PMS - premenstruella spänningar

Publicerad 2014-07-02 | Uppdaterad 2014-08-20

Kommentera | 3 kommentarer
PMS. En bild på en kvinna som ligger i en bassäng och blundar.

Vad är PMS?

De flesta upplever fysiska och känslomässiga förändringar i olika grad varje månad när mensen närmar sig. Detta brukar kallas för premenstruella spänningar, eller PMS. De som har besvär brukar känna av dem som mest 3-10 dagar före mens, men många kan även ha tydliga besvär vid ägglossning.

PMS kan också komma under perioder med stora hormonförändringar. Man kan med andra ord få PMS vid puberteten, efter att man fått barn, vid p-piller-användning eller i början av klimakteriet.

Vilka är symptomen på PMS?

En del får så svår PMS att det kan bli ett verkligt problem både hemma och på jobbet. Det finns många symptom som kan förknippas med PMS. De kan delas in i psykologiska och fysiska grupper. Några exempel:

Psykologiska symptom på PMS

 • Oro
 • Irritabilitet
 • En känsla av att "inte ha kontroll"
 • Gråtmildhet
 • Depression
 • Glömska
 • Trötthet
 • Aggression eller ilska
 • Panikångest
 • Förändringar i sömnrytm, sexlust och aptit.

Fysiska symtom på PMS

 • Buksmärta
 • Huvudvärk/migrän
 • Svullenhet i bukområdet
 • Viktökning
 • Ömma bröst
 • Svullna händer och/eller fötter
 • Smärta i rygg och leder
 • Illamående
 • Epilepsi, astma, migrän och herpes kan förvärras

Symptomen börjar oftast någon gång efter ägglossningen då nivåerna av hormonet progesteron stiger och östrogenet sjunker. En del utvecklar symptom under hela tiden mellan ägglossningen och menstruationen, medan andra bara känner av det de sista dagarna före mensen. Många upplever att symptomen förvärras ju närmare mensen de kommer. En del tycker att symptomen mildras så fort mensen kommit, medan andra menar att de inte försvinner förrän mensen är över.

Man kan under denna period känna sig allt ifrån lite retlig till att må mycket dåligt och symptomen behöver inte vara likadana från en gång till en annan. En del är symptomfria under en eller flera månader för att sedan få tillbaka det igen.

Vad orsakar PMS?

PMS beror på en ökad hormonkänslighet i menscykeln – östrogennivån sjunker – vilket leder till ett underskott av serotonin, det hormon som styr välbefinnandet.
Vätskebalansen i kroppen förändras också. PMS kan vara ärftligt, men symptomen varierar mellan olika familjemedlemmar.

Vad är PMDD?

När svår PMS uppfyller vissa kriterier kallas den för PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder).

De fysiska symptomen är samma för PMS som för PMDD men när det handlar om PMDD är symptomen ofta mer psykiska än fysiska. Det kan vara allvarliga humörsvängningar, depression och aggression som kan göra livet svårt. När man har PMS kan det finnas känslor av tomhet som påminner om en mild depression, men vid PMDD är känslorna så starka att det i en del extrema fall kan leda till självmordstankar. I sådana fall brukar läkare ofta rekommendera SSRI-behandling (selektiv serotoninåterupptagningshämmare), mera känt som anti-depressiva läkemedel.

PMDD drabbar ungefär 5 procent av alla som har mens.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 


Hej. Jag går på mini-piller som gör att jag inte längre får mens (utom typ 2dagar om året). Ibland kan jag ändå få symptom som jag fick vid ägglossning när jag hade mens, finnigare hy, dålig i magen osv. Min fråga är om det är möjligt att även känna av PMS även fast man inte längre har mens?

Sagt av: Sara 2016-08-09 23:44:50

PMS och preventinmedel
Hejsan Evelina,
jag har haft p-stav nästan hela mitt fertila liv, utom när jag hade barn period. Har tre barn med två årsmellanrum.

För mig försvinner i regel mensen helt och hållet. Kanske bara någon enstaka blödning. Jag känner på lite ryggont och kanske lite spänningar i livmoderna att jag har en naturlig mentruationscykel, även utan mens.

Under en stressig period i livet när jag gick in i väggen fick jag trots p-stav kontinuerlig och riklig blödning 7 dagar i veckan under nästan ett halvår. I övrigt har jag i stort sett varit mensfri.

Sagt av: Sara 2015-01-04 22:57:32

PMS och preventinmedel
Hej, jag har en fundering över vad som kan hända när man använder preventivmedel och då kanske inte har sin vanliga cykel som innan? Jag använder P-stav och den funkar bra för mig känns det som och har kanske mens bara 3-4 dagar lite och ganska konstigt flöde men inte så väldigt oregelbundet vilken kanske tyder på att min menscykel ändå finns. Känner av PMS tycker jag men vill gärna studera mer om det för att kunna följa min cykel och kanske vara mer förberedd på symtomen som komma skall. Vore kul att höra bara ;)

Sagt av: Evelina 2014-08-18 16:05:06

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Mens

Tillbaka till menssidan
 
Mens. Illustration av en livmoder, äggstockar och slida i genomskärning

Om mensen

Vad är mens? Menstruation beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett...

Läs mer
 
PMS. En bild på en kvinna som ligger i en bassäng och blundar.
 

PMS - premenstruella spänningar

Vad är PMS? De flesta upplever fysiska och känslomässiga förändringar i olika grad varje månad när mensen närmar sig. Detta brukar kallas för...

Mensvärk. Bild på kvinna som håller händerna mot ryggen.
 

Mensvärk

Mensvärk/menssmärta Det är inte ovanligt att man får värk när man har mens. Särskilt vanligt är det bland unga. Det är framför allt magen man...

Sista mensen/klimakteriet - bild på en kvinna

Sista mensen och klimakteriet

Vad innebär klimakteriet? Klimakteriet, menopausen eller övergångsåldern, är den tid i livet när mensen upphör. Klimakteriet är en del av det...

Läs mer
 
Endometrios. Bild på en kvinna.
 

Endometrios

Vad är endometrios? När man har mens stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan och blir en blödning. Det händer också att man blöder ut i buken via...

PCOS. Bild på en kvinna.
 

PCOS – Polycystiskt ovarialsyndrom

Vad är PCOS? Hos en del är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor. Det är så kallade cystor som bildats av äggblåsor. Detta...

Barnmorske-Åsa gästar Tampodden!

- som görs av youtubern Clara Henry.

Hitta rätt