Kondomer och vår miljö

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2014-06-11

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på en person som tänker kasta en kondom i toaletten.

Miljö

  • RFSU har vid varje leverantörsbesiktning ett miljökrav (ISO 14001) ställt på tillverkarna, och de uppfyller alla det kravet idag.
  • Kondomförpackningarna inte miljömärkta men återvinningsbara.
  • Kondomer är nedbrytbara, men hur lång tid det tar i till exempel en kompost har RFSU inget svar på.
  • Kondomer ska inte spolas ner i toaletten utan läggas i soporna. En kondom rymmer cirka 7 liter vatten, och kan orsaka stopp i vattenledningarna och problem i vattenreningsverken.

Tillsatser vid tillverkningen

  • Vid vulkanisering (en process som gör gummit mer hållbart) av latex/naturgummi används tillsatser av olika så kallade stabilisatorer. Exakt vilka ämnen som används är hemligt och det är endast vid registreringar till myndighet som ingredienserna lämnas ut.
  • Kondomerna tvättas/renas i minst ett dygn efter tillverkningen för att få bort så mycket av tillsatserna som möjligt. Att det är just ett dygn som är en lämplig ”tvätttid” har RFSU:s leverantörer kommit fram till o och med att tillverkningen utvecklas.
  • Kondomerna tillverkas i Asien och levereras till RFSU:s kondomfabrik i stora säckar med mellan 11 520 till 14 400 kondomer i varje säck. För att kondomerna inte ska klibba ihop under redan tillsätts talk. Den talk som används är kemiskt tillverkad och inte allergiframkallande. Tidigare användes frömjöl och då fanns det en viss allergirisk.
  • När RFSU:s kondomer förpackas tillsätts en liten klick silikonolja (gäller alla kondomer utom 17006). Silikonoljan är av ”pharmaekope kvalitet”, det vill säga en produkt som tillverkas för att användas i läkemedelsindustrin och den levereras mot analyscertifikat från leverantör (detta gäller även talken).

Observera att informationen gäller RFSU:s kondomer. Andra leverantörer/tillverkare kan ha andra krav.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kondom

Händer som håller i en kondom

Sätta på en kondom

I text och med bilder förklarar vi hur du sätter på en kondom på ett korrekt sätt.

Läs mer
 
 

Om kondomen går sönder

Det är ovanligt att kondomer går sönder. Det finns dock inget preventivmedel som är 100 procent säkert och om du använder kondom under samlaget har...

 

Kondomens historia

Kondomer har använts sedan urminnes tider och har en lång historia. I Egypten, 1300-talet f. Kr., användes fodral av djurhudar och tarmar och på...

Banner - köp kondomer
 
Gör din kondomplan
 
 

Mer om kondomer på andra webbplatser

 

Hitta rätt