Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 24 kommentarer
Bild på två hormonspiraler

Hormonspiralen är T-formad och gjord av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 24.  Per sida 

inre nöjd
Haft den i nästan ett år och var i början nöjd över spiralen, blödde lite efter den blev insatt och har nästan inte haft några blödningar efter det. Det finns dock ett stort MEN. För ca ett halvår sedan fick jag en stor panikångest attack mitt i en föreläsning. Trodde det först berodde på stress på grund av studien och trodde det skulle bli bättre över jul men har med tiden blivit mycket värre och nu mår jag konstant psykiskt dåligt. Får ångestattacker 1 gång om dagen så ska definitivt ta den ut så snart som möjligt!!

Sagt av: ida 2016-01-25 23:04:52

Jättenöjd!
Haft min spiral nu i 5 år och är supernöjd! Det gjorde ont att sätta in den, men så värt det! Inte haft mens eller mensvärk på 5 års tid, så lite smärta vid insättningen känns helt ok. 5 av 5!

Sagt av: Lina 2016-01-06 21:05:30

Riktigt nöjd
Helt klart det absolut bästa preventivmedel jag har haft. Då jag har blivit gravid på både P-piller och med p-stav. Läste många kommentarer, visst det är inget preventivmedel för alla. Men man måste ge kroppen lite tid till att vänja sig. Har haft min i över 2 år, hade lite blödningar som kunde vara kraftiga precis i början. Nu har jag mens kanske med 3-5 månaders mellanrum. Dock så varar blödningen enbart i max 2 dagar när den väl kommer. Men som sagt, detta är ett bra preventivmedel, men det är något man måste testa sig fram till likadant är det med alla andra alternativ.

Sagt av: Evelina 2015-11-11 00:12:24

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt