Avbrutet samlag

Publicerad 2012-02-27 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 3 kommentarer
Avbrutet samlag. Bild på man i säng.

Avbrutet samlag innebär att mannen drar ut sin penis ur slidan när han känner att utlösningen är på väg, för att undvika att spermier kommer in i slidan.

Nackdelar med avbrutet samlag

Metoden har flera osäkerhetsmoment. Det gäller att mannen reagerar i rätt ögonblick innan utlösningen kommer för att kunna avbryta i tid.

Om utlösningen kommer nära slidans öppning kan spermierna leta sig in i slidan till livmodern.

Risken för befruktning ökar också om ett nytt samlag sker strax efter utlösningen då det kan finnas spermier kvar i penisen.

Bättre än inget

Avbrutet samlag är inget att rekommendera om man vill undvika graviditet men det är bättre än ingen preventivmetod alls.

Foto: SXC

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

WOW
verkligen imponerad om hur bra det funkade... första 2 brudarna blev tyvärr gravida med tredje gången gillt!

Sagt av: pär 2016-04-26 13:20:18

Inget att rekommendera
Jag provade metoden och dessförinnan hade jag och min pojkvän kommit överens om att ingen utlösning skulle ske. I och med att jag inte hann reagera på apostelns signal i tid så har jag nu blviit föremål för en våldtäktsutredning. Prova för guds skull inte detta hemma!

Sagt av: Billy 2013-10-01 09:32:52

Mycket bättre än inget
Enligt nyare studier är avbrutet samlag ungefär lika effektivt för att undvika graviditet som kondom, felprocenten är ca 17% vid "normal" användning och 2% vid "rätt" sådan. (Man använder samma indelning vid användning av kondom). Dessa siffror är nästan exakt samma som de för kondom, som beskrivs som "mycket effektivt skydd mot graviditet" på andra ställen på den här sajten.

Det är också mycket vanligt att kombinera avbrutet samlag med olika typer av planering och kondom, använt på det sättet kan det vara ännu mer effektivt.

Givetvis gäller fortfarande att det är mannen som måste ta ansvar för att använda metoden rätt samt att det inte hjälper mot könssjukdomar, så det är inte en särskilt lämplig metod för tillfälliga sexuella förbindelser.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18082661
http://www.guttmacher.org/pubs/journals/reprints/Contraception79-407-410.pdf

Sagt av: Joakim 2013-08-15 03:20:31

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt