Varför går kondomen sönder?

Publicerad 2010-10-27 | Uppdaterad 2012-01-31

Det är ovanligt att kondomer går sönder och du ska inte behöva känna dig rädd för att ha sex därför att kondomerna går sönder. Men varför händer det att en kondom går sönder?

Kommentera | 1 kommentar

Fel glidmedel

En anledning till att kondomen går sönder kan vara att man använder oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom. Det gör nämligen att kondomen försvagas och risken är då större att den går sönder. Använd istället vatten– eller silikonbaserat glidmedel.

För lite lubrikation

En annan möjlig orsak till att kondomen går sönder är att den utsätts för alltför stor påfrestning. Detta kan uppstå om det inte är tillräckligt ”glidigt” under samlaget.

När en tjej blir upphetsad så blir hon våt i slidan och slidan blir svullen och större. Det kallas lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Om tjejen inte är upphetsad och våt eller om hon lubricerar lite av någon annan orsak, så går det trögt och kondomen utsätts då för ett stort tryck, som kan göra att den går sönder. Grunden är att man inte ska ha samlag om man inte är tillräckligt våt, eftersom man kan skada sin kropp genom detta. Om man är upphetsad men lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel.

Könshår kan skära sönder kondomen

En tredje orsak till att kondomen går sönder kan vara att man har mycket könshår, eller vasst könshår som skär sönder kondomen. Då kan man raka bort håret i det område som är närmast penisroten och/eller slidmynningen.

Om kondomen går sönder vid analsex

Vid analsamlag är det mycket viktigt att använda mycket glidmedel! I analen finns nämligen inget ”naturligt” glidmedel, dvs lubrikation. Analsamlag utan glidmedel innebär stor risk att kondomen går sönder, dessutom brukar de flesta tycka att det är skönare med glidmedel vid anal penetration.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Den sprack abow
Abow när jag och min tjej klappade rumpor sprack den. Jag blev så upphetsad att jag spruta i henne. Aboow rakt över fittan och boobiesen. Nu är hon gravid. abow hennes baba kommer döda mig... vad ska jag göra

Sagt av: JOhan 2012-10-19 10:09:20

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kondom

Händer som håller i en kondom

Sätta på en kondom

I text och med bilder förklarar vi hur du sätter på en kondom på ett korrekt sätt.

Läs mer
 
 

Om kondomen går sönder

Det är ovanligt att kondomer går sönder. Det finns dock inget preventivmedel som är 100 procent säkert och om du använder kondom under samlaget har...

 

Kondomens historia

Kondomer har använts sedan urminnes tider och har en lång historia. I Egypten, 1300-talet f. Kr., användes fodral av djurhudar och tarmar och på...

Banner - köp kondomer
 
Gör din kondomplan
 
 

Mer om kondomer på andra webbplatser

 

Hitta rätt