Amningsmetoden

Publicerad 2012-02-27 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 1 kommentar
Amningsmetoden. Bild på kvinna som ammar en bebis.

Att fruktsamheten är lägre under den period kvinnan ammar är en uråldrig kunskap. Att amma länge är fortfarande en vanlig form av familjeplanering världen över.

Skyddar amning mot graviditet?

Amning ger ett bra skydd mot graviditet om dessa tre kriterier är uppfyllda:

  • Full amning, barnet får inte någon form av tillägg.
  • Kvinnan inte fått tillbaka sin mens efter förlossningen.
  • Det inte har gått mer än sex månader efter förlossningen.

Alla dessa tre villkor måste vara uppfyllda för att amningsmetoden ska fungera som preventivmetod. Denna metod kallas ibland för LAM-metoden, vilket betyder:
L står för Laktation, det vill säga  “när man ammar”
A står för Amenorré , det vill säga “när man inte har mens”
M står för “Metoden”

LAM-metoden fungerar genom att ägglossningen inte sker under den tid man inte har mens och samtidigt ammar. Därigenom kan man heller inte bli gravid.

Hur stor är risken att bli gravid när man ammar?

Risken att bli gravid är liten (men inte obefintlig) om dessa villkor är uppfyllda. Amningsmetoden är en enkel och praktisk metod om amningen fungerar problemfritt. Notera dock att när mensen väl kommer så har man haft ägglossning cirka två veckor innan, vilket (vid ett obefruktat ägg) resulterar i den första mensen efter förlossningen. Teoretiskt sett kan man alltså bli gravid innan man får sin första mens. Vill man vara hundraprocentigt säker bör man därför komplettera med kondom eller pessar. 

Amningsmetoden skyddar självklart inte mot könssjukdomar.

Foto: SXC

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Amning är inte ett preventivmedel!
Det är dags att man uppdaterar sådan här felaktig gammal okunskap! Det är fullt nöjligt att få ägglossning och därmed bli gravid under helamning! Jag har själv ett levande bevis på detta och känner flera andra kvinnor som även de blivit gravida under helamningsperioden. Den här typeb av felaktig fakta pga okunskap och många år av mansdominerad icke uppdaterad kvinnokunskap är farlig för familjeplaneringen. Kan liknas vid att avbryta samlaget innan utlösning som preventivmedel, dvs fullständigt osäkert! Kan även tillägga att forskningen nu upptäckt att det man hittills och fortfarande lär ut ang en ägglossning per menstruationscykel troligtvis är helt felaktig! En kvinna kan ha flera eller inga ägglossningar under sin cykel. För otroligt för att vara sant? Det sa man när någon påstod att jorden var rund med...

Sagt av: Anna 2017-10-24 12:47:44

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt