Kopparspiral

Publicerad 2009-12-11 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 111 kommentarer
Bild på en kopparspiral.

Hur fungerar kopparspiralen?

Kopparspiralen är inte större än några centimeter och placeras i livmodern. Den är T-formad och gjord av plast med koppartråd lindad runt skaftet. Kopparspiralen gör spermierna mindre rörliga och både ägg och spermier blir funktionsodugliga. Din ägglossning påverkas inte av kopparspiralen. Den mängd kopparjoner som frigörs fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med mensen.

Hur skaffar jag kopparspiral?

Kopparspiralen sätts in i samband med en gynekologisk undersökning. Kopparspiralen kan sättas in när som helst under menscykeln.

Kopparspiral som akut-preventivmedel

Kopparspiralen är den säkraste akuta preventivmetoden. Då sätts spiralen in inom 5 dygn efter oskyddat samlag. Du kan behålla spiralen i upp till 5 år.

Hur bra skyddar kopparspiral mot graviditet?

Kopparspiral är ett av de säkraste preventivmedlen med ett mycket högt graviditetsskydd.

Det är alltid en fördel att ha en metod som är långverkande på det sätt kopparspiralen är. Så fort du tar ut din spiral så återkommer förmågan att bli gravid.

Fördelar med kopparspiral

  • Spiral kan vara extra lämplig för kvinnor oavsett ålder som “vill slippa tänka på” eller dölja sin preventivmetod.
  • Kopparspiral är den enda långverkande metoden som passar kvinnor som önskar ett hormonfritt alternativ.

Nackdelar med kopparspiral

  • En del upplever obehag som kan likna menssmärtor i samband med insättning.
  • Dessa obehag är övergående och vanliga värktabletter kan lindra smärtan.
  • Upplevelsen av att sätta in en spiral är högst individuell.
  • Kopparspiral kan öka blödningsmängden och ibland även smärtan vid mens.
  • Det förstås viktigt att skydda sig med kondom mot sexuellt överförbara infektioner och alltid testa sig om kondomen av någon anledning inte använts.

Kommentarer

Visar 1-3 av 111.  Per sida 

Gärna kopparspiral
Är 44 år och har haft kopparspiral sen jag var 23. Ganska många år alltså och därmed också många byten. Skälet till att jag började med kopparspiral var det att jag blev en zombie av p-piller/minipiller. Tre år utan sex helt enkelt för att lusten inte fanns fick räcka. Jag gick över till pessar men det var för krångligt så efter drygt ett år bad jag att få en kopparspiral och efter mycket övertalning fick jag den. Att sätta in den första gången gjorde ont men inte värre än mensvärk och vilken förändring. Från att ha haft depression, ångest och övervikt blev jag människa. Nu känner jag när kopparen börjar ta slut för då smyger sig ångesten på, mensvärken blir starkare och så har det varit alla de FYRA gånger jag bytt. Har också läst om kopparförgiftning men jag kan säga att för mig blev det precis tvärt om. Mår toppen, har lust ofta, håller vikten, och kan njuta av kroppens alla förändringar genom menscykeln. Och för er som nu undrar: fyra spiraler byte vart femte år, men barn då? Nej, jag är lyckligt barnfri och det är säkert lika provocerande för vissa som att jag mår toppen av kopparspiral. Men det är helt enkelt min sanning.

Sagt av: Eva-Lotta 2017-10-26 20:25:25

Fy fan....
Ångrar att jag satte in den! Önskar jag hade förstått innan att det kanske är en dum ide att sätta in nånting som utsöndrar tungmetaller i livmodern 24/7! Så klart att man till slut mår piss... alla symptom smög sig på långsamt.... vilken lättnad det var att bli av med den!

Sagt av: Marie 2017-08-22 23:56:50

LOVE IT.
Har haft min spiral i 5 år nu och är SUPERNÖJD.
Ville inte ha ngra hormoner, så bytte redan till koppar som 18åring. och ja, det kändes att sätta in den. Känslan var, ungefär som kraftig mensvärk som slog till direkt liksom. Men allt gick snabbt och efteråt hade jag en liten molande värk bara.
Fick MINDRE blödningar, knappt mens alls, sällan mensvärk, och så har det varit i fem år. Nu ska jag byta och sätta in en ny :)

Sagt av: Hanna 2017-06-09 10:10:06

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt