Puberteten

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2015-01-14

Kommentera | 3 kommentarer
Bild på ungdomar.

Puberteten är en period som alla går igenom. Det är väldigt individuellt när puberteten startar men för de flesta sker det när man är mellan 10 och 13 år. Men för vissa startar den tidigare och för andra kan det dröja några år till. Kroppen växer i olika takt. Ofta kommer man in i puberteten i ungefär samma ålder som ens biologiska föräldrar gjorde. När det inträffar kan man inte påverka själv.

Puberteten startas av att hormoner bildas i olika körtlar. Det finns en mängd olika hormoner och de har olika uppgifter. I puberteten bildas mer könshormoner, östrogen och testosteron, som i sin tur påverkar pubertetsutvecklingen. Både kvinnor och män har båda dessa hormoner men i olika mängd, kvinnor har mer östrogen och män mer testosteron.

Puberteten upplevs väldigt olika från person till person. En del längtar efter att puberteten ska börja medan andra gärna vill vänta. En del tycker att det känns jobbigt medan andra tycker att det är roligt när kroppen utvecklas. En del beskriver det som att man ibland vill vara vuxen och ibland vill vara barn.

Kroppens olika delar växer i olika takt och det kan upplevas som den liksom inte är i fas. Därför kan man i puberteten känna sig som om man bli klumpigare och mindre smidig i sitt sätt att röra sig. Det här är förstås övergående.

Könsorgan

Blygdläppar och klitoris blir större, rynkigare och mörkare och ändrar färg och form. Flytningar börjar produceras, vanligtvis en tid innan man får sin första mens. Det Flytningar är vätska som kommer från slidan för att hålla den fuktig och ren. Flytningarna De kan vara vita, gula och genomskinliga. Flytningar har man hela tiden men varierar i mängd och utseende under menscykeln. Vanligen kommer flytningarna innan mensen startar.

Äggstockarna börjar producera ägg och kvinnan får mens. Det gör att kvinnan kan få barn.

Penis och pung växer och blir större. Pungen blir rynkigare och mörkare. Smegma som är en smörjande vätska börjar produceras från körtlarna runt ollonet. Spermieproduktionen startar i testiklarna och det gör att mannen kan få barn.

Mens

När äggstockarna börjar producera ägg bildas en slemhinna i livmodern som ska kunna ta emot ett befruktat ägg. När slemhinnan inte tar emot ett befruktat ägg släpper slemhinnan från livmodern och blöder ut som mensblödning. Det kan upplevas som det blöder mycket varje gång men vanligen är blödningen varje månad endast en halv deciliter. Mensen startar någon gång mellan 9-17 år.

Bröst

I puberteten börjar brösten växa. På kvinnor växer de oftast under flera år. Brösten består av körtlar och fett och kan växa olika fort. De kan kännas ömma och knöliga. Många kvinnors bröst blir lite olika stora.

På killar kan brösten också ömma och svullna. Det kan också komma hår på bröstkorgen och runt bröstvårtan.

Hår

Det kommer mer hår på hela kroppen. Det kommer under armarna, på benen, ryggen och på övriga på kroppen. Håret blir också kraftigare.

Det kommer på och runt könet, runt analöppningen och på skinkorna. Det kan också växa upp mot magen och på låren. Det kommer även mer hår i ansiktet på både killar och tjejer, lite senare i puberteten ger det mer eller mindre skäggväxt hos killar.

Precis som på huvudet så varierar utseendet, färgen och mängden hår på kroppen. Hur mycket hår, hur det ser ut och var det kommer är alltså väldigt olika. En del får nästan bara synligt hår på könet och under armarna medan andra har mycket hår över hela kroppen.

Svettningar

Svettningar ökar i puberteten, mest under armarna, på fötterna, händerna och könet men också på övriga kroppen. Det kan lukta då svetten blandas med det som finns på huden. För de flesta räcker det att tvätta sig en gång om dagen och använda deodorant för att det inte ska lukta svett.

Acne

Talg är ett slags fett som produceras för att hålla huden mjuk och smidig. Talgproduktionen ökar när man kommer in i puberteten och är en av orsakerna till det vi kallar pormaskar och acne/finnar. Bakterier som normalt finns på huden och i talgkörtlarna kan inte ta sig ut och det blir en irritation i botten av talgkörteln som ger en inflammation. Den kan bli rodnad, öm och svullen. Acne/finnar och pormaskar kommer alltså inte av smuts.

Ofta kommer pormaskar och acne/finnar i ansiktet, på ryggen och på bröstet men kan också komma på andra ställen på kroppen. Det kommer mest under pubertetsåren.

För de flesta räcker det att tvätta ansiktet varje dag. För andra kan det behövas acnemedel eller mediciner.

Rösten

Struphuvud och stämband växer och ger en mörkare röst. Under tiden kan rösten variera och det är svårt att ha kontroll på den. Den kan pendla mellan pipig och mörk. Detta märks mer på killar än på tjejer. Att struphuvudet bli större syns på killar och det brukar kallas adamsäpple.

Mera kropp

Kvinnors höfter och mage får mer underhudsfett och det kan göra att kroppen ser lite ”rundare” ut. Män får större axlar och mer muskler.

Humör

Många känner av en humörpåverkan. Humör och sinnesstämning kan variera mycket och snabbt under puberteten. Det kan kännas som man går från glad till ledsen eller tvärtom väldigt snabbt. Detta behöver förstås inte bara gälla puberteten även om många beskriver att det började kännas mer så just då.

En del beskriver att de började fundera mer på saker som de inte tidigare hade funderat på.

Flera beskriver att de lättare blir ovän med familjemedlemmar och att de börjar fundera över hur kompisar är. Många beskriver att de börjar tänka mer på sex, hur kroppen fungerar och att de blir förälskade. Lust till att ta på sin egen kropp och att onanera kan bli mer intressant från att kanske inte tidigare alls har känt någon sådan lust.

I puberteten går kroppen från barn till vuxen. Starten och upplevelsen av puberteten är väldigt olika från person till person. Därför är det svårt att jämföra sig med någon annan än sig själv.

Foto: Mary R. Vogt/Morguefile

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Kukkunskap
Hej!
Jag heter stefan och jag har en fråga om förhuden och storleken. Vad ska jag göra om jag inte kan dra tillbaks förhuden? Känner mig annorlunda när mina komoisa kan göra de men inte jag. Fråga 2: min penis är liten vad ska jag göra åt de?

Sagt av: Stefan 2017-03-05 13:23:37


Hej!
Jag heter Hanna och jag har ett problem. Varje gång jag nyser så blir jag alldeles våt i trosan. Vad beror detta på?

Sagt av: Artur 2016-09-30 12:49:57

Hår
Vad händer om man är fjorton år har bröst mens och hår på könet men inte under armarna , är det ovanligt?

Sagt av: Lisa 2012-06-17 09:33:11

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kropp och kön

Illustration av slidkransar

Slidkransen

Ordet "mödomshinna" leder till många missförstånd. Framför allt ger det en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker om man penetrerar den. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna.

Läs mer
 
Bild på en tre nakna kvinnor
 

Allt du vill veta om snippan!

Fitta, muff, sköte, vagina, snippa, bäver... Kalla det vad du vill! Här hittar du allt du undrat om tjejers kön.

Bild på en två nakna män.
 

Kukkunskap

Snopp, kuk, penis, petter-niklas... Vad du väljer att kalla mannens kön är valfritt så länge det inte är kränkande. När det handlar om små pojkar...

Person som sitter
 

Känna sig hemma i sin kropp

Det finns massor med bilder av hur kroppar ska se ut. Det finns massor med ideal att försöka leva upp till, många som är relaterade till att...

Bild från en bok som skriver om hjärnan
 

Hjärnan

Hjärnan är faktiskt det viktigaste organet vi har när det gäller sex. Det är i hjärnan beslutet om du vill ha sex eller inte tas. Upphetsningen...

Hitta rätt