Akutpreventivmedel

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2017-05-11

Kommentera | 6 kommentarer
Akutpreventivmedel. Bilden visar två kartor med akut-p-piller och en kopparspiral

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller (bilden) och kopparspiral. De kan användas som du av någon anledning haft samlag utan skydd. De kan också användas om kondomen gått sönder eller om din vanliga preventivmetod glömts. 

Hur funkar kopparspiralen?

Kopparspiralen sätts in av barnmorska eller läkare. Du kan få en kopparspiral insatt akut inom fem dygn efter att du har haft ett oskyddat samlag. Den kan sedan sitta kvar som fortsatt preventivmetod i upp till fem år.

Kopparspiralen gör spermierna mindre rörliga och både ägg och spermier blir funktionsodugliga. Din ägglossning påverkas inte av kopparspiral. 

Hur fungerar akut-p-piller?

Akut-p-piller förhindrar eller skjuter fram ägglossningen och kan därmed förhindra graviditet. Om ett ägg redan hunnit bli befruktat avbryter inte ett akut-p-piller graviditeten. Akut-p-piller är alltså inte detsamma som en abort.
 Kopparspiral är en akutpreventivmetod som effektivt förhindrar befruktning. 

Det finns idag tre olika akut-p-piller. Ju tidigare man tar tabletten desto mindre risk är det att man blir gravid. Norlevo och Postinor, som ska tas så snabbt som möjligt men senast 72 timmar (3 dygn) efter oskyddat samlag. Norlevo och Postinor kan köpas receptfritt på apotek och delas ut gratis på ungdomsmottagning till dem som är under 23. EllaOne är ett akut p-piller, som också ska tas så snabbt som möjligt efter ett oskyddat samlag men som kan tas upp till 120 timmar (5 dygn) efter oskyddat samlag. EllaOne går att köpa receptfritt på apotek. Det delas ut gratis på till exempel ungdomsmottagningar till de som är under 23 år.  Både Norlevo, Postinor och EllaOne hämmar eller skjuter upp ägglossningen och kan därmed förhindra en graviditet. Det är viktigt att du gör ett graviditetstest efter ungefär tre veckor, för att se att tabletterna har fungerat.

Kom ihåg! Akuta p-piller kan ge upphov till menstruationsrubbningar. De är inte att rekommendera som enda preventivmetod.

Kommentarer

Visar 1-3 av 6.  Per sida 

Dagen efter tablett & mens 3-4 dagar efter
Hej !

om man har legat med en kille 2 ggr och tagit dagen efter tablett bägge gångerna och sedan 3-4 dagar senare kommer mensen , och 2-3 veckor senare så ligger man med någon annan och blir gravid.. Hur stor är chansen att de är han "första" ?

Sagt av: Sara 2015-07-30 10:37:09

Hormoner
Hej!
Jag undrar hur dessa p-piller fungerar, är det någon hormon som verkar?
Tacksam för svar!

Sagt av: Tilda 2014-01-22 15:31:25

Svar till Julie
Hej! RFSU kan tyvärr inte svara på personliga frågor i kommentarsfälten, vänd dig gärna till vår frågelåda eller chatta med oss på måndagkvällar.
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/RFSU-chatten/

Sagt av: Frida, webbredaktör 2012-09-24 10:52:48

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt