Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 38 kommentarer
Bild på två hormonspiraler

Hormonspiralen är T-formad och gjord av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 38.  Per sida 

Jaydess hormonspiral
Jag mådde förjävligt av jaydess. Var oroad för depression ocv nedstämdhet redan från start men båda barnmorskorna jag träffade sa att det inte fanns någon risk för det. Det fanns enligt dem i princip inga bivekningar alls. Vilket skämt! Jag var ledsen, trött och aggressiv samt fick jättedålig hy och när jag träffade läkaren för att jag fått en infektion i underlivet (pga sprialen) bestämde jag mig för att ta ut skiten. Då säger hon att det är väldigt vanliga biverkningar jag beskriver. Blir så trött, barnmorskorna borde sluta låta som läkemedelsföretagen och "sälja in" preventivmedel.

Sagt av: Anna 2017-04-06 18:57:16

Mirena
Först så blödde jag i över 100 dagar i sträck efter insättning. När jag väl hade ett uppehåll var det bara för en vecka. Jag har alltid (innan mirena) haft otrolig mensvärk och rikliga blödningar som varar i ca 10 dagar. Nu har jag inte lika kraftiga blödningar men de varar i 10-15 dagar två gånger i månaden. Jag känner helatiden själva spiralen och får ibland "hugg". Upplever även minskad sexlust och inte lika intensiva orgasmer. Hoppas denna metod fungerar för er andra.

Sagt av: Louise 2017-02-10 18:54:47

Minskad sexlust?
Hej,

Jag är super nöjd men min spiral men har på det senaste börjat märka att jag får Minsks sexlus? Och att jag dessutom har svårare att bli våt samt få orgasm... beror SERO hormonspiralen?! Detta he börjat påverka min relation med min partner.. :(

Sagt av: Elisabeth 2017-01-23 00:18:22

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt