Slidkransen – frågor och svar om mödomshinnor och oskuld

Publicerad 2015-10-05 | Uppdaterad 2016-10-11

Ordet "mödomshinna" leder till många missförstånd. Framför allt ger det en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker om man penetrerar den. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna. RFSU använder endast ordet "slidkrans", som bättre beskriver vad som finns strax innanför slidmynningen.

Kommentera | 14 kommentarer
Illustration av slidkransar

Var sitter slidkransen och hur ser den ut?

Slidkransen sitter en till ett par centimeter innanför slidmynningen och inte djupt inne i slidan. Den ser olika ut på varje individ – precis som örsnibbar, näsor eller blygdläppar gör – och är av olika storlek, färg och form.

Slidkransen består av slemhinneveck som kan vara tätt veckade eller mera glesa. Den är svagt rosa, nästan genomskinlig, men om den är tjockare kan den vara något ljusare eller vitaktig. Den kan se ut som blomblad, rosenblad eller vara nejlikeformad, som en pusselbit eller en halvmåne. I de allra flesta fall är den elastisk och tänjbar ungefär som en resår.

Det kan hända, fast mycket sällan, att slidkransens slemhinneveck täcker hela slidmynningen. Då kan man behöva hjälp av en gynekolog att öppna slidkransen så att mensblodet kan rinna ut för att man ska kunna föra in exempelvis en tampong eller ha penetrerande sex.

Ingen känner till slidkransens egentliga funktion, men förmodligen är den en rest från utvecklingen under fosterstadiet.

Gör det ont ”första gången”?

För att man ska kunna njuta av vaginalsex  så krävs det att man är upphetsad och lubricerar (blir våt i slidan). Om man är spänd och har svårt att slappna av kan det göra ont. Då spelar det ingen roll om det är första, andra eller tionde gången man har sex.

Det är viktigt att känna till vilken betydelse klitoris har för den sexuella upphetsningen och njutningen. Klitorisollonet har till exempel tusentals sensoriska nervändar och det är fler än någon annanstans på människan. Den känsligheten är förklaringen till att så många kvinnor njuter av klitorisstimulering. Länk till en illustration över hur könsorganet ser ut.

Blöder man första gången?

De allra flesta blöder inte. Det kan uppstå små sprickor i slemhinnevecken som gör ont, och ibland kan det också blöda lite grann, men det är ovanligt.

Oavsett hur slidkransen ser ut, så är det färre än hälften av alla tjejer som blöder när de penetrerar slidan första gången. Bland dem som ändå blöder är det få som gör det för att slidkransen varit trång, utan av andra orsaker. Om man inte varit sexuellt upphetsad utan spänd, nervös och för torr, kan det bli små sprickor i slidkransen som kan blöda, men det beror inte på hur många gånger man har haft sex.

Kan slidkransen spricka om man cyklar eller rider?

Nej. Eftersom det inte är en hinna som brister påverkas inte slidkransen av fysisk träning. Slidkransen finns en till ett par centimeter innanför slidmynningen.

Vad menas med att ”spräcka mödomshinnan”? Och har penisens längd betydelse för detta?

Uttryck som "spräcka oskulden" kommer från den felaktiga bilden många har av att det finns en täckande hinna. Det som faktiskt finns är slidkransen: elastiska slemhinneveck som inte kan spräckas av vare sig en penis eller något annat föremål som förs in i slidan. När slemhinnevecken tänjs ut uppkommer ibland små sår som kan svida. Dessa sår läker mycket snabbt – oftast redan efter något dygn. Slidkransens veck sitter precis innanför slidmynningen och därför är det ointressant hur lång en penis är.

Om du försökt att penetrera slidan utan att lyckas kan du genom en enkel gynekologundersökning få veta om slidkransen kan vara ett hinder.

Oskuld – vad menas med det?

Snacket om oskuld handlar om huruvida man har sexdebuterat, både som tjej och kille. De flesta tänker nog i första hand på att det hänger ihop med om man har haft vaginalsamlag eller inte. Oskuld är ett otydligt begrepp som bygger på uppfattningar och myter om framför allt kvinnans sexualitet. RFSU är kritiska till dessa uppfattningar. Dels är oskulden ofta förknippad med en heterosexuell syn på sex. Sex kan ju vara så mycket mer än penetrerande samlag mellan man och kvinna (det vill säga penis i slidan). Själva ordet är också problematiskt, motsatsen till oskuld är ju att vara skyldig till något. Man är inte skyldig för att man har haft sex och man ska inte behöva känna skuld för att man haft det. Dessutom drabbas särskilt kvinnor av dessa myter, till exempel genom ryktesspridning eller våld.

Är jag oskuld?

Ibland kommer det frågor till RFSU:s frågelåda som handlar om hur man vet om man är ”oskuld” eller inte. Det är bara du själv som kan avgöra det. Människor har olika uppfattning om vilken sexuell handling som gör att man inte längre anses vara ”oskuld”. En del begränsar det till vaginalsamlag medan andra räknar in annat också.

Kan man se eller känna om någon har haft sex genom att göra en oskuldsundersökning?

Nej. Lika lite som man kan se på en penis att han har haft sex kan man se det på en slida. Vare sig en gynekolog eller sexpartner kan avgöra om du haft vaginalsex, oralsex, analsex eller smeksex. Det är helt enkelt ingen annan som kan upptäcka om du haft sex.

Kan man sy ihop slidkransen med hjälp av en "oskuldsoperation"?

Operationer av slidkransen löser sällan några problem. Dels för att resultaten är varierande, dels för att de bidrar till att upprätthålla en fördomsfull syn på kvinnor och deras sexualitet. En del kvinnor lever med krav på sig att de ska ha en intakt ”mödomshinna” när de gifter sig för att garantera att de inte haft sex med någon annan före giftermålet. Det är ovanligt att sådana operationer utförs, framför allt på grund av att det är ett ingrepp med osäkert resultat. Det finns visserligen privatkliniker som utför dem men de är dyra och garanterar inga blödningar.

Oftast kan man istället hjälpa kvinnan genom så kallad ”icke-kirurgisk terapi”. Den går ut på att i samtal med gynekolog, kurator och sjukgymnast bekräfta hennes oro, stärka självkänslan och minska den självpåtagna skulden.

Hur går "oskuldsoperationer" till?

Om man ändå bestämmer sig för att operera, vilket är en mycket ovanlig åtgärd, fästs ett par stygn på vardera sidan i slidkransen. Stygnen ska ha hunnit ramla loss till giftermålet och inte kunna upptäckas av någon annan.

Men, det går alltså inte att sy dit en hinna. Det har ju aldrig funnits någon hinna och det går inte att återskapa något som aldrig funnits. Läkare brukar säga att det är som att ”sy i smör” därför att det är ett elastiskt mjukområde. Stygnen i sig orsakar sällan en blödning och de kan upptäckas om kvinnan tvingas att göra en gynekologisk undersökning strax före bröllopet. Stygnen kan också ramla bort i samma ögonblick som kvinnan lämnar sjukhuset.

En eventuell operation hjälper alltså kvinnan mer på ett psykiskt plan än på ett fysiskt, en blödning kan inte garanteras.

Jag har haft samlag och är rädd för att bli straffad för det. Vad kan jag göra?

Är du tjej eller kille och utsatt för  kontroll, begränsningar, hot eller våld av familj eller släkt? Linnamottagningen erbjuder rådgivning, stöd och skydd till ungdomar, både akut och mer långsiktigt. Jourtelefon för ungdomar: 020-40 70 40 (kostnadsfritt och anonymt).

Rädda barnens hemsida finns mycket bra information och länkar till olika ställen där man kan få råd och hjälp.

Kan man se på slidan att någon utsatts för sexuellt våld?

Trots att det inte går att se på slidkransen att den har penetrerats går det att säkra spår från en förövare om man blivit utsatt för sexuellt våld. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt efter händelsen söka läkarvård och att inte tvätta sig. De skador som dokumenteras och de prover som tas kan användas som bevisföring. Lika viktigt är att man kan behöva tala med någon och få hjälp att bearbeta vad som hänt med hjälp av stöd- och krissamtal.

Kommentarer

Visar 1-3 av 14.  Per sida 

Jag är egalitär
Jag är en 24 årig tjej med etnicitet från mellanöstern. står för jämlikhet mellan man och kvinna, i alla livets aspekter (förutom de självklara könsrollerna som att kvinnan kan föda barn men inte mannen), då jag tycker att män och kvinnor båda är lika värda och bör ha samma uppfostran, rättigheter i samhället, samma behandling i ett förhållande osv. Detta eftersom jag är uppvuxen i en familj där majoriteten är män som lärde mig att jag kan lika mycket som de kan och just att vi blev uppfostrade med samma krav från föräldrarna; samma utegångsförbud, samma städkrav osv. Och är man egalitär som jag är är det viktigt att man är konsekvent. Man kan t ex inte kräva att en kvinna är oskuld men inte mannen. Både män och kvinnor kan vara sexuellt aktiva, båda kan sprida STD och göra andra/bli med barn, så bara en varning till er tjejer som är rädda att er man ställer den frågan -- kräver han att du är oskuld kräver du att han är det med. Vill han att du går och gör en könsundersökning för sjukdomar ska ni båda göra det. Det ska vara jämlikt, rättvist, och konsekvent i dagsläget då det är 2015 och inte 500 år före Kristus. I nutiden är kvinnan och mannen sin egna person, båda kan vara självständiga och ansvarsfulla vuxna.I min familj ville våra föräldrar att både jag och mina bröder skulle avstå från sex innan äktenskap, sen om vi gjorde det som vuxna var upp till oss. Det viktiga är att det är en principsak mer än en anatomisk skillnad. Bara något jag ville dela med mig med er.

Sagt av: anonym 2015-10-21 21:19:25

penis
Hej!

Gör det ont första gången?

Sagt av: fredde 2015-10-15 10:06:30

slidkrans
"slidkransen" är ett sådant onödigt begrepp. tycker vi borde sluta med det också då det kan vara väldigt missvisande. vi har en slidöppning och lite veck som liksom inte behöver omnämnas öht.

Sagt av: Lina 2015-10-09 03:16:19

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kropp och kön

Illustration av slidkransar

Slidkransen

Ordet "mödomshinna" leder till många missförstånd. Framför allt ger det en bild av att en kvinnas slidmynning täcks av en hinna som spricker om man penetrerar den. Det stämmer inte. Det finns ingen hinna.

Läs mer
 
Bild på en tre nakna kvinnor
 

Allt du vill veta om snippan!

Fitta, muff, sköte, vagina, snippa, bäver... Kalla det vad du vill! Här hittar du allt du undrat om tjejers kön.

Bild på en två nakna män.
 

Kukkunskap

Snopp, kuk, penis, petter-niklas... Vad du väljer att kalla mannens kön är valfritt så länge det inte är kränkande. När det handlar om små pojkar...

Person som sitter
 

Känna sig hemma i sin kropp

Det finns massor med bilder av hur kroppar ska se ut. Det finns massor med ideal att försöka leva upp till, många som är relaterade till att...

Bild från en bok som skriver om hjärnan
 

Hjärnan

Hjärnan är faktiskt det viktigaste organet vi har när det gäller sex. Det är i hjärnan beslutet om du vill ha sex eller inte tas. Upphetsningen...

Hitta rätt