Hormonspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 30 kommentarer
Bild på två hormonspiraler

Hormonspiralen är T-formad och gjord av plast.

Hur fungerar hormonspiralen?

I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. Därmed förhindras befruktning.

Hur skaffar jag en hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda och finns på apotek, de sätts in i samband med en gynekologisk undersökning.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket säkert preventivmedel. Den kan vara ett bra preventivmedel för personer med riklig mens eftersom blödningarna minskar. Gulkroppshormonets inverkan på livmodern gör att blödningarna kommer oregelbundet och kan efter en tid upphöra så länge spiralen är kvar. Biverkningar av hormonspiralen är ovanliga eftersom mängden gulkroppshormon i kroppen utanför livmodern är mycket låg. Men en del får biverkningar i form av till exempel humörförändringar. Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med fullgod effekt i fem år.

Modell som visar hur hormonspiralen sitter i kroppen

Kom ihåg!

Spiralen ger inget skydd mot könssjukdomar, så använd kondom som komplement vid tillfälliga kontakter.

Modell med spiral

På bilden syns hur en spiral (i detta fall en kopparspiral) är placerad i livmodern.

  1. Äggledare
  2. Livmoder
  3. Livmodertapp
  4. Slida

Kommentarer

Visar 1-3 av 30.  Per sida 

Bara positivt, enkel insättning
Hej alla fittbärare, tänkte bara skriva lite om min erfarenhet.

Var som mensvärk i 2 dagar. Hon sa att man fick ha oskyddat sex direkt, tampong osv direkt. Dock i och med min mens väntade jag i 5 dagar, blött lite, småblöder då och då. Det var bra att vänta med sex, då trådarna (som hon klippte 3cm) inte lagt sig på plats än (de viras liksom runt livmoderstappen så att den inte känns efter ett tag, den ligger liksom gömd runt). Sedan fungerade sex superbra, och det blir lite som mensvärk efteråt då det fortfarande är ömt säkert.

Jag tänkte skaffa kopparspiral pga depression och då inte ville ha mer hormoner i kroppen som ställer till med saker. Jag skulle ta 1000mg alvedon och 400mg ipren, vilket jag gjorde. Gick dit och vi pratade om alternativ, jag blöder rätt mycket så hon tyckte inte att kopparspiral var optimalt då man ofta blöder 2 dagar mer och jag kan blöda 7-11 dagar i månaden. Hormon gör att mensen försvinner för 80%, lika säkert som att sterilisera sig, och hormonmängden är like mycket som 1 minipiller i månaden, och det är väldigt koncentrerat vilket gör att det inte ska kännas av så mycket.

Själva insättningen gick bra. Först mätte hon livmodern, hade en plastgrej som gjorde att slidan öppnades så att livmodertappen syntes, och sedan nöp hon till med en grej så att den skulle vara på plats. Själva mätningen kändes som en medel mensvärk, och insättningen lite mer i 2 sek. Supernöjd hittills, ingen stark smärta, som mensvärk. Var inte rädda för att testa!

Sagt av: Hannah Larsson 2016-10-15 18:11:22

Såååååååå himla nöjd!
Jag har haft hormonspiral i 26 år. Satte in den när jag var 23 år, efter att jag fick mitt sista barn. Sen har jag haft och har det även i dag. Jag har aldrig haft vare sig mens eller flytningar.. för mig har det fungerat perfekt. Alltså inte en tillstymmelse till mens på 26 år. För mig passa det kanon!

Sagt av: Christine Andersson 2016-08-13 23:12:47

Mirena hormonspiral
Hej! Satte in mirena hormonspiral i mars förra året,för andra gången. Hade en för 4 år sen men tog ut den efter 6 månader. Då försvann mensen nästan direkt. Efter det har jag haft regelbunden som varat i 2-4 dagar,men efter insättningen har den varat i 5-14 dagar och varierat från riklig till småblödningar. Det har pågått fram till en vecka sen och nu har jag gått över 6 dagar(använder period tracker-appen) och den har stämt nästan exakt på dagen. Känner spiralens trådar, har gjort grav-test för säkerhets skull som visade negativt. Borde jag kontakta gynmotagning?

Sagt av: Emma 2016-05-19 23:05:04

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt