Minipiller

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 17 kommentarer
Minipiller. Bilden visar en karta mini-p-piller

Hur fungerar minipiller?

Minipiller kallas de p-piller som bara innehåller könshormonet gulkroppshormon. De gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern. Dessutom gör de så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden. Minipiller ska tas varje dag utan uppehåll.

Hur skaffar jag minipiller?

Du får minipiller genom att gå till en barnmorska eller läkare som skriver ut ett recept. Minipiller ger ett fullgott skydd från första mensdagen.

Fördelar med minipiller

Minipiller som tas enligt föreskrift ger god säkerhet. Det är ett bra alternativ för de kvinnor som avråds från p-piller som innehåller både östrogen och gulkroppshormon (kombinerade p-piller). Minipiller kan användas under amning då de till skillnad från kombinerade p-piller inte påverkar bröstmjölken.

Nackdelar med minipiller

En nackdel med minipiller är att man kan få oregelbundna blödningar och periodvis upphör blödningarna helt. Andra biverkningar är viktökning, huvudvärk och humörförändringar samt minskad sexlust.

Kom ihåg!

Minipiller skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om det finns risk för att du ska bli smittad.

Kommentarer

Visar 1-3 av 17.  Per sida 

Syrran ringde nyss och grät av förtvivlan. Igen.
Min tvillingsyrra, som har diagnosticerad bipolaritet bland annat och bor långt från mig. Henne har jag försökt få att sluta med Vinelle sen i somras. Hon är, mer än vanligt, trött/orkeslös/aggressiv mot pojkvän ibland/nedstämd/har tappat sexlust helt sen länge tillbaka. I somras förstod jag att hon tuggade dessa minpiller sedan november. Hon ser inte själv sambanden utan har gått ned sig helt i depression, katastroftankar och självömkan. Nu har en läkare gett henne piller mot nedstämdhet... detta är vansinne! Vissa kvinnor, däribland jag, får sina liv förstörda av att trycka i sig hormoner. Det ökar också risken för flera sjukdomar, däribland bröstcancer som är så vanligt att vi kvinnor screenas för detta! Vi måste genomskåda hur förtryckta vi blir som grupp och ta makten över våra kroppar vår hälsa och liv! Läs Blod, svett och tårar av Lena Katarina Swanberg och fundera på om det är värt det!

Sagt av: Linda 2017-09-19 22:43:34

Det funkar bra for mig
Jag hade ingen aning om de nackdelar som nämns här. För mig har det funkat utmärkt. Jag har hållit samma vikt sedan jag började ta dem och min sexlust har inte ändrats mycket. Andra fördelar för mig är att jag slutade få mens helt och hållet.

Sagt av: Lizeth 2017-06-24 16:09:20

Bättre än p-piller men ändå biverkningar
Jämfört med vanliga p-piller är mini-piller bättre för mig. Ingen mens och inga psykbryt. Men det finns 2 stora nackdelar. Sexlusten har nästan helt försvunnit och jag har gått upp 10 kg sen jag började med dem trots att jag tränar minst 5 gånger i veckan och håller en bra kost. De skriver att de inte ska ge viktuppgång men det känns som att det räcker att äta chips på helgen för att gå upp 1 kg. Jag har aldrig vägt såhär mycket, inte ens när jag inte tränade eller ansträngde mig för att äta bra. Sen är suget efter diverse saker att äta rätt sjukt och det är en plåga att inte få småäta.
Får se när man slutar om det har någon påverkan på sexlust och vikt. Hade velat byta men är så trött på allt testande. 4 typer av preventivmedel förra året utan att någon gav bra resultat. Kondom är inget som fungerar mellan mig och min partner och vi vill ändå vara skyddade mot graviditet. Hade uppskattat om p-piller för män hade kommit längre i utvecklingen då jag är sjukt trött på att proppa i mig hormoner efter 10 år. Kanske hade ett pessar funkat men oklart om de ens säljs nuförtiden.

Sagt av: Sofia 2016-03-10 14:03:49

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt