Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2012-01-27

Kommentera | 19 kommentarer
Bild på en hand som håller i en hormonspiral.

Hormonspiralen är en T-formad spole av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv och livmodersekretet som blir segt så att spermierna inte kan tränga igenom det och därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett väldigt effektivt preventivmedel. Den är ett bra preventivmedel för kvinnor med riklig mens. Biverkningar av hormonspiralen är ovanligt eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Nackdelar med hormonspiral

Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningar kommer oregelbundet och efter en tid kan upphöra så länge spiralen är kvar.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 19.  Per sida 

Cysta på äggstocken
Jag hade min hormonspiral insatt i ca tre månader. Upplevde fruktansvärda problem med minskad sexlust och helt plötsligt fick jag olidlig smärta över vänster äggstock. Läkaren på gynakuten konstaterade genom vaginal röntgen att det växt en cysta på min äggstock, 5 cm i diameter ungefär, på grund av att spiralen påverkat den naturliga menscykeln. Tog ut spiralen vid samma tillfälle och fick p-piller utskrivna för att sätta igång mensen igen. Cystan försvann på 2 månader. Jag går aldrig genom det igen... Däremot är jag inte särskilt glad för p-piller heller (bytte ju från det till spiralen) och letar aktivt andra, hormonfria, alternativ.

Sagt av: Alicia 2015-05-11 00:46:01

Kostnad!
Jag ska ta ut en Mirena hormonspiral på Apoteket och undrar om någon vet hur mycket den kostar?

Sagt av: Anna Sandstedt 2015-01-28 12:58:09

Mirena
Har haft min Mirena hormonspiral i 7 månader och är jätte nöjd!
Åt tidigare p-piller och hade inga problem med det heller men när jag började jobba natt fick jag problem att komma ihåg att ta tabletterna vid samma tidpunkt.
Efter insättningen blödde jag lite drygt en månad i sträck undantag någon enstaka dag. Men det var så lite att det räckte med trosskydd. Självklart blev jag skrämd av att jag blödde så länge och tänkte att nu kommer det alltid vara så här.
Efter 2 månader hade jag en vecka då jag blödde lite igen men sen har mensen försvunnit helt och hållet.
I början kunde min pojkvän känna trådarna i vissa ställningarna och då kändes det som ett stick. Men nu märker vi inte av dom över huvudtaget.
Är verkligen supernöjd med min spiral och trots att jag tyckte det gjorde jätte ont att sätta i den skulle jag inte tveka om att göra det igen om 5 år.
/En nöjd 20-åring

Sagt av: Sandra 2014-10-24 14:18:04

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

Stor förändring i litet format

Bild på p-piller

Den 23 juni 2010 var det exakt 50 år sedan det amerikanska läkemedelsverket beslutade att godkänna p-pillret som preventivmedel. SvD ger i ett reportage en historisk tillbakablick över det älskade och hatade lilla pillret. I Sverige godkändes p-pillret först 1964.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt