Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 33 kommentarer
Bild på två hormonspiraler

Hormonspiralen är T-formad och gjord av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 33.  Per sida 

Sex ?
Måste man vänta med o ha sex när man fått en ny spiral ? Har bara bytt eftersom det gått snart 5 år o bytte till hormonspiral från koppar...har hört både att man ska vänta + att det är okej o ha sex ???

Sagt av: Kattisen 2016-12-06 21:22:12

Livmodern
Min mamma sa nåt om att om man skaffar spiral innan man har varit med barn, så kan det påverka livmodern negativt sen när man vill ha barn.
tänkt skaffa spiral så vill mest veta om det är sant?

Sagt av: Julia 2016-12-05 20:43:35

Det tar tid för kroppen att vänja sig vid nya hormoner - ha tålamod
Insättningen var det värsta jag varit med om, blödde en del och hade mindre smärtor ett par månader framöver. Mensen kom oregelbundet och mycket i cirka 6-8 månader. Men efteråt försvann smärtorna, mensen upphörde helt och vad jag vet har mitt humör inte påverkats alls. Jag är 23 år nu, har haft min i 5 år nu och ska sätta in en ny snart. Det är verkligen det bästa preventivmedlet för mig då det inte ens känns att den är där plus att jag slipper den förbannade mensen! Det jobbiga i början är värt med tanke på hur bra det blir efteråt. Nackdelen är bara att trådarna har gjort ont på varenda kille jag haft sex med.

Sagt av: Claire 2016-11-23 09:29:54

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt