Sperma

Publicerad 2015-01-20 | Uppdaterad 2015-01-20

Kommentera | 0 kommentarer

Vad är sperma?

Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur urinrörsöppningen på penis när man får utlösning. Urinröret leder både från urinblåsan och sädesledarna. När man får utlösning kan sperman antingen rinna eller spruta ut ur penisen.

Sperman kan vara vit, gulaktig, gråaktig och näst intill genomskinlig. Klumpar eller geléaktig utlösning är också helt normalt. Att det ser lite olika ut beror på att själva utlösningen består av vätska från massor av olika körtlar. Det är alltså vanligt att sperman är lite olika i färg och konsistens och inget som säger något om kvalitén på spermierna.

Vilken temperatur har sperma?

Sperman håller vanligtvis en temperatur på mellan 34-36 grader. Temperaturen regleras genom pungens avstånd från kroppen. Vid kyla dras den in mot kroppen och vid värme hänger pungen längre bort från kroppens värme. Vid högre temperatur stannar spermieproduktionen av, något som kan påverka fertiliteten. När sperman hamnar på huden börjar vattnet i den att avdunsta. Till detta går det åt värme, som hämtas från huden. Därför kan det kännas lite kyligt.

Hur stor är en utlösning?

En utlösning är i genomsnitt ungefär mellan 3-5 milliliter stor (ungefär en tesked). Det kan finnas upp till 100 miljoner spermier per milliliter. Alla spermier är inte "funktionsdugliga", och en del har långt ifrån 100 miljoner spermier. Små individuella skillnader förekommer men mycket mer än 5 milliliter går inte att få då hela satsen måste få plats i den övre delen av urinröret innan utlösningen.

Det finns två saker som har betydelse för mängden sperma. Den ena är när mannen hade utlösning senast. Ju tätare utlösningar desto mindre volym. Den andra är upphetsning. Volymen på utlösningen ökar med längden på upphetsningen. Kåt länge = större utlösning.

Oavsett hur ofta eller sällan man onanerar och får utlösning förändras varken kvaliteten på spermierna eller tar slut eftersom det bildas nya hela tiden. Det är inte heller skadligt varken att få utlösning ofta eller sällan och det påverkar inte heller möjligheterna att göra någon gravid.>

Kan man svälja sperma?

Det är inte farligt att få sperma i munnen eller att svälja det, men vissa könssjukdomar exempelvis hiv, gonorré och klamydia kan smitta genom sperma. Om man inte vet ifall personen som man har sex med har någon könssjukdom är det därför bäst att använda kondom vid munsex.

Vad smakar och hur luktar sperma?

Smaken på sperma varierar, men som alla andra kroppsvätskor innehåller den salt. Prostatasekretet ger den också en lite bitter och metallisk smak. Smaken och lukten på sperman kan också påverkas av vad man äter och dricker. Har man fått i sig för lite vätska kan lukterna ofta bli starkare och mer koncentrerade.

Hur vet jag om spermierna är bra?

Varje sekund producerar män cirka 1 800 spermier vilket gör att spermier är en färskvara. En test som visar att du har bra spermier en dag, kanske är sämre månaden efter – inget som man alltså behöver göra förutom i samband med utredningar.

Blod i sperma?

Har man färskt blod i sperman kan sperman bli lite rosafärgad. Händer det någon enstaka gång är det inte farligt, det kan bero på att ett blodkärl har spruckit vid utlösningen. Om man undviker utlösning under ett par dagar så läker oftast blodkärlet. Har man däremot blod i sperman flera gånger bör man gå till en läkare. Likaså bör man söka läkare om sperman har en mer brunaktig färg, vilket kan tyda på en infektion av något slag.

När spermierna inte fungerar som de ska

Manlig infertilitet kan bero på nedsatt produktion av spermier, nedsatt rörlighet av spermier eller på att transporten av spermier är satt ur spel. I det senare fallet saknas spermier helt i sädesvätskan. Detta tillstånd som beror på avflödeshinder kallas för azoospermi. Om man har försökt bli gravid under ett år utan att lyckas kan man kontakta vården för en fertilitetsutredning.

Vanliga orsaker till mäns bristande fertilitet:

  • Försämrad eller ingen spermieproduktion alls.
  • Virusinfektioner i testiklar eller bitestiklar kan leda till en försämring av spermieproduktionen, såsom prostatit eller påssjuka.
  • Behandling av testikelcancer.
  • Hinder i sädesgångarna, störning i utlösningsfunktionen eller nedsatt erektionsförmåga.
  • Skadade testiklar genom olyckshändelser

Mer om spermier - en överkurs

En spermie kan grovt indelas i tre delar: huvudet, mellankroppen och svansen. Huvudet är en transportcontainer för DNA-material, det vill säga för arvsanlag. Mellankroppen fungerar som en motor till svansen och innehåller lagrat socker, mest fruktos. Svansen är ett ciliehår av den typ vi har på insidan av luftrör och tarmar.

Tittar man på spermier i ett mikroskop ser det ut som om de simmar som grodyngel. I en tredimensionell bild upptäcker man att svansen rör sig som en korkskruv och spermien skruvar sig fram i vätskan. Svansen rör sig så länge det finns socker i ”motorn”, vilket brukar vara 3-5 dygn.

Under optimala betingelser, till exempel i en kvinnas äggledare, kan alltså spermien leva i upp till fem dygn. Detta är bra att veta om man använder sig av ”säkra perioder” som metod för att undvika graviditet. Man kan alltså ha samlag med en kvinna på lördagen och hon blir befruktad följande torsdag när hon har sin ägglossning.

Vart kommer spermierna ifrån?

Sperma kommer från flera könskörtlar i underlivet. Den största delen av volymen, ca 60 procent, kommer från sädesblåsorna. 30 procent kommer från prostatakörteln, drygt 5 procent från testiklarna och resten från en mängd småkörtlar i den övre delen av det manliga urinröret, de så kallade Bulbo urethrala körtlarna.

Både materialet från prostata- och sädesblåsorna innehåller äggviteämnen som koagulerar i samband med utlösningen. Efter en stund löses den upp och blir vattnigare. Det är därför som exempelvis all sperma inte rinner ut ur slidan på en gång. Ibland sker koaguleringen redan i urinröret på män och sperman kan då upplevas som klumpig.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kukkunskap

Del av illustration av mannens kön.

Illustration av mannens kön

Illustrationer av mannens kön sedd från sidan.

Läs mer
 
 

Mannens yttre kön – penis

Fakta och information om penis, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens yttre kön – pungen

Fakta och information om pungen, en del av mannens yttre könsorgan.

 

Mannens inre könsorgan

Fakta och information om mannens inre könsorgan.

 

Erektion

Erektion är starkt förknippad med en fungerande sexualitet och att ge sig själv och sin partner njutning.

Bild på en person som onanerar.
 

Manlig utlösning och orgasm

Utlösning och orgasm är två skilda saker men då de oftast, men inte alltid, förekommer samtidigt kan de upplevas som en och samma sak.

Bild på en stjärt.
 

Anus

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag.

 

Tvätta ollonet varsamt

Är huden röd och känslig under förhuden? Det behöver inte innebära att du har en könssjukdom. Om du tvättar dig ofta med tvål under förhuden kan...

 

Sperma

Vad är sperma? Sperma, sädesvätska eller sats som det också kallas, är en blandning av vätskor som kommer ut ur urinrörsöppningen på penis när man...

En skrift om mannens kön

Del av omslaget

Texterna om penis är baserade på skriften Kukkunskap, skriven av Stefan Laack, sjuksköterska och sexualupplysare, tidigare verksam inom RFSU. Rikt illustrerad med bilder av Elisabeth Ohlson-Wallin. 48 sidor med färgfoton. Ladda ner och läs!

Kondompraktika för män

Kondompraktika för män innehåller tio fakta om penis som har betydelse för när man ska använda kondom. Allt från storlek och längd till form och förhud. Dessutom innehåller praktikan information om glidmedel.

Erektionsproblem

Ett manshuvud sett bakifrån

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Hitta rätt