Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 28 kommentarer
Bild på två hormonspiraler

Hormonspiralen är T-formad och gjord av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 28.  Per sida 

Mirena hormonspiral
Hej! Satte in mirena hormonspiral i mars förra året,för andra gången. Hade en för 4 år sen men tog ut den efter 6 månader. Då försvann mensen nästan direkt. Efter det har jag haft regelbunden som varat i 2-4 dagar,men efter insättningen har den varat i 5-14 dagar och varierat från riklig till småblödningar. Det har pågått fram till en vecka sen och nu har jag gått över 6 dagar(använder period tracker-appen) och den har stämt nästan exakt på dagen. Känner spiralens trådar, har gjort grav-test för säkerhets skull som visade negativt. Borde jag kontakta gynmotagning?

Sagt av: Emma 2016-05-19 23:05:04

Så himla nöjd!
Satte i min hormonspiral för snart fem år sedan. Gjorde lite ont att sätta in den, men inte alls så farligt som jag hade läst om på Internet. Hade små, små blödningar nästan varje dag i några månader efter insättning, men sedan upphörde mensen helt med några få mellanblödningar ett par gånger om året. Mår bra, har inga humörsvängningar, ingen sämre hy, samma sexlust och allt är bara tipptopp! Har rekommenderat hormonspiral till flera kompisar och de är alla nöjda. Ska byta min spiral nu i veckan då den snart börjar bli för gammal, så är definitivt nöjd med spiralen som preventivmedel!

Sagt av: Emmy 2016-03-29 23:23:37

Inte nöjd
Haft min spiral i lite över ett år nu. Insättningen gjorde fruktansvärt ont & har sen dess haft smärtor & ibland fått blödningar vid sex. Även haft väldiga smärtor, som mensvärk fast jag inte har haft mens. Har fått mycket infektioner, svamp, bakteriell vaginos osv, vad jag har läst så kan det vara en biverkning av spiralen. Humöret är också HEMSKT. Jag skrattar ena sekunden, grinar nästa & slår sönder saker i nästa. Tänkte att det förmodligen skulle gå över men det har det inte gjort. Så nu ryker den snarast!!

Sagt av: Linn 2016-03-13 21:08:07

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt