Femidom

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 10 kommentarer
Bilden visar en kondom av typen femidom.

Vad är femidom?

Femidomen är en tunn gummihylsa som förs in i slidan eller analen före samlag. Öppningen består av en bredare kant och en ring som placeras runt slidmynningens utsida. Ringen förhindrar att femidomen glider in i slidan eller analen. I botten på femidomen finns en mindre ring som underlättar isättning och som håller femidomen på plats. Om man använder femidomen vid analsex kan man ta bort ringen.

Hur fungerar femidomen?

Femidomen förhindrar att spermierna kommer in i livmoderhalsen. Femidomen skyddar även mot könssjukdomar, på samma sätt som kondomer gör.

Hur gör jag med femidomen?

Femidomen placeras i slidan före samlaget. Den breda kanten och ringen ska placeras runt slidmynningens utsida så att den täcker blygdläppar, urinrör och klitoris. Femidomen bör kombineras med glidmedel, som man då applicerar på insidan. Om en femidom skulle gå sönder eller halka ur finns akutpreventivmedel att använda inom tre dygn, för att undvika graviditet.

Ska femidomen användas i analen, bör den breda kanten täcka anusmynningen.

Fördelar med femidom

Femidomen ger den som penetreras kontroll över sin kropp, då den till skillnad mot kondomen placeras i den person som penetreras (slida/anus) och inte på den person som penetrerar. Om femidomen används på rätt sätt är den ett effektivt skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Nackdelar med femidom

Det krävs lite övning för att placera den rätt.

FILM Så sätter man in kondomen

 

Kommentarer

Visar 1-3 av 10.  Per sida 

Latexfri tjejkondom
Vill man vara lite mer miljövänlig, men ändå använda en engångsprodukt som kondom är den latexfria tjejkondomen att föredra. Och tipset om akutpreventivmedel kan ni ju ändra, kopparspiral kan sättas in inom fem dygn.
Tjejkondom är också suverän att kombinera med andra metoder, för att öka effektiviteten och minska smittrisken. Ska inte kombineras med killkondom, p-ring eller pessar. En stor fördel är att den är helt biverkningsfri!!

Sagt av: Birgit Linderoth 2013-09-24 20:47:15

Svar till Kondomtorget
Hej!
Kontakta gärna RFSU AB genom att mejla till info@rfsu.com. De kan svara på frågor om våra produkter.

Sagt av: Ulrika (Förbundskansliet) 2013-05-31 08:49:04

RFSU Femidom
Vi vill komplettera informationen i vår e-butik och undrar vad det är för storlek på RFSU Femidom?

Det vill säga diameter (eller bredd) för yttre ringen, för "inre ringen" och dess längd.

Sagt av: Kondomtorget 2013-05-28 23:21:44

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt