Endometrios

Publicerad 2014-07-03 | Uppdaterad 2016-03-02

Kommentera | 0 kommentarer
Endometrios. Bild på en kvinna.

Vad är endometrios?

När man har mens stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan och blir en blödning. Det händer också att man blöder ut i buken via äggledarna och äggstockarna. Det brukar immunförsvaret ta hand om och göra så att det försvinner. Men för ungefär var tionde person i fertil ålder klarar immunförsvaret inte av att ta hand om vävnaden som blir kvar och istället bildas en kronisk inflammation, endometrios.

Symptom på endometrios

Det vanligaste symptomet på endometrios är svår mensvärk. Smärtorna börjar då oftast före menstruationen för att sedan bli kraftigare under mensens första dagar. Symptomen är individuella men man kan känna smärtor i korsryggen och ut i benen, få diarré eller förstoppning och förhöjd kroppstemperatur. Det är också vanligt med trötthet och utmattning och besvär som påminner om urinvägsinfektion förekommer också.

Mensrubbningar, såsom rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler, det vill säga att man har mens oftare än en gång i månaden är också symptom som brukar beskrivas i samband med endometrios.

Man kan ha endometrios också utan att ha ovanstående symptom. Man kan även ha någon eller några av dem och ha andra symptom som inte står här ovan. Dessa symptom kan förekomma utan att man har endometrios.

Sjukdomen går i skov och har en tendens att återkomma och ge upphov till varierande smärttillstånd, trötthet och infertilitet (det vill säga att man inte kan få barn). Endometrios är en kronisk sjukdom men besvären brukar försvinna efter klimakteriet.

Det är inte ovanligt att läkare misstar smärtorna för ”vanlig” mensvärk och att man därför inte går vidare och gör en utredning med efterföljande behandling.

Endometrios kan komma i alla åldrar, en del som har endometrios är symptomfria medan andra lever med ständiga smärtor.

25-50 procent av alla ofrivilligt barnlösa har endometrios.

Sök hjälp hos läkare

Om man misstänker att man har endometrios (eller har besvär av andra skäl) är det viktigt att man söker hjälp för en undersökning och eventuell behandling. För att ställa diagnos kan det räcka med en ultraljudsundersökning, men för att säkerställa diagnosen görs en titthålsoperation eller magnetkameraundersökning.

Behandling för endometrios

Beroende på hur ont man har av sin endometrios finns det många olika sätt för att lindra besvären. Lättare fall behandlas med p-piller eller hormonspiral. Det finns olika smärtstillande mediciner att få. En del klarar sig med receptfria värktabletter som Ipren och Alvedon, medan andra har så svår smärta att det krävs receptbelagda morfinpreparat. Det finns också starkare anti-inflammatoriska preparat.

Räcker det inte med medicinsk behandling kan det bli aktuellt med operation. Då tas endometrioshärdarna bort och man får sedan hormonell behandling för att hålla mensen borta. I riktigt svåra fall kan livmodern och äggstockar opereras bort.

Om man inte får tillräcklig smärtlindring av värktabletter, så kan man begära en remiss till en smärtklinik. Där finns specialutbildade läkare som bedömer vad som behöver göras. Här finns oftast även sjukgymnast och terapeuter, som tillsammans med smärtläkaren tar fram en vårdplan med behandlingar som behövs till exempel sjukgymnastik, TENS och terapi.

Det finns många behandlingar att utforska för den som vill, men än så länge saknas belägg i forskningen för att det fungerar även om många med endometrios menar att det hjälpt dem. Metoder man kan prova är mjuk fysisk träning som kan kännas lindrande, zonterapi, massage, meditation och avslappningsövningar, yoga och även sjukgymnastiska övningar för att stärka upp magmusklerna. Akupunktur mot ryggsmärtor är ett annat alternativ. Många som har endometrios kan också må bättre av kostomläggning.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Mens

Tillbaka till menssidan
 
Mens. Illustration av en livmoder, äggstockar och slida i genomskärning

Om mensen

Vad är mens? Menstruation beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett...

Läs mer
 
PMS. En bild på en kvinna som ligger i en bassäng och blundar.
 

PMS - premenstruella spänningar

Vad är PMS? De flesta upplever fysiska och känslomässiga förändringar i olika grad varje månad när mensen närmar sig. Detta brukar kallas för...

Mensvärk. Bild på kvinna som håller händerna mot ryggen.
 

Mensvärk

Mensvärk/menssmärta Det är inte ovanligt att man får värk när man har mens. Särskilt vanligt är det bland unga. Det är framför allt magen man...

Sista mensen/klimakteriet - bild på en kvinna

Sista mensen och klimakteriet

Vad innebär klimakteriet? Klimakteriet, menopausen eller övergångsåldern, är den tid i livet när mensen upphör. Klimakteriet är en del av det...

Läs mer
 
Endometrios. Bild på en kvinna.
 

Endometrios

Vad är endometrios? När man har mens stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan och blir en blödning. Det händer också att man blöder ut i buken via...

PCOS. Bild på en kvinna.
 

PCOS – Polycystiskt ovarialsyndrom

Vad är PCOS? Hos en del är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor. Det är så kallade cystor som bildats av äggblåsor. Detta...

Barnmorske-Åsa gästar Tampodden!

- som görs av youtubern Clara Henry.

Hitta rätt