Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 35 kommentarer
Bild på två hormonspiraler

Hormonspiralen är T-formad och gjord av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 35.  Per sida 

Mirena hormonspiral
Jag satte in min spiral 19 okt och jag har fysiskt kännt av saken i livmodern hela tiden. Blir mer och mer obehagligt och ständigt påminnd om att den sitter där hur / var jag än sitter. 1 månad efter insättningen kollade jag hos gyn att den satt rätt. Nu känns det ännu mer påtagligt. Varför?

Sagt av: AMA 2017-01-10 15:18:23

Jaydess hormonspiral
Jag har relativt nyligen satt in en Jaydess hormonspiral och tänkte dela med mig lite av min erfarenhet.

Jag är 26 år med en fast pojkvän och efter att ha använt kondom samt avbrutet samlag ett par gånger kände jag att jag ville ha något mer långvarigt och säkert skydd. Tidigare har jag ätit P-piller vid 22-23 års ålder (först Neovletta men de mådde jag väldigt illa av, bytte sedan till Yasminelle och åt dem ca 1 år), men då jag tyckte att humörsvängningarna blev för stora för mig och att jag inte riktigt kunde känna igen mig själv längre valde jag att sluta med dem.

Gick till en gynmottagning där jag först ville ha en kopparspiral, då det är hormonfritt. Dock upplyste sköterskan mig om att det kan öka menstruationsmängden och även smärtan, och då jag har relativt mycket mensvärk redan kändes det som ett sämre alternativ, och valde därför att köra på hormonspiral istället. Fick råd vid insättning att ta 2 Ipren och 1 Alvedon 1 timme innan. Själva insättningen gjorde helt klart ont, men de fick försöka flera gånger också då jag hade som en böjning precis vid livmodertappen som gjorde det svårt att få in verktyget. Det gör ondast när de kommer in i livmodern med verktyget tyckte jag, det är som en kortvarig, ilande smärta som sedan är över rätt fort. Jag hade rejält ont på kvällen, lite dagen efter och därefter inget. Mellanblödningar ca 1 månad efter, därefter upphörde det. Hoppas att det fortsätter att gå lika bra :)

Sagt av: Emma 2017-01-04 15:45:56

Sex ?
Måste man vänta med o ha sex när man fått en ny spiral ? Har bara bytt eftersom det gått snart 5 år o bytte till hormonspiral från koppar...har hört både att man ska vänta + att det är okej o ha sex ???

Sagt av: Kattisen 2016-12-06 21:22:12

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt