas definitivt till mannens erogena zoner.

Testiklar

I pungen finns vanligen två testiklar, pungkulor, som bildar spermier och testosteron. Testiklarna är ofta olika stora och hänger på olika höjd.

Spermier

I varje testikel finns sädeskanaler, här bildas och växer spermierna för att senare hamna i bitestikeln där de mognar och lagras, allt detta tar 72-75 dygn. En frisk man producerar upp till 160 miljoner spermier per dygn – drygt 1 800 per sekund!

Spermien kan delar in i tre delar: huvud, mellankropp och svans. I huvudet finns arvsanlaget (DNA). I mellankroppen finns socker, som fungerar som ett bränsle så att den sista delen, svansen, ska kunna simma. En spermie kan simma 3-5 dygn.

Produktionen av spermier är relaterad till "efterfrågan". Har en man täta utlösningar ökar produktionen. Har mannen inte någon utlösning alls under lång tid upphör produktionen helt, men kommer igång igen när han återupptar sexuallivet.

Sperma kan skilja sig i både volym, färg, lukt, smak och konsistens från man till man och från gång till gång. Sperma kan vara alltifrån vit till mera gråaktig till nästan blank eller gulaktig. Sperma har en lukt som många känner ingen. Det som luktar är ett ämne som heter spermin och mängden av detta ämne bestämmer också hur mycket det luktar.

Sperma smakar salt och metalliskt.

Testosteron

I testiklarna bildas även det manliga könshormonet testosteron, som påverkar bland annat könsdriften. För att bilda spermier behövs extremt hög koncentration av testosteron.

Bitestikeln

Alla sädeskanalerna mynnar ut i bitestikeln, ett cirka fem meter långt rör som ligger snurrat på baksidan av testikeln. Här mognar och lagras spermierna i upp till tio dygn. Efter tio dygn "dör" spermien.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kukkunskap

Del av illustration av mannens kön.

Illustration av mannens kön

Illustrationer av mannens kön sedd från sidan.

Läs mer
 
 

Mannens yttre kön – penis

Fakta och information om penis, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens yttre kön – pungen

Fakta och information om pungen, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens inre könsorgan

Fakta och information om mannens inre könsorgan.

 

Erektion

Erektion är starkt förknippad med en fungerande sexualitet och att ge sig själv och sin partner njutning.

Bild på en person som onanerar.
 

Manlig utlösning och orgasm

Utlösning och orgasm är två skilda saker men då de oftast, men inte alltid, förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak.

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

 

Tvätta ollonet varsamt

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte innebära att du har en könssjukdom. Om du tvättar dig ofta med tvål under förhuden kan...

 

Sperma

Vad är sperma? Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur urinrörsöppningen på penis när man...

En skrift om mannens kön

Del av omslaget

Texterna om penis är baserade på skriften Kukkunskap, skriven av Stefan Laack, sjuksköterska och sexualupplysare, tidigare verksam inom RFSU. Rikt illustrerad med bilder av Elisabeth Ohlson-Wallin. 48 sidor med färgfoton. Ladda ner och läs!

Kondompraktika för män

Kondompraktika för män innehåller tio fakta om penis som har betydelse för när man ska använda kondom. Allt från storlek och längd till form och förhud. Dessutom innehåller praktikan information om glidmedel.

Erektionsproblem

Ett manshuvud sett bakifrån

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Hitta rätt