Så har du säkrare sex - med eller utan kondom

Publicerad 2012-06-21 | Uppdaterad 2015-10-23

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? För den som bara inte vill använda kondom eller för den som vill ha sex på andra sätt än genom samlag?

Kommentera | 4 kommentarer
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

I studien UngKAB uppgav en stor andel av de unga att de inte använder kondom vid nya sexuella kontakter. Detta är oroande och ett tydligt tecken på att vi måste våga tänka nytt.

Kondom är ett viktigt skydd men faktum är att det finns många olika sätt att ligga både skönt och säkrare. Sex där man varken behöver oroa sig för könssjukdomar eller oönskade graviditeter.

”Många tänker att kondom är enda vägen till säkrare sex, men det stämmer inte”Felicitas Bergström

RFSU får ofta frågor om hur säkert det är att ha till exempel oralsex eller smeksex. Det är tydligt att det behövs bredare och grundligare information om vad säkrare sex kan vara.

Därför släpper vi praktikan ”Säkrare sex – med och utan kondom”. Ett litet häfte som ger en tydlig bild av vilka sorters sex som innebär större smittorisk och vilka sorter som är säkrare.

Skriften ger också tips på hur man kan bli bättre på att använda kondom i situationer då man faktiskt vill göra det men där ens erfarenhet säger en att man inte alltid har lyckats tidigare.

- Den här skriften lägger fokus på valfrihet. Många tänker att kondom är enda vägen till säkrare sex, men det stämmer inte. Därför vill vi berätta om vilka olika möjligheter till säkrare sex som finns. Det går att ligga både skönt och varierat och samtidigt ha säkrare sex, säger Felicitas Bergström, sakkunnig på RFSU.

Kommentarer

Visar 1-3 av 4.  Per sida 

Bra tänk
Bra genustänk av rfsu med två killar!

Sagt av: Nora 2013-09-02 14:19:47


Ni har alltid bra och fina bilder till era artiklar. Särskilt de som finns på Sexteknik-artiklarna. Var hittar ni bilderna?

Sagt av: e 2013-08-01 08:11:10

OCH....
Ja, det är det... Vad är problemet?

Sagt av: Charles 2013-06-29 20:22:33

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt