Sista mensen och klimakteriet

Publicerad 2014-07-02 | Uppdaterad 2014-08-20

Kommentera | 0 kommentarer
Sista mensen/klimakteriet - bild på en kvinna

Vad innebär klimakteriet?

Klimakteriet, menopausen eller övergångsåldern, är den tid i livet när mensen upphör. Klimakteriet är en del av det naturliga åldrandet och infaller när äggstockarna börjar producera allt mindre nivåer av hormonerna östrogen och progesteron. Ägglossningen upphör och man kan inte längre bli gravid. Klimakteriet kan inträffa närsomhelst mellan ungefär 45-58 års ålder.

När menstruationerna kommer med flera månaders mellanrum kan man räkna med att det är klimakteriet som är på gång. Troligen är man i klimakteriet när mensen inte kommit på ett år. En del har mens några gånger om året även efter klimakteriet. I de flesta fall innebär klimakteriet att kvinnan inte kan bli gravid. Enstaka ägglossningar kan förekomma och om man har oskyddat sex med penis i slida kan man bli gravid, detta är dock ovanligt.

Lusten under klimakteriet

En del undrar över hur lusten kommer att påverkas när klimakteriet inträder. Det har blivit lite av ett förväntansfenomen genom att det ständigt understryks hur jobbigt klimakteriet kommer att bli. Det positiva som en del brukar framhålla är att man slipper mens, oroa sig över att bli gravid och inte längre behöver ta hand om eventuella barn. Många menar att deras bästa tid för sex är nu. Man har skaffat sig erfarenhet och kunskap om sin egen kropp och vet vad man vill ha. 

När mensen slutar komma kan det förekomma kroppsliga hormonella förändringar som ibland påverkar sexlusten. Reaktionerna är mycket individuella. Lusten påverkas inte bara av hormoner utan av faktorer som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder och klimakteriet, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna.

Med åldern påverkas också männens lust och förmåga till sex av minskande testosteronnivåer, något som inte uppmärksammats i lika hög grad som kvinnors avtagande lust i förhållande till ålder.

Klimakteriet kan också innebära att kvinnor får torra och sköra slemhinnor i underlivet. Glidmedel kan vara ett bra tips om man känner att man inte blir tillräckligt våt. Ibland kan till exempel östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor. Att prata med en gynekolog om vad som kan vara bra för att få veta vad som kan vara bäst utifrån ens egna förutsättningar.

Om man har en partner är det viktigt att kommunicera om hur det känns. Kanske har även partnern känt av förändringar? Att vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten.

Svett & värmevallningar under klimakteriet

När nivåerna av östrogen och progesteron sjunker kan man få det som kallas värmevallningar. Man svettas okontrollerat framför allt på nätterna, men ibland också dagtid. Cirka 70 procent av alla som är i övergångsåldern drabbas av värmevallningar och svettningar. Cirka 30 procent upplever besvären som så svåra att de kontaktar läkare.

Vad beror besvären under klimakteriet på?

När hormonnivåerna sjunker leder det till höjda nivåer av hypofyshormonerna vilket innebär att hjärnans temperaturreglering hamnar i obalans. Det är väldigt individuellt hur lång tid vallningar förekommer under klimakteriet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Mens

Tillbaka till menssidan
 
Mens. Illustration av en livmoder, äggstockar och slida i genomskärning

Om mensen

Vad är mens? Menstruation beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett...

Läs mer
 
PMS. En bild på en kvinna som ligger i en bassäng och blundar.
 

PMS - premenstruella spänningar

Vad är PMS? De flesta upplever fysiska och känslomässiga förändringar i olika grad varje månad när mensen närmar sig. Detta brukar kallas för...

Mensvärk. Bild på kvinna som håller händerna mot ryggen.
 

Mensvärk

Mensvärk/menssmärta Det är inte ovanligt att man får värk när man har mens. Särskilt vanligt är det bland unga. Det är framför allt magen man...

Sista mensen/klimakteriet - bild på en kvinna

Sista mensen och klimakteriet

Vad innebär klimakteriet? Klimakteriet, menopausen eller övergångsåldern, är den tid i livet när mensen upphör. Klimakteriet är en del av det...

Läs mer
 
Endometrios. Bild på en kvinna.
 

Endometrios

Vad är endometrios? När man har mens stöts livmoderslemhinnan ut genom slidan och blir en blödning. Det händer också att man blöder ut i buken via...

PCOS. Bild på en kvinna.
 

PCOS – Polycystiskt ovarialsyndrom

Vad är PCOS? Hos en del är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor. Det är så kallade cystor som bildats av äggblåsor. Detta...

Barnmorske-Åsa gästar Tampodden!

- som görs av youtubern Clara Henry.

Hitta rätt