PCOS – Polycystiskt ovarialsyndrom

Publicerad 2014-07-03 | Uppdaterad 2014-08-20

Kommentera | 0 kommentarer
PCOS. Bild på en kvinna.

Vad är PCOS?

Hos en del är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor. Det är så kallade cystor som bildats av äggblåsor. Detta kallas polycystiska ovarier, PCO.

Om man samtidigt med cystorna har en hormonrubbning kallas det för polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. Följderna kan bland annat bli övervikt, hjärt-kärlsjukdomar, mensrubbningar, diabetes och svårigheter att bli gravid.

Symptom på PCOS

Symptomen på PCOS kan vara olika under olika perioder av livet. De flesta märker inget förrän man upptäcker svårigheter med att bli gravid. En del har långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls. Den uteblivna eller oregelbundna mensen beror inte på att det saknas anlag för att bilda ägg, utan på att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket så att det kan bli en ägglossning.

Ungefär hälften av alla med PCOS får problem att hålla vikten och kan med tiden bli kraftigt överviktiga. Troligtvis beror viktökningen på att man är känslig för effekten av testosteron. Testosteron kan göra att man blir hungrig, vilket ökar risken för att gå upp i vikt.
Man kan också få akne eller ökad kroppsbehåring, till exempel skäggväxt eller grövre hår på bröstet.För att veta om det är PCO/PCOS man lider av kan en läkare behöva utesluta andra sjukdomsorsaker.

Hur många drabbas av PCOS?

Man tror att mellan 5-10 procent av alla kvinnor är drabbade. Man kan ha både PCO och PCOS utan att märka det. Det är vanligast att man får diagnosen i åldern 20 till 30 år.

Varför får man PCOS?

Det är inte helt klarlagt varför man får PCOS. Men forskarna har funnit en rubbning i kroppens blodsockersystem (insulinsystem) hos de som drabbats. Det är också känt att kvinnor med PCOS har en överskottsproduktion av könshormonet testosteron.

Eftersom könshormonerna östrogen och progesteron styr menscykeln, leder en sådan rubbning till att man får glesa menstruationer eller att mensen uteblir helt.

Det finns även ärftliga samband. Risken ökar något om man har en mamma eller syster som har sjukdomen.

När ska man söka vård?

Om man har färre än fyra menstruationer per år eller har fått ökad kroppsbehåring på kort tid bör man kontakta en gynekolog.

Behandling av PCOS

Det går inte att bli helt fri från PCOS men det går att behandla de besvär man får. För många som har övervikt och PCOS kan det vara tillräckligt att gå ner några kilo för att återställa hormonbalansen och få igång menstruationerna.

Ibland kan gynekologer skriva ut p-piller som kan användas för att framkalla mer regelbundna blödningar. Så kallade kombinerade p-piller kan göra att behåringen minskar.

Om man har svårt att bli gravid kan man få ägglossning med hjälp av läkemedel.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Mens

Tillbaka till menssidan
 
Mens. Illustration av en livmoder, äggstockar och slida i genomskärning

Om mensen

Vad är mens? Menstruation beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett...

Läs mer
 
PMS. En bild på en kvinna som ligger i en bassäng och blundar.
 

PMS - premenstruella spänningar

Vad är PMS? De flesta upplever fysiska och känslomässiga förändringar i olika grad varje månad när mensen närmar sig. Detta brukar kallas för...

Mensvärk. Bild på kvinna som håller händerna mot ryggen.
 

Mensvärk

Mensvärk/menssmärta Det är inte ovanligt att man får värk när man har mens. Särskilt vanligt är det bland unga. Det är framför allt magen man...

Sista mensen/klimakteriet - bild på en kvinna

Sista mensen och klimakteriet

Vad innebär klimakteriet? Klimakteriet, menopausen eller övergångsåldern, är den tid i livet när mensen upphör. Klimakteriet är en del av det...

Läs mer
 
Endometrios. Bild på en kvinna.
 

Endometrios

Vad är endometrios? När man har mens stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan och blir en blödning. Det händer också att man blöder ut i buken via...

PCOS. Bild på en kvinna.
 

PCOS – Polycystiskt ovarialsyndrom

Vad är PCOS? Hos en del är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor. Det är så kallade cystor som bildats av äggblåsor. Detta...

Barnmorske-Åsa gästar Tampodden!

- som görs av youtubern Clara Henry.

Hitta rätt