Varför går kondomen sönder?

Publicerad 2010-10-27 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 2 kommentarer

Fel glidmedel

En anledning till att kondomen går sönder kan vara att man använder oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom. Det gör nämligen att kondomen försvagas och risken är då större att den går sönder. Använd istället vatten– eller silikonbaserat glidmedel.

För lite lubrikation

En annan möjlig orsak till att kondomen går sönder är att den utsätts för alltför stor påfrestning. Detta kan uppstå om det inte är tillräckligt ”glidigt” under samlaget.

Vid upphetsning blir slidan våt, svullen och större. Det kallas lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Man ska helt enkelt inte ha samlag om man inte är upphetsad. Om man är upphetsad men lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel.

Könshår kan skära sönder kondomen

En tredje orsak till att kondomen går sönder kan vara att man har vasst könshår som skär sönder kondomen.

Komdomen sitter för tajt

Det är viktigt att kondomen passar och inte sitter för tajt och slätt. Det ska finnas lite utrymme i kondomen och vara lite prassligt vid penisskaftet. Annars riskerar kondomen att gå sönder lättare.

Om kondomen går sönder vid analsex

Vid analsamlag är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel! I analen finns nämligen inget ”naturligt” glidmedel, dvs lubrikation. Analsamlag utan glidmedel innebär stor risk att kondomen går sönder, dessutom brukar de flesta tycka att det är skönare att använda glidmedel vid anal penetration.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 


Säg till henne att omgående gå till en ungdomsmottagning och ta ett akut piller så hon inte blit gravid

Sagt av: Anonym 2015-06-18 14:45:03

Den sprack abow
Abow när jag och min tjej klappade rumpor sprack den. Jag blev så upphetsad att jag spruta i henne. Aboow rakt över fittan och boobiesen. Nu är hon gravid. abow hennes baba kommer döda mig... vad ska jag göra

Sagt av: JOhan 2012-10-19 10:09:20

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kondom

Händer som håller i en kondom

Sätta på en kondom

I text och med bilder förklarar vi hur du sätter på en kondom på ett korrekt sätt.

Läs mer
 
 

Om kondomen går sönder

Det är ovanligt att kondomer går sönder. Det finns dock inget preventivmedel som är 100 procent säkert och om du använder kondom under samlaget har...

 

Kondomens historia

Kondomer har använts sedan urminnes tider och har en lång historia. I Egypten, 1300-talet f. Kr., användes fodral av djurhudar och tarmar och på...

Banner - köp kondomer
 
Gör din kondomplan
 
 

Mer om kondomer på andra webbplatser

 

Hitta rätt