Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2012-01-27

Kommentera | 21 kommentarer
Bild på en hand som håller i en hormonspiral.

Hormonspiralen är en T-formad spole av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv och livmodersekretet som blir segt så att spermierna inte kan tränga igenom det och därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett väldigt effektivt preventivmedel. Den är ett bra preventivmedel för kvinnor med riklig mens. Biverkningar av hormonspiralen är ovanligt eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Nackdelar med hormonspiral

Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningar kommer oregelbundet och efter en tid kan upphöra så länge spiralen är kvar.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 21.  Per sida 

Dåligt skydd
Jag har haft min Hormonspiral i drygt ett år och fick nyligen ihållande blödningar och kramper i magen. Det visade sig att jag hade Utomkvedshavandeskap och att min vänstra äggledare var för skadad för att kunna behållas, så jag har precis opererats för de båda. Läkarna tyckte att jag skulle ha kvar spiralen då den satt så bra, men äter även minipiller nu som ett tillägg då inte hormonspiralen verkar vara något att lita på.

Sagt av: Lisa 2015-09-28 13:16:57

Vet inte vad jag ska tro.
Har haft spiralen inne i över en månad och blöder mer än jag tidigare gjort. Bindor och tamponger håller max 1-2 h. Har även värkar varje dag och humöret är inte på topp. Detta är verkligen inte för alla..
Är rädd att något gick fel vid insättningen. De sa till mig att det skulle ta 3 minuter men tog 40 minuter. Krävdes en läkare och sex sköterskor.
Mycket märkligt. Vill bara ha ut den nu!

Sagt av: Natasha 2015-05-19 01:35:46

Cysta på äggstocken
Jag hade min hormonspiral insatt i ca tre månader. Upplevde fruktansvärda problem med minskad sexlust och helt plötsligt fick jag olidlig smärta över vänster äggstock. Läkaren på gynakuten konstaterade genom vaginal röntgen att det växt en cysta på min äggstock, 5 cm i diameter ungefär, på grund av att spiralen påverkat den naturliga menscykeln. Tog ut spiralen vid samma tillfälle och fick p-piller utskrivna för att sätta igång mensen igen. Cystan försvann på 2 månader. Jag går aldrig genom det igen... Däremot är jag inte särskilt glad för p-piller heller (bytte ju från det till spiralen) och letar aktivt andra, hormonfria, alternativ.

Sagt av: Alicia 2015-05-11 00:46:01

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

Stor förändring i litet format

Bild på p-piller

Den 23 juni 2010 var det exakt 50 år sedan det amerikanska läkemedelsverket beslutade att godkänna p-pillret som preventivmedel. SvD ger i ett reportage en historisk tillbakablick över det älskade och hatade lilla pillret. I Sverige godkändes p-pillret först 1964.

Skjuta myggor med elefantbössa

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt