Till sidans huvudinnehåll
Akut p-piller och hormonspiral, två typer av akuta preventivmedel
Det finns två typer av akut preventivmedel: akut-p-piller eller dagen efter-piller som de ibland kallas och kopparspiral.

Akut preventivmedel

Akut preventivmedel tar du om du vill förhindra att du blir gravid efter att du haft oskyddat sex, eller om din vanliga preventivmetod inte fungerat. Det kan vara att kondomen gått sönder, eller att du råkat glömma ditt preventivmedel. Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller och kopparspiral. Här kan du lära dig mer om hur akutpreventivmedel fungerar och vad du ska tänka på. 

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hur fungerar akut-p-piller?

Akut-p-piller kallas också för dagen-efter-piller. De fungerar genom att göra så att din ägglossning skjuts fram eller hoppas över. På det sättet kan de förhindra att du blir gravid. Om ett ägg redan hunnit bli befruktat avbryter inte ett akut-p-piller graviditeten. Akut-p-piller är alltså inte detsamma som en abort. Ju tidigare du tar tabletten efter att du haft samlag, desto mindre risk är det att du blir gravid.

Hur effektivt är akut-p-piller?

Om du tar tabletten inom 72 timmar efter det oskyddade samlaget, minskas risken att bli gravid med ungefär 85 procent. Alla akuta p-piller blir mindre effektiva ju längre tid som går efter att du haft oskyddat samlag. EllaOne brukar anses vara det mest effektiva akut-p-pillret.

Hur använder jag akut-p-piller?

Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena sorten måste du ta senast 72 timmar (tre dygn), efter oskyddat samlag. Den här sortens akut-p-piller innehåller det aktiva ämnet levonorgestrel. De säljs med olika namn, men brukar heta Norlevo, Postinor, Frivelle, Levodonna eller Levonorgestrel.

Den andra sorten kan du ta upp till 120 timmar (fem dygn) efter att du haft oskyddat samlag. Den här sorten säljs med namnet EllaOne och har ulipristalacetat som aktivt ämne.

Oavsett vilken sorts akut-p-piller du använder är det bästa alltid att ta det så snabbt du kan, eftersom de blir mindre effektiva ju längre du väntar.

Det är viktigt att du gör ett graviditetstest efter ungefär tre veckor, för att se att tabletterna har fungerat.

Hur skaffar jag akut-p-piller?

Du kan köpa akut-p-piller receptfritt på apotek eller nätapotek, och de delas ut gratis på till exempel ungdomsmottagningar till dig som är under 23 år.

Passar akut-p-piller mig?

Akut-p-piller är ett bra alternativ om du haft oskyddat slidsamlag och vill undvika att bli gravid. Det kan kännas bekvämt och enkelt att kunna köpa det på apotek utan recept.

Kopparspiral anses vara det mest effektiva akutpreventivmedlet, men om du av någon anledning inte vill använda det är akut-p-piller ett bra alternativ. Det kan till exempel kännas skönt att slippa gå till en mottagning, så som du behöver göra om du ska få kopparspiral insatt. Det kan också vara så att du har riklig mens, mycket mensvärk eller lågt järnvärde, och då är kopparspiral ett mindre bra alternativ. Kanske vill du kunna bli gravid inom en snar framtid, och då kan kopparspiral kännas mindre bra eftersom det passar bäst om du vill ha ett långvarigt skydd.

Akut-p-piller kan ge biverkningar, men de brukar gå över efter något dygn. De vanligaste är huvudvärk, illamående eller ont i magen. De kan också göra att din nästa mens kommer tidigare eller senare än väntat.

Vad kostar akut-p-piller?

Akut-p-piller brukar kosta från omkring femtio kronor upp till ett par hundra kronor. EllaOne, som du kan ta upp till fem dygn efter samlag, brukar vara lite dyrare än de andra, som du måste ta inom tre dygn.

Kom ihåg!

Utöver att komma ihåg att ta tabletten i tid finns det några andra saker att tänka på när du använder akuta p-piller:

  • Akuta p-piller kan ge mensrubbningar. Det är därför inte ett bra alternativ att använda dem som din enda preventivmetod.
  • Om du kräks mindre än 2–3 timmar efter att du tagit akut-p-piller behöver du ta en ny tablett.
  • EllaOne bör du inte ta samtidigt som du ammar. Akut-p-piller med levonorgestrel brukar däremot inte vara farliga när du ammar.

Fördelar och nackdelar med akut-p-piller

Fördelar med akut-p-piller

  • Finns receptfritt på apotek.
  • Om du tar tabletten tidigt är det liten risk att du blir gravid.
  • Ett bra alternativ för dig som inte vill eller bör använda kopparspiral som akutpreventivmetod.

 

Nackdelar med akut-p-piller

  • Mindre effektivt ju längre du väntar med att ta tabletten efter oskyddat samlag.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Kan orsaka mensrubbningar.
  • Du måste komma ihåg att ta ett graviditetstest tre veckor efter att du tagit akut-p-piller.
  • Kan ge biverkningar som huvudvärk, illamående eller ont i magen.

Hur fungerar kopparspiral som akutpreventivmedel?

Du kan få en kopparspiral insatt akut av barnmorska eller läkare inom fem dygn efter att du har haft oskyddat samlag. Den kan sedan sitta kvar som fortsatt preventivmetod i upp till fem år.

Kopparspiralen ser ut som ett litet T av plast, med en tunn koppartråd lindad runt skaftet. Den inte större än några centimeter och placeras i livmodern. Spiralen utsöndrar kopparjoner, som påverkar miljön i livmodern så att spermier inte längre trivs där. De blir mindre rörliga och kan inte längre befrukta äggen. Kopparjonerna som frigörs fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med din mens. Kopparspiralen innehåller inga hormoner, och den påverkar inte din ägglossning.

Hur effektivt är kopparspiral som akutpreventivmedel?

Kopparspiral är det mest effektiva akutpreventivmedlet. Den är också mycket effektiv som förebyggande graviditetsskydd. Läs mer om kopparspiral här

Fördelar och nackdelar med kopparspiral

Fördelar med kopparspiral

  • Mycket effektivt skydd mot graviditet.
  • Du behöver inte komma ihåg ditt preventivmedel, utan kan ha din kopparspiral i fem år innan det är dags att byta.
  • Gratis i de flesta regioner.
  • Innehåller inga hormoner och ger därför inga hormonella biverkningar.

 

Nackdelar med kopparspiral

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Det kan göra ont och kännas obehagligt att få kopparspiralen insatt.
  • Den kan göra att du blöder mer när du har mens, eller att du får mer mensvärk.